13 °C Budapest
Female bare feet with weight scale in the bathroom cimlapi

Óriási veszélyben vannak házaikban a magyarok: naponta 4-en halnak meg a láthatatlan gyilkostól

2021. november 4. 11:01

Hiába a 2020-as nagy lezárások, nem hogy nőtt volna, de csökkent a halálos otthoni balesetek száma Magyarországon. Hiába azonban a történelmi mélypont, még így is sokkal többen veszítik életüket valamilyen otthoni balesetben évente, mint amennyien közúti balesetekben vagy a munkahelyükön. Mutatjuk, mik a legveszedelmesebb otthoni halálhozók, de azt is, hogyan lehet körültekintőbben elkerülni ezeket.

Hiába, hogy a magyar lakosságnak 2020-ban többször is, hol kijárási korlátozás, hogy kijárási tilalom miatt az otthonában kellett maradnia, a legfrissebb statisztikák szerint nem nőtt a halálos otthoni balestek szám a tavalyi évben. Sőt, a KSH 2020-ra vonatkozó adatai egyenesen kisebb számot mutatnak, mint a 2019-esek.

A friss adatok alapján ugyanis 2020-ban Magyarországon összesen 1 557 halálos kimenetelű otthoni baleset történt. Ez 126-al kevesebb, mint amennyi 2019-ben, de a 2018-as adatnál már 176-al kisebb. Sőt, ha 10 éves összevetésbe nézzük, akkor is messze a 2020-as adat a legalacsonyabb.

Olyannyira, hogy a tavalyi adat több mint 30 százalékkal kisebb, mint a 2010-es. Mindezektől függetlenül még így is az mondható, hogy napi szinten, átlagosan Magyarországon

4 ember veszítette életét a tavalyi év során halálos otthoni balesetben.

A hivatalos statisztikák szerint egyébként halálos otthoni balesetnek a következő definíció szerint minősülnek az esetek: „minden olyan baleset folytán bekövetkezett halálozás, amely lakásban történt, függetlenül a baleset és a halál bekövetkezte között eltelt idő tartamától.”

Otthon sokkal nagyobb a veszély

Az adatok elemzéséből az is kiderül, hogy míg a munkahelyi halálos balesetek relatíve mindig nagy sajtóvisszhangot kapnak, ezekből jóval kevesebb történik, mint otthoni halálos balesetből. Számszerűen 2020-ban egészen pontosan 64 halálos kimenetelű munkahelyi tragédia történt. Ez pontosan 1 492-vel kevesebb esetszám annál, mint amennyien otthoni balesetben hunytak el.

A grafikonon jól látszik, hogy a lakosság bármennyire nem így gondolná, sokkal nagyobb veszélyben van a saját otthonában, mint a munkahelyén. Sőt, nem csak a munkahelyeknél veszélyesebbek az otthonaink, de még a közutaknál (!) is. A KSH idevágó statisztikái szerint ugyanis 2020-ban összesen 423-an veszítették életüket halálos kimenetelű közúti balesetben.

Ennél viszont 3,6-szor többen haltak meg az otthonaikban, balesetben. Ez azt jelenti, hogy míg 2020-ban naponta átlagosan alig 1,2 ember halt meg a magyar közutakon valamilyen balesetben, addig a saját otthonában átlagosan 4,3-an.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De miért olyan veszélyesek az otthonaink?

A Pénzcentrum korábban kikérte a KSH-tól egy évtizedre visszamenőleg azt, hogy pontosan milyen balesetek is okozzák a legtöbb otthoni halálesetet. Az évtizedes adatokból pedig egyértelműen kiolvasható, hogy a legnagyobb otthoni gyilkos

az esés, csúszás, botlás. Szinte minden évben ez felel az összes halálos otthoni baleset legalább két harmadáért.

A halálos esések után egyértelműen a második legveszélyesebbnek számít a fulladás. A fulladásba beletartozik a vízbefulladás, de az ételtől vagy egyéb eszköztől való fulladás is. A harmadik beazonosítható halálok általában a tűz okozta égés, fulladás, de ehhez nagyon közel vannak esetszámban a véletlen mérgezéses esetek is. Ezzel szemben áramütés, vágó-, szúróeszköz, kéziszerszám vagy maró, izzó anyagok okozta haláleset relatíve kevés van.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a tragédiát?

Bármi is okozza tehát, a balesetek sajnos jelen vannak az emberi életben, viszont kellő odafigyeléssel, körültekintéssel mindenképp csökkenthetőek a végzetes kimenetelű balesetek. Érdemes tehát odafigyelni legfőképpen a lábunk elé, főleg ha csúszós felületen mozgunk vagy létrára mászunk, ilyenkor vagyunk ugyanis a legnagyobb veszélyben.

Sajnos a KSH kori vagy helyiségi felülreprezentáltságról nem vezet adatokat, de ha logikusan gondolkodunk, akkor a fürdőszoba például egy különösen nagy veszélyforrása lehet az otthoni halálos baleseteknek. Itt nagyon könnyű ugyanis elcsúszni, és a víz közelsége miatt fulladás is könnyen történhet. Ugyanígy különösen veszélyes lehet a létra, éppen ezért rossz fizikai állapotban lévő vagy kifejezetten idős, fiatalok számára egyáltalán nem javallott a magasban bütykölni akár függönykarnist, akár villanykörtét cserélni, mert különösen veszedelme manővernek számít.

Ugyanígy érdemes a mérgezésekre és a tűzesetekre is különösen figyelni. Előbbi esetében például érdemes megfogadni azt, hogy mérget, vegyszert nem töltünk például italos flakonba, italos üvegbe, vagy mondjuk egy vizeskancsóba. Illetve arra is, hogy a mérgező dolgokat nem rakjuk olyan helyre, ahol például gyerekek megtalálhatják. A lakástüzeket sok esetben az ágyban elalvó dohányzása vagy valamilyen más, úgy felejtett nyílt láng okoz. Érdemes ezekre is különösen odafigyelni.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm