3 °C Budapest

5 tipp: ezt kell tenned, hogy ne bukd el a családi pótlékot

2015. szeptember 28. 15:45

Idén ősztől kötelező az óvoda a 3 évnél idősebb gyerekek számára, és januártól pedig büntetik is, ha valaki ellógja az oktatást. Lehet kérni felmentést, de a tapasztalatok szerint bonyolult, így jobb lesz, ha a gyerek nem hiányzik 20 napnál többet az oviból, különben ugrik a családi pótlék.

Január elsejével sokkal szigorúbb feltételekhez kötik a családi pótlékot. Akinek óvodáskorú gyermeke (azaz 3-tól) nem látogat valamilyen napközi nevelési intézményt, a szülőktől megvonhatják a támogatás kifizetését. Mik a legfontosabb tudnivalók? 5 kérdés, 5 válasz a januári módosításról.

Mennyit kell az óvodában lenni egy nap, hogy az ne számítson hiányzásnak?

Egy nap akkor számít teljesnek, ha a gyerkőc legalább 4 órát ott tartózkodik. Azaz ha a szülő el akarja vinni, elviheti ebéd után, attól még nem számít majd igazolatlan hiányzásnak.

Mi számít hiányzásnak egyáltalán?

Igazolt a távollét, ha a szülő előzetesen írásban bejelentette az óvodában, hogy gyermekét nem viszi be, és erre engedélyt is kapott. Ha a gyermek beteg, és orvos ezt igazolja, illetve igazolt abban az esetben is, ha a gyerek hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott óvodába menni. Ezek a szabályok az óvoda házirendjében kell, hogy szerepeljenek. Nem árt tudnia minden szülőnek, hogy a házirend vezetői jóváhagyása előtt beleszólhat például abba, milyen súlyos következményei lehetnek a mulasztásnak.

Mi történik 5, 10, 20 nap hiányzás után?

  • Ha a gyermek 5 napnál többet hiányzik igazolatlanul, akkor az óvoda vezetője értesíti az illetékes gyermekjóléti szolgálatot. A szolgálat utána megvizsgálja, minek köszönhetők a hiányzások, és azt, hogyan tudná segíteni a gyermeket abban, hogy ismét rendszeresen látogassa az óvodát.
  • Ha a gyermek egy nevelési évben 10 napot hiányzik, akkor az óvoda vezetője tájékoztatja a mulasztásról az általános szabálysértési hatóságot.
  • Ha 20 napos igazolatlan hiányzásnál tart egy gyerek, akkor az óvoda vezetője haladéktalanul értesíti az illetékes gyámhatóságot. Emellett pedig szüneteltetik a családi pótlék folyósítását.

Mikor nem kötelező az óvoda?

A szülők kérvényezhetik a gyerek felmentését a kötelező óvoda alól, ha az óvodavezető, és a védőnő is egyetért ebben. Nincsen rendeletileg meghatározott felmentési kritériumrendszer, minden esetben az adott helyzetben a gyerek fejlődését és szociális hátterét szem előtt tartva dönt az illetékes jegyző. Egyházi és magánintézmények esetében jegyző helyett az adott intézmény fenntartója a felelős ebben a kérdésben. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint azonban számíthatunk arra, hogy a kérvényezési procedúra ennél jóval bonyolultabb elsz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyit veszíthet a család?

A családi pótlék ma már a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból áll. Előbbi a tanköteles kor előtt, az utóbbi pedig az után jár. Egy gyerek után a család 12 200 forintot kap, ha pedig egyedülálló szülő nevel egy gyermeket, akkor 13 700 forintra nő az összeg. Két gyermeket nevelő családnak 13 300 forint jár gyerekenként, míg ha csak egy szülő jut erre a két gyerekre, akkor 14 800 forintot kapnak. Három vagy több gyerek esetében 16 000 forint jut gyerekenként, és 17 000 forint, ha egyedülálló a szülő. Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forintot kap a család, egy szülő esetén ez az összeg pedig 25 900 forintra nő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?