12 °C Budapest

Ez a koronavírus teszt megbízhatóbb és gyorsabb, mint az eddigiek

2020. szeptember 29. 18:26

Az új koronavírus teszt elsősorban mobil tesztközpontokban történő használatra fejlesztették ki, szenzitivitása 98 százalék, specifikussága pedig 100 százalék. Október elejétől egyetlen teszttel akár öt ember egyidejű vizsgálata is lehetséges lesz. A fejlesztő vállalat célja, hogy a lehető leggyorsabban adjon megbízható eredményt a tesztelés során.

A Bosch új PCR tesztet fejlesztett ki a SARS-CoV-2 kórokozó kimutatására szolgáló Vivalytic elemző eszközéhez. A teszt 39 perc alatt megbízható eredményt ad, és jelenleg világszerte a leggyorsabb polimeráz láncreakciós (PCR) teszt. Az új tesztet kifejezetten mobil tesztközpontokban, például autópálya-töltőállomásokon vagy repülőtereken történő használatra fejlesztette ki.

Az eszköznek köszönhetően a tesztelt páciensek még a helyszíni várakozási idő alatt kapnak megbízható eredményt. Az Európában már elérhető, CE minősítéssel rendelkező teszt enyhíti a laboratóriumok leterheltségét, illetve biztonságosabbá teszi az utazást és a munkavégzést.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem egyik fontos része a fertőzés forrásainak gyors azonosítása. Ezért arra összpontosítottunk, hogy az első - március végén bemutatott - koronavírus-tesztünket egy még gyorsabb megoldás kövesse

- mondta Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke. Az új, csak a SARS-CoV2 vírust azonosító PCR teszt fejlesztése a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt része.

Fontosnak tartom, hogy az emberek a lehető leggyorsabban információt kapjanak egészségi állapotukról. A tudomány és a kutatás gyors reakciói, megoldásai nagyon sokat számítanak most

- hangsúlyozta Anja Karliczek szövetségi oktatási és kutatási miniszter, aki hozzátette: "A következő hónapok egyik komoly kihívása az lesz, hogy egyre több és több embert kell tesztelnünk. A Bosch továbbfejlesztett tesztelési eljárása, amely a BMBF támogatásával valósult meg, óriási segítséget nyújthat ebben. A technológia gyors fejlődése arra is válasz, hogy a német vállalatok mennyire felkészültek és milyen innovációkkal képesek előállni ezekben a kihívásokkal teli időkben."

A teszt szenzitivitása 98 százalék, specifikussága pedig 100 százalék. A teszt mielőbbi kifejlesztése érdekében a cég leányvállalata, a rendkívül érzékeny manuális PCR tesztek vezető szolgáltatójával, a német R-Biopharm biotechnológiai társasággal működött együtt.

Világelső: öt minta egyidejű tesztelése

A cég március végén, mindössze hat hét fejlesztés után indította útjára a Vivalytic elemző készülékével elvégezhető első PCR-tesztet, amely multiplex tesztként két és fél óra alatt egyidejűleg ellenőrzi a SARS-CoV-2 vírus és kilenc másik légzőszervi betegség genetikai mintáit. A most elkészült, új, gyorsított teszt kizárólag a SARS-CoV-2 kimutatására szolgál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Különböző koronavírus tesztjeinkkel és a változó elemzési stratégiáinkkal számos tesztelési lehetőség nyílik meg egy Vivalytic eszközzel - a szűréstől egészen a hasonló tünetekkel járó betegségek differenciál-diagnózisának támogatásáig

- mondta Marc Meier, a fejlesztő leányvállalat elnöke. A fejlesztési munka még mindig gőzerővel zajlik: 2020 október elejétől már egyszerre öt mintát lehet majd értékelni egyetlen tesztkazettában hasonló gyorsasággal, ami világelsőnek számít. A cég így bővíti a rendelkezésre álló tesztelési kapacitást, lehetővé téve napi több mint 160 minta teljesen automatizált feldolgozását egy Vivalytic eszközzel. Ráadásul az optimalizált szoftver a következő hetekben még tovább csökkenti a SARS-CoV-2 vírus kimutatási idejét.

Egyszerű használat a tesztközpontban

A teszt előnye a gyors elemzésben és a könnyű használatban rejlik. A teszt során a beteg orrából vagy garatából vesznek mintát egy pálcika segítségével, majd a vizsgálati kazettába helyezik. Ezután a tesztkazettát, amely már tartalmazza a vizsgálathoz szükséges összes reagenst, behelyezik a Vivalytic készülékbe az automatizált elemzéshez.

Az elemzőkészülék felhasználóbarát, használatát az orvosi személyzet egy rövid képzéssel meg tudja tanulni. Az elemzőeszközből és tesztkazettákból álló Vivalytic rendszer kifejlesztése a cég vállalati kutatási és fejlesztőmérnöki tevékenysége, valamint a leányvállalatának hosszútávú együttműködésnek köszönhető.

Az év végére a Bosch egymillió tesztre szeretné növelni kapacitását. Mivel az elemzőeszköz és a tesztkazetták iránti igény továbbra is magas, a vállalat szorosan együttműködik beszállítóival a kapacitás maximalizálása és a kínálat további növelése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm