7 °C Budapest

Filléres kütyüvel lopják a kocsikat a tolvajok: így védd meg tőlük az autódat

2020. június 28. 13:00

A kulcs nélküli rendszereket egyre több gyártó kínálja autóihoz, ezek bár kényelmesek, jelentősen megkönnyítik az autótolvajok dolgát - legalábbis erre jutott a német autóklub tesztje. Mutatjuk, melyik modellek nem buktak el!

Komoly biztonsági rést talált a kulcs nélküli rendszerrel szerelt autókban a német autóklub. Az ilyennel szerelt autók, motorok elkötéséhez nincs szükség sem zártörésre, sem a központi számítógép megbuherálására. Az ADAC szerint csupán egy kis eszköz, egy tartománybővítő kell ahhoz, hogy illetéktelenek is ki tudják nyitni, sőt be is tudják indítani a járműveket - akkor is, ha a kocsikulcs amúgy a tulajdonosnál van, jó messze a járműtől. A szakértők szerint kb. 100 euróból (35 ezer forint) lehet olyan eszközt építeni, amivel le lehet másolni a kocsikulcsok jeleit. A szükséges alkatrészeket bármelyik elektronikai boltban be lehet szerezni, és egy kis hozzáértéssel össze is lehet rakni.

Ráadásul - hívták fel a figyelmet a németek -, sok esetben nem is kell folyamatosan sugározni a kulcs jelét, mivel a legtöbb rendszer úgy működik, hogy ha egyszer beindul a motor, és azt nem állítják le, akkor addig fog menni az autó, ameddig van benne üzemanyag. Szóval így az ellopott kocsikat könnyedén tudják nagyobb távolságokra is mozgatni.

Pénzre van szükséged hirtelen? A Pénzcentrum Személyi Kölcsön Kalkulátora megmutatja, hogy mennyi lesz a törlesztőrészlet a kedvezményes THM időszakban és utána - így teljes képet látsz arról, hogy mennyit kell összesen visszafizetned.

Olyan esetről is tudnak, amikor a bűnözők ilyen módszerrrel lopták el valaki autóját, amiből kifogyott a benzin út közben, úgyhogy a tolvajok simán otthagyták az autót és elmenekültek. A rendőrök később a bejelentés alapján megtalálták a járművet, amin semmilyen lopásra utalo jel nem volt - hiszen zárat nem kellett feltörni, rádiójellel nyílt ki és indult el a kocsi. Így a hatóságok még arra is gyanakodtak, hogy a tulajdonos biztosítási csalást akart elkövetni egy kamulopással... Mindezért az ADAC szerint érdemes a gyári kulcs nélküli rendszeren felül is valamilyen védelmet szereltetni az autójába.

Az autóklub 360 járművet vizsgált meg a lophatóság tekintetében. A teszten kiderült, hogy a 2018-as Land Roverek és Jaguar modellek ebben a tekintetben teljesen biztonságosak, nem lehet csak úgy elkötni őket a tákolt lopóeszközökkel. Jól szerepelt még a WV Golf VIII-as is, ebből is látszik, hogy a biztonságos technika nem csak a luxuskategóriában lehet jelen - ezt a modellt sem sikerült feltörni a tolvajok áltral használt kütyükkel. Éppen ezért az ADAC felkérte a többi gyártót is arra, hogy küszöböljék ki a biztonsági réseket, legyenek egységes kritériumok a kulcs nélküli rendszerek tekintetében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tapasztalatok és a tesztek alapján az ADAC a következőket ajánlja az autóvásárlóknak:

  • Bár valóban kényelmes a kulcs nélküli rendszer, mindenképp gondolt meg, hogy megrendeled-e az autóba.
  • Ha mellette döntesz, de kétségeid vannak, akkor érdemes további biztonsági szerkezeteket beszerelni.
  • Ha lehetséges, akkor éjszakára parkolj valami zárt helyen.
  • Ne tartsd a rádiós kulcsot ajtó és ablak közelében a lakásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem