5 tipp: ezt kell tenned, hogy ne bukd el a családi pótlékot

2015. szeptember 28. 15:45

Idén ősztől kötelező az óvoda a 3 évnél idősebb gyerekek számára, és januártól pedig büntetik is, ha valaki ellógja az oktatást. Lehet kérni felmentést, de a tapasztalatok szerint bonyolult, így jobb lesz, ha a gyerek nem hiányzik 20 napnál többet az oviból, különben ugrik a családi pótlék.

Január elsejével sokkal szigorúbb feltételekhez kötik a családi pótlékot. Akinek óvodáskorú gyermeke (azaz 3-tól) nem látogat valamilyen napközi nevelési intézményt, a szülőktől megvonhatják a támogatás kifizetését. Mik a legfontosabb tudnivalók? 5 kérdés, 5 válasz a januári módosításról.

Mennyit kell az óvodában lenni egy nap, hogy az ne számítson hiányzásnak?

Egy nap akkor számít teljesnek, ha a gyerkőc legalább 4 órát ott tartózkodik. Azaz ha a szülő el akarja vinni, elviheti ebéd után, attól még nem számít majd igazolatlan hiányzásnak.

Mi számít hiányzásnak egyáltalán?

Igazolt a távollét, ha a szülő előzetesen írásban bejelentette az óvodában, hogy gyermekét nem viszi be, és erre engedélyt is kapott. Ha a gyermek beteg, és orvos ezt igazolja, illetve igazolt abban az esetben is, ha a gyerek hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott óvodába menni. Ezek a szabályok az óvoda házirendjében kell, hogy szerepeljenek. Nem árt tudnia minden szülőnek, hogy a házirend vezetői jóváhagyása előtt beleszólhat például abba, milyen súlyos következményei lehetnek a mulasztásnak.

Mi történik 5, 10, 20 nap hiányzás után?

  • Ha a gyermek 5 napnál többet hiányzik igazolatlanul, akkor az óvoda vezetője értesíti az illetékes gyermekjóléti szolgálatot. A szolgálat utána megvizsgálja, minek köszönhetők a hiányzások, és azt, hogyan tudná segíteni a gyermeket abban, hogy ismét rendszeresen látogassa az óvodát.
  • Ha a gyermek egy nevelési évben 10 napot hiányzik, akkor az óvoda vezetője tájékoztatja a mulasztásról az általános szabálysértési hatóságot.
  • Ha 20 napos igazolatlan hiányzásnál tart egy gyerek, akkor az óvoda vezetője haladéktalanul értesíti az illetékes gyámhatóságot. Emellett pedig szüneteltetik a családi pótlék folyósítását.

Mikor nem kötelező az óvoda?

A szülők kérvényezhetik a gyerek felmentését a kötelező óvoda alól, ha az óvodavezető, és a védőnő is egyetért ebben. Nincsen rendeletileg meghatározott felmentési kritériumrendszer, minden esetben az adott helyzetben a gyerek fejlődését és szociális hátterét szem előtt tartva dönt az illetékes jegyző. Egyházi és magánintézmények esetében jegyző helyett az adott intézmény fenntartója a felelős ebben a kérdésben. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint azonban számíthatunk arra, hogy a kérvényezési procedúra ennél jóval bonyolultabb elsz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyit veszíthet a család?

A családi pótlék ma már a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból áll. Előbbi a tanköteles kor előtt, az utóbbi pedig az után jár. Egy gyerek után a család 12 200 forintot kap, ha pedig egyedülálló szülő nevel egy gyermeket, akkor 13 700 forintra nő az összeg. Két gyermeket nevelő családnak 13 300 forint jár gyerekenként, míg ha csak egy szülő jut erre a két gyerekre, akkor 14 800 forintot kapnak. Három vagy több gyerek esetében 16 000 forint jut gyerekenként, és 17 000 forint, ha egyedülálló a szülő. Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forintot kap a család, egy szülő esetén ez az összeg pedig 25 900 forintra nő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm