2019. március 25. hétfő Irén, Írisz

Ezt mihamarabb ellenőrizd le az Ügyfélkapun: sok pénz múlhat rajta!


Mivel közeledik a személyijövedelemadó-bevallásának időszaka, készítettünk egy összefoglalót, hogy ne maradj le a legfontosabb változásokról és határidőkről. Érdemes átolvasnod a következő listát, ha nem akarsz váratlan meglepetésekkel szembesülni az adóügyeidet illetően. 

Van pár fontos változás, amit érdemes szem előtt tartani az szja-val kapcsolatban. Ilyen például az, hogy a tavalyi évtől már nem készítheti el a munkáltató az adóbevallásodat. Hasonló fontos változás az is, hogy minden egyéni vállalkozóknak május 20-a a bevallási határidő és nem a korábbi február 25. A dátumokat tekintve nem történt változás, de érdemes átolvasni őket, mert könnyen lecsúszhatunk a legfontosabb határidőkről. 

Március 15.

A NAV elkészíti neked a szja-bevallási tervezeted, ha akarod

Ha igényt tartasz rá, 2019. március 18-ig kérheted, hogy az adóhatóság elküldje neked az aktuális adóbevallási tervezetedet. Az igénylést három módon adhatod le:

  • A "Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez" nevű nyomtatvány kitöltésével. Fontos, hogy beleírd a személyes adataidat is: cím, név, születési dátum és adóazonosító.
  • De személyesen is felkeresheted ez ügyben a NAV ügyfélszolgálatát.
  • Vagy esetleg telefonon: SMS-ben a 06-70-717-7878-as telefonszámon, megadva az adószámod és a születési dátumod a következő formátumban: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn.

Van Ügyfélkapu regisztrációd? Akkor a tervezetet 2019. március 15-től megnézheted és módosíthatod a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu weboldalakon. 

Fontos: 2019. március 18. után már csak a NAV ügyfélszolgálatain adhatod le az igénylésedet.

Április 30.

Mentesülnek a külföldi magánszemélyeket az szja-bevallás alól

Azok, akik külföldi magánszemélyek, április 30-ig adhatják le nyilatkozatukat az szja-bevallás alóli mentesítéshez.

Április 30.

Kiküldik az értesítéseket a visszatérítendő vagy befizetendő adó összegekről

Akik rendelkeznek Ügyfélkapuval, és nem egészítették ki, nem javítottak bele a tervezetükbe, azoknak az adóhatóság értesítést küld a befizetendő vagy visszaigényelhető összegekről.

Azokat, akiknek nincs Ügyfélkapuja és március 18-ig nem igényeltek bevallási tervezetet a NAV postán értesíti, valamint informálják őket a visszaigényelhető vagy befizetendő pénzösszegekről is.

Május 20.

A bevallás leadásának végső határideje

Az adóbevallások beküldési határideje május 20. A NAV idén is elkészíti az szja-bevallásod így, ha elégedett vagy a tervezettel, nincs semmi dolgod, az adóhatóság május 20-ig véglegesíti.

Abban az esetben, ha nem vagy elégedett a tervezettel, vagy módosítanád benne az adataidat, május 20-ig kell kijavítanod. Ezt megteheted a külön erre a célra létrehozott weboldalakon vagy a 18SZJA jelű bevallás postai vagy ügyfélszolgálaton való benyújtásával.

Május 20.

Az adó 1+1% felajánlása 

Május 20-ig rendelkezhetsz az adó 1+1% felajánlásodról vagy az adóbevallásoddal együtt vagy akár külön is. Erről három módon tudsz nyilatkozni:

  • A NAV új online felületén.
  • Az szja-bevallás (EGYSZA) lapján.
  • Valamint a 18EGYSZA nyomtatványon lehet.

Ahogy minden évben, úgy most is egy regisztrált civil szervezet és egy technikai számmal rendelkező egyház kaphatja a felajánlásod.

Május 20.

Ne feledd: ez a szja befizetésének határideje

A szja-bevallásban meghatározott személyi jövedelemadódat május 20-ig fizetheted be. A NAV pedig a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül elutalja a visszatérítendő adót.

Május 20.

Ha nem kértél módosítást, a NAV véglegesíti az szja-tervezeted

Ha megfelelő volt számodra az általuk kitöltött bevallás, akkor nem kell ezután semmit csinálnod. Az adóhatóság által kitöltött tervezet lesz a te hivatalos adóbevallásod. Ha valamilyen eltérést fedeztél fel benne, vagy valamit kijavítanál, akkor még ezen a napon megteheted, de csak akkor:

  • Ha van Ügyfélkapu regisztrációd, akkor online módosíthatod.
  • Vagy a postán kapott tervezet esetében a 18SZJA jelű bevallás benyújtásával.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos