2020. szeptember 18. péntek Diána

Életveszélyes darázscsípés: honnan tudhatjuk, hogy allergiás a gyerek?


Habár darázscsípés ellen jó, ha mindig van otthon allergia elleni szer, az olyan heves allergiás reakcióra viszont, amelyik intenzív osztályt igényelne, nem lehet felkészülni. A kullncsok ellen viszont már egyéves kortól ajánlott a védőoltás, ez ugyanis az egyetlen módszer, amellyel a súlyos következmények megelőzhetők - mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A bogarak, szúnyogok jelenléte ugyanannyira kellemetlen mindenkinek, de nem jelent nagyobb rizikót a gyerekek számára - mondta el az InfoRádiónak Póta György.

Azoknál a rovaroknál, amelyek nagyobb bajt okozhatnak - például a darazsak - már jobban kell figyelni. Meg kell tanítani a gyereket, hogy ne féljen a darazsaktól. Mert a személyes tapasztalatom az, hogy a darazsak nem szoktak csak úgy csípni, csak akkor, ha őket is támadják

- tanácsolta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Elmondta, hogy komolyabb bajt csak annál a gyereknél okoz a darázscsípés, aki genetikusan allergiás a darázscsípésre. Ám nincs olyan vizsgálat, amellyel ki lehet szűrni az allergiátkizárólag onnan tudhatjuk, amikor az első darázscsípésnél kialakul a baj. Póta György szerint

ezért mindenképpen érdemes otthon receptre kapható allergia elleni szert tartani.

Az olyan heves allergiás reakcióra viszont, amelyik intenzív osztályt igényelne, nem lehet felkészülni - tette hozzá a háziorvos.

Mi a helyzet a kullancsokkal?

Emlékeztetett arra, hogy a kullancs által átvitt fertőzések súlyos következményekkel járhatnak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy már egyéves kortól lehet oltatni a gyereket.

Elvileg egyéves kor alatt is lehet, ám a csecsemők még nincsenek nagy veszélynek kitéve, hiszen amíg a gyerek a saját lábán nem közlekedik az aljnövényzetben, addig nem mászik olyan könnyen a bőrére a kullancs. Ám amikor totyogós korba ér, onnantól kezdve reális veszélyt jelenteneka kullancsok

- közölte Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy véli, minden kisgyereket célszerű beoltani. Akik sűrűbben járnak a természetben, azokat minél korábban, míg akik ritkán járnak a természetben, kicsit később is ráér beoltatni. De az óvodai kirándulások, iskolai táborok mindig magukban hordozzák a veszélyt, még akkor is, ha a család egyébként nem nagy természetjáró.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.