2020. július 4. szombat Ulrik

Kígyozó sorok a szakrendelőknél: erre nem készült fel az ellátórendszer

  • Népszava
  • 2020. május 7. csütörtök 09:45

A járó és a fekvő betegeket ellátó intézményeknek maguknak kell levenniük vagy megszervezniük a mintavételt az orvosi beavatkozáshoz szükséges koronavírus-teszthez. Három nappal az egészségügyi ellátás újraindítása után kapták meg a hazai kórházak a Kásler Miklós humánminiszter által jegyzett legújabb eljárásrendet, amely eligazít az új szabályokkal kapcsolatos gyakorlati tennivalókról.

A koronavírus-fertőzöttséget kizáró, és az orvosi beavatkozás feltételeként szabott vírusteszt elvégzéséről az egészségügyi intézményeknek kell gondoskodniuk - írja a Népszava. A kórházaknak tegnap eljuttatott, Kásler Miklós humánminiszter által jegyzett eljárásrend szerint a járó és a fekvő betegeket ellátó intézményeknek maguknak kell levenni vagy megszervezni a mintavételt a teszthez.

A mintavételre a kórházaknak, szakrendelőknek külön helyiséget és a védőruházatot is biztosítaniuk kell. Az utóbbiak beszerzésében az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz kell fordulniuk az érintetteknek. A vizsgálathoz szükséges mintavevő csomagokat a megyei kormányhivatalok biztosítják az intézményeknek. A már levett mintákat az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált laborok vizsgálhatják. (A mentőszolgálat által levett minták eredményére jelenleg 72 órát kell várni, mert nem elég a laborkapacitás.)

Az eljárásrend szerint a beavatkozás elvégzéséhez egyetlen negatív eredmény is elegendő. A vírusmentesség igazolásához egyébként kettő negatív leletre van szükség.

A fogászatoknál - az eredeti irányelv korrekciója után - már nem minden fogászati kezeléshez, hanem csak a koronavírus-gyanúsnak látszó pácienseknél kötelező a PCR-teszt. Őket haza kell küldeni azzal, hogy telefonon jelentkezzenek a háziorvosnál, aki értesíti a mentőket, és elvégzik a mintavételt. A tesztek eredményéről a betegek a háziorvosuknál, illetve az EESZT-n (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) keresztül kaphatnak visszajelzést.

Az ellátók arra panaszkodnak: túl hirtelen és túl sok előírásnak kell megfelelniük. Hétfő óta mindenütt kötelező a lázmérés, de a hozzávaló eszközt sehol nem lehet beszerezni. Az egyik szakrendelő igazgatója például otthonról hozta be a saját célra hetekkel korábban vásárolt hőmérőjét, most is ezt használják a bejáratnál.

A csendes hétfő és keddi nap után szerdán már kígyózó sorokban várták az emberek, hogy bejussanak egy-egy fővárosi szakrendelésre. Volt aki csak egy korábbi leletért, vagy vérvételre áll be a sorba, volt aki azt hitte, most már találkozhat a háziorvosával, ha idejön. Csakhogy egyelőre valamennyi orvosi váróba csak egy úgynevezett előszűrés után lehet belépni, és csak annak, aki előzetesen kapott időpontot.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk