18 °C Budapest
Budapest, 2024. március 1.Kovács Zsolt, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa a lakásbiztosítási kampány március 1-jei indulása alkalmából tartott tájékoztatón a minisztériumban 2024. március 1-jén. A biztosítóknak idén február 15-ig kellett értesíteni ügyfeleiket arról, hogy lehetõségük lesz szerzõdésük rendkívüli felmondására. Az írásbeli felmondási lehetõség, az ingyenes lakásbiztosítás-váltás március 1-31. között áll fenn, 30 napos felmondási idõvel.MTI/Kovács Tamás

Rengeteg magyar ingatlantulaj követi el ezt a baklövést: milliókat bukhatnak, a házuk is rámehet

2024. március 4. 21:14

A legnagyobb siker az lenne, ha 4,5 millió lakásbiztosítás lenne Magyarországon - mondta Kovács Zsolt öngondoskodásért felelős miniszteri biztos a lakásbiztosítási kampány kapcsán. Az Inforádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy jelenleg 3,3 millió lakás van biztosítva, ami nagyon jó szám, de 1,2 millió lakással jelenleg bármi megtörténhet.

"Vannak olyan ingatlanok, amiket egyszerűen azért nem biztosítunk, mert nem lakunk benne" - hozta példának Kovács Zsolt, miért lehet 1,2 millió lakás biztosítatlan Magyarországon. Pedig egy ilyen ingatlanban is megtörténhet, hogy elfagy egy csap, elfolyik a víz, és akkor a kárt a tulajdonosnak kell megtéríteni. Arra a kérdésre, hogy miért alakulhatott így, hogy csak ilyen arányú az ingatlanok biztosítottsága, a miniszteri biztos elmondta: ez annak a kérdése, hogyan szocializálódtunk.

Kovács Zsolt beszélt arról, hogy sokan nem tartanak lépést az idő múlásával, változásokkal. Van, aki amikor 20-30 éve bekopogtatott hozzá egy biztosítási ügynök, megkötötte az akkori feltételeknek megfelelő biztosítást, és úgy gondolja, hogy még ma is fel van készülve ezzel mindenre. Pedig azóta lettek új ingóságai, lehet, hogy szerelt fel napelemet, stb. amire már nem terjed ki a régi biztosítása. Emiatt az ingatlan alulbiztosított lett.

Az indexálás is csak részben jelenthet megoldást. A szakértő azt hozza példának, ha valamely ingatlan értéke az elmúlt években a duplájára emelkedett, de az építőipari indexálás csak például 30 százalékkal számol, akkor az indexálás önmagában nem megoldás.

"Nem lehet átverni a szolgáltatót azzal, hogy én majd nem mondok meg neki valamit" - mondja Kovács Zsolt annak kapcsán, hogy sokan azért nem vallják be, milyen értékű ingóságaik vannak, hogy ne legyen magas a biztosítási díj. Csakhogy ilyenkor, ha történik valami, a biztosító csak azután tud fizetni, amit bevallott az ügyfél. Ha valaki nem a valóságot tükröző adatokra köt biztosítást, azt kockáztatja, hogy a szolgáltató nem tud téríteni, amikor szükség lenne rá. "Ne csapjuk be magunkat" - tanácsolja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A műsorban szó volt még arról is, hogy az egymillió önkéntes nyugdíjpénztári tagból mindössze 600 ezren aktív befizetők. Kovács Zsolt szerint az egyes számlákon lévő megtakarítások most havi szinten csupán 20 ezer forint kiegészítést jelentenek a nyugdíjas korra, ami nagyon kevés.

Címlapkép: Kovács Tamás, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm