Female bare feet with weight scale in the bathroom cimlapi

Óriási veszélyben vannak házaikban a magyarok: naponta 4-en halnak meg a láthatatlan gyilkostól

2021. november 4. 11:01

Hiába a 2020-as nagy lezárások, nem hogy nőtt volna, de csökkent a halálos otthoni balesetek száma Magyarországon. Hiába azonban a történelmi mélypont, még így is sokkal többen veszítik életüket valamilyen otthoni balesetben évente, mint amennyien közúti balesetekben vagy a munkahelyükön. Mutatjuk, mik a legveszedelmesebb otthoni halálhozók, de azt is, hogyan lehet körültekintőbben elkerülni ezeket.

Hiába, hogy a magyar lakosságnak 2020-ban többször is, hol kijárási korlátozás, hogy kijárási tilalom miatt az otthonában kellett maradnia, a legfrissebb statisztikák szerint nem nőtt a halálos otthoni balestek szám a tavalyi évben. Sőt, a KSH 2020-ra vonatkozó adatai egyenesen kisebb számot mutatnak, mint a 2019-esek.

A friss adatok alapján ugyanis 2020-ban Magyarországon összesen 1 557 halálos kimenetelű otthoni baleset történt. Ez 126-al kevesebb, mint amennyi 2019-ben, de a 2018-as adatnál már 176-al kisebb. Sőt, ha 10 éves összevetésbe nézzük, akkor is messze a 2020-as adat a legalacsonyabb.

Olyannyira, hogy a tavalyi adat több mint 30 százalékkal kisebb, mint a 2010-es. Mindezektől függetlenül még így is az mondható, hogy napi szinten, átlagosan Magyarországon

4 ember veszítette életét a tavalyi év során halálos otthoni balesetben.

A hivatalos statisztikák szerint egyébként halálos otthoni balesetnek a következő definíció szerint minősülnek az esetek: „minden olyan baleset folytán bekövetkezett halálozás, amely lakásban történt, függetlenül a baleset és a halál bekövetkezte között eltelt idő tartamától.”

Otthon sokkal nagyobb a veszély

Az adatok elemzéséből az is kiderül, hogy míg a munkahelyi halálos balesetek relatíve mindig nagy sajtóvisszhangot kapnak, ezekből jóval kevesebb történik, mint otthoni halálos balesetből. Számszerűen 2020-ban egészen pontosan 64 halálos kimenetelű munkahelyi tragédia történt. Ez pontosan 1 492-vel kevesebb esetszám annál, mint amennyien otthoni balesetben hunytak el.

A grafikonon jól látszik, hogy a lakosság bármennyire nem így gondolná, sokkal nagyobb veszélyben van a saját otthonában, mint a munkahelyén. Sőt, nem csak a munkahelyeknél veszélyesebbek az otthonaink, de még a közutaknál (!) is. A KSH idevágó statisztikái szerint ugyanis 2020-ban összesen 423-an veszítették életüket halálos kimenetelű közúti balesetben.

Ennél viszont 3,6-szor többen haltak meg az otthonaikban, balesetben. Ez azt jelenti, hogy míg 2020-ban naponta átlagosan alig 1,2 ember halt meg a magyar közutakon valamilyen balesetben, addig a saját otthonában átlagosan 4,3-an.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De miért olyan veszélyesek az otthonaink?

A Pénzcentrum korábban kikérte a KSH-tól egy évtizedre visszamenőleg azt, hogy pontosan milyen balesetek is okozzák a legtöbb otthoni halálesetet. Az évtizedes adatokból pedig egyértelműen kiolvasható, hogy a legnagyobb otthoni gyilkos

az esés, csúszás, botlás. Szinte minden évben ez felel az összes halálos otthoni baleset legalább két harmadáért.

A halálos esések után egyértelműen a második legveszélyesebbnek számít a fulladás. A fulladásba beletartozik a vízbefulladás, de az ételtől vagy egyéb eszköztől való fulladás is. A harmadik beazonosítható halálok általában a tűz okozta égés, fulladás, de ehhez nagyon közel vannak esetszámban a véletlen mérgezéses esetek is. Ezzel szemben áramütés, vágó-, szúróeszköz, kéziszerszám vagy maró, izzó anyagok okozta haláleset relatíve kevés van.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a tragédiát?

Bármi is okozza tehát, a balesetek sajnos jelen vannak az emberi életben, viszont kellő odafigyeléssel, körültekintéssel mindenképp csökkenthetőek a végzetes kimenetelű balesetek. Érdemes tehát odafigyelni legfőképpen a lábunk elé, főleg ha csúszós felületen mozgunk vagy létrára mászunk, ilyenkor vagyunk ugyanis a legnagyobb veszélyben.

Sajnos a KSH kori vagy helyiségi felülreprezentáltságról nem vezet adatokat, de ha logikusan gondolkodunk, akkor a fürdőszoba például egy különösen nagy veszélyforrása lehet az otthoni halálos baleseteknek. Itt nagyon könnyű ugyanis elcsúszni, és a víz közelsége miatt fulladás is könnyen történhet. Ugyanígy különösen veszélyes lehet a létra, éppen ezért rossz fizikai állapotban lévő vagy kifejezetten idős, fiatalok számára egyáltalán nem javallott a magasban bütykölni akár függönykarnist, akár villanykörtét cserélni, mert különösen veszedelme manővernek számít.

Ugyanígy érdemes a mérgezésekre és a tűzesetekre is különösen figyelni. Előbbi esetében például érdemes megfogadni azt, hogy mérget, vegyszert nem töltünk például italos flakonba, italos üvegbe, vagy mondjuk egy vizeskancsóba. Illetve arra is, hogy a mérgező dolgokat nem rakjuk olyan helyre, ahol például gyerekek megtalálhatják. A lakástüzeket sok esetben az ágyban elalvó dohányzása vagy valamilyen más, úgy felejtett nyílt láng okoz. Érdemes ezekre is különösen odafigyelni.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?