11 °C Budapest
Minden harmadik magyar idén nyáron is otthon marad

Minden harmadik magyar idén nyáron is otthon marad

2016. június 23. 17:34

A magyarok 54 százaléka pozitívnak látja jelenleg az anyagi helyzetét, minden harmadik megkérdezett szerint azonban idén sem lesz pénze a nyaralásra, és közel 30 százalék tart attól, hogy nem tudja majd gyermekét anyagilag támogatni vagy nem lesz pénze betegség idejére - derült ki a K&H Biztosító biztos jövő indexéből.

A felmérés szerint rosszabb lett a rövid és hosszú távú anyagi helyzet megítélése a magyarok körében az előző negyedévhez képest.

Ismét elmaradhat a nyaralás

Ahogy az előző negyedévben, a válaszadók közül legtöbben, 36 százalék, a rövid távú anyagi kockázatok közül még mindig azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy nem lesz pénzük a nyaralásra. Közel 30 százalék tart attól, hogy nem tudja majd gyermekeit anyagilag támogatni, vagy nem lesz pénze betegség idejére. A munkahely elvesztését csak 24 százalék tartja nagyon valószínűnek, és elsősorban a nők, az 50 év felettiek és a keleti országrészben élők a pesszimistábbak.

Nyugdíjgondok

Az állami nyugdíjjal kapcsolatos várakozásokat tekintve csökkent a nagyon negatív vélemények aránya az előző negyedévhez képest. Bár a megkérdezettek többsége, 38 százalékuk gondolja úgy, hogy csak nagyon nehezen él majd meg az állami nyugdíjból, 34 százalékuk szerint pedig az állami nyugdíj semmire sem lesz elég.

Viszont 15 százalékról 13 százalékra mérséklődött azok aránya, akik nem is számítanak állami nyugdíjra. Illetve két százalékponttal 15 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy vélik, meg tudnak majd élni az állami nyugdíjból.

A kutatásból kiderül, hogy jelentősen változott a hosszabb távú megtakarítások értékének megítélése, mégpedig negatív irányba. Az idei első negyedévben 44 százalék mondta azt, hogy a spórolt pénze keveset fog érni, szemben a múlt év utolsó negyedével, amikor az arányuk 38 százalékos volt. 37 százalék tart attól, hogy nyugdíjasként nélkülözhet, 35 százalék pedig attól tart, nem tudja majd fenntartani a lakását.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?