13 °C Budapest

Erre is egyre többet költenek a magyarok: nem érdemes megspórolni

2019. november 13. 19:31

Tavaly tovább növekedett a régióban a biztosítási szektor teljes díjbevétele, miközben folytatódott az életbiztosítási üzletág csökkenési trendje. Pezsgő és kompetitív a piac, több nemzetközi csoport felülvizsgálja jelenlétét a régióban, ugyanakkor jelentős szereplők növekednek és felvásárolnak. A régió legaktívabb vásárlója továbbra is az osztrák VIG csoport.

A régió kitartó gazdasági növekedésének köszönhetően tavaly tovább növekedett a régió teljes díjbevétele a 2017-es rekord összegű bruttó díjbevétel után - áll a Deloitte CEE Insurance M&A Study tanulmányában. A 2018-ban tapasztalt növekedés ugyanakkor alacsonyabb mértékű volt a tavaly előttihez képest. A növekedés motorja továbbra is a nem-élet üzletág bővülése, az előző évekkel összhangban.

A kárhányad (a kárkifizetések aránya a díjbevételhez képest) növekedése mellett a piacok továbbra is sokszereplősek és jelentősen kompetitívek, mely így a következő években is megfelelő táptalajt nyújthat a piaci konszolidáció felfutásának, állapítja meg a tanulmány. Több nemzetközi biztosító csoport döntött a közelmúltban régiós jelenlétének felülvizsgálatáról, valamint a lehetséges kivonulásról. Ugyanakkor más jelentős szereplők aktívan hirdetik növekedési, felvásárlási szándékukat.

A tanulmányban vizsgált 12 közép-kelet-európai országban a biztosítók összes bruttó díjbevétele (GWP) 2,0 százalékkal tudott növekedni 2018-ban, annak ellenére, hogy tovább folytatódott az életbiztosítási üzletág csökkenési trendje. 2015-2018 között az élet üzletág GWP-je évente átlagosan 2,8 százalékkal csökkent.

Gyakorlatilag változatlan szinten maradt az átlagos biztosítási díj penetráció (a GWP aránya a GDP-hez) mind a 12 országban, a mértéke átlagosan 2,5 százalék körül alakult a tavalyi évhez képest. Az egy főre jutó átlagos éves díjbevétel, 7,6 százalékos növekedést felmutatva, mintegy 387 EUR-ra emelkedett 2018-ban. A kárhányad a 2017-es jelentősebb 2.6 százalékpontos növekedés után, kisebb mértékben, de 2018-ban is tovább növekedett, és elérte a 61,3 százalékot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az élet és a nem-élet üzletágak piaca egyaránt kompetitívnek tekinthető az egyes országokon belül. Habár az egyes országok piacait jellemzően a top 3-5 biztosító dominálja, rajtuk kívül számos kisebb szereplő osztozik a fennmaradó részeken. A top 10 életbiztosító csoport a közép-kelet-európai régió élet üzletág bruttó díjbevételének 69.6 százalékával rendelkezik. Egy ilyen tipikus, regionális csoport átlagosan 4-5 országban van jelen és körülbelül 902m EUR díjbevétellel rendelkezik. A nem-élet üzletág esetében a top 10 biztosító csoport a bruttó díjbevétel 76.7 százalékát tudhatja magáénak. Egy ilyen tipikus, regionális csoport 5-6 országban vannak jelen és átlagosan 1.7 milliárd eurós díjbevétele van.

A tranzakciók számát tekintve a vizsgált időszakban a régió legaktívabb piaca továbbra is Lengyelország, 14 tranzakcióval, ezt követik Csehország (10), Magyarország (6), Románia (6), és Szlovákia (5). A régió legaktívabb vásárlója továbbra is az osztrák VIG csoport volt, mintegy 9 lezárt tranzakcióval az elmúlt négy évben. További jelentős vásárlók voltak a kanadai Fairfax csoport, az olasz Generali, a bolgár Euroins csoport továbbá a német Allianz.

"A biztosítói tranzakciók további felfutása várható annak köszönhetően, hogy nagy nemzetközi cégcsoportok felülvizsgálják regionális jelenlétüket, illetve a jelentős szereplők akvizíciós szándéka aktív. Ez további lendületet adhat a piaci konszolidációnak is" - mondta Mérth Balázs, a Deloitte regionális pénzügyi tanácsadási üzletág pénzintézeti iparágának vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem