17 °C Budapest
Fájdalmasan elszálltak az árak: egyre több temetést fizetnek hitelből Magyarországon

Fájdalmasan elszálltak az árak: egyre több temetést fizetnek hitelből Magyarországon

2022. augusztus 12. 09:58

Nagyjából 50 százalékkal drágultak meg a temetési szolgáltatások Magyarországon 2018 óta. Manapság már 320 ezer forint alatt nem lehet megúszni egy koporsós temetést a KSH adatai szerint, a hamvasztásosért kb. 100 ezerrel kell kevesebbet fizetni. Közben egyre nyílik az olló a két temetési forma között, így pedig egyre többen választhatják a jóval olcsóbb hamvasztást. Az árakat látva nem csoda, hogy már a személyi hitelek felhasználási céljai között is előkelő helyen szerepel a temetés. A szakember szerint a drágulás mögött az energia- és alapanyagárak emelkedése, valamint az emberhiány áll. Ráadásul már a benzinárstop sem vonatkozik a céges járművekre, ami szintén beépülhet az árakba.

Január óta 7-8 százalékkal drágultak meg átlagosan a temetési költségek Magyarországon a KSH frissen közölt adatai szerint. A legfrissebb, az árakról szóló statisztikákból kiderült, hogy idén júliusban átlagosan 326 930 forintot kellett fizetni egy koporsós temetésért, míg a hamvasztásos átlagosan 232 330 forintba került. Év elején még 302 940 forint volt átlagosan egy koporsós temetés, a hamvasztásos pedig 217 320.

2021 januárjához képest már még húsbavágóbb a temetkezési árak emelkedése, mindkét forma esetében kb. 20 százalékos. A járvány 2020-as kezdete óta bő 30 százalékkal emelkedtek a költségek.

A hosszabb trendeket megfigyelve láthatjuk azt is, hogy 2018 óta minden évben nagyjából 10 százalékos volt a drágulás a területen. Így az áremelkedés ebben az évben még a "szokásosnál" is nagyobb lehet, hiszen ennek a 10 százaléknak a nagyját már júliusra elértük.

Az ábrán is látható, hogy a temetési árak 2018 óta masszívan emelkednek, abban a januárban még 214 720 forintot kellett fizetni egy koporsós temetésért, a hamvasztás pedig a KSH gyűjtése szerint 156 750 forintba került.

Ez négy és fél év alatt durván 50 százalékos drágulást jelent mindkét esetben.

Sokaknak pedig nincs elegendő megtakarítása, hogy finanszírozni tudják szeretteik temetését, legalábbis július elején derült ki, hogy a temetés is felsorakozott az esküvő, az autó, a konyhabútor és a mosógép mellé a személyi hitelek felhasználási céljai közé.

Egyre több kispénzűnek maradhat a hamvasztás

A temetkezési szokások amúgy is átalakulóban vannak Magyarországon, egyre többen választják a hamvasztást. Ez a folyamat pedig most igazán felgyorsulhat, hiszen egyre inkább nyílik az olló a koporsós és a hamvasztásos temetés árkülönbsége között.

Mialatt 2018 legelején még 58 ezer forinttal volt olcsóbb egy hamvasztás,

mára ez az összeg már közelebb van a 100 ezer forinthoz.

Ahogy a fenti grafikonon is látható, csak idén nagyjából 10 ezer forinttal nőtt a különbség a két temetkezési forma között. Egy év leforgása alatt pedig 15 ezer forinttal lett magasabb az árkülönbözet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi áll a kegyetlen árrobbanás mögött?

A temetési költségek elszállása mögött több tényező áll: egyfelől a kapcsolódó termékek áremelkedése, és az energiadrágulás. A temetkezési cégeket eddig sem érintette a rezsicsökkentés, és ők nem keveset fogyasztanak, gondoljunk csak a hamvasztáshoz felhasznált energiár.

Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke korábban ennek kapcsán arról beszélt a Pénzcentrumnak, hogy a KSH adatai csak a nagyátlagot mutatják, országon belül óriási a szórás a temetési költségek tekintetében.

Az ország különböző területein és régióiban is nagy szórás mutatkozik. Értelemszerűen a nagyvárosokban és a fővárosban, illetőleg annak vonzáskörzetében magasabb árfekvésűek a szolgáltatások. Ennek hátterében állhat a viszonylagos munkaerőhiány és az átlagosan magasabb munkabérek

- magyarázta a szakértő, aki szerint nagy hatással van a temetkezési szolgáltatókra és kellék gyártókra a fa árának alakulása, hiszen minden nemű temetkezési formához koporsó, illetve hamvasztó koporsó társul.

Emellett az elnök szerint a minimálbér évről évre történő központi emelése is jócskán hatással van a temetkezési szolgáltatásban dolgozók bérezésére is. Mivel speciális területről lévén szó, a betöltendő állásokra nincs túljelentkezés, ami szintén nem kedvez a szakma választásához, így pedig nehéz megfelelő munkaerőt találni a piacon.

Sajnos az sem segít, hogy jelenleg ez a fajta munkakör nincs szakmásítva, vagyis nincs ma Magyarországon szakirányú képzés

 - mutatott rá Palkovics Katalin.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
MEDIA1  |  2022. október 5. 12:29
Kovács Dávid Gábor lett a Zwack Unicum Nyrt. marketingigazgatója szeptembertl közölte a szeszipari v...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 11:15
Ma már közismert tény, hogy az anyagilag gondtalan nyugdíjas éveinkért még aktív korunkban tennünk k...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?