11 °C Budapest
Napi 3257 Ft: nem vicc, ennyit kap egy átlag magyar táppénzes

Napi 3257 Ft: nem vicc, ennyit kap egy átlag magyar táppénzes

2016. november 27. 07:02

Pár nap betegszabadság egy évben még nem okoz nagy anyagi terhet. De mi a helyzet, ha egy komolyabb betegség miatt akár hónapokra kiesünk a munkából? 2015-ben több, mint egy millió alkalommal kellett táppénzt folyósítani az érintetteknek. Mennyi pénzt kaphatunk ilyenkor és mennyit kell rá várnunk?


Ha betegség miatt kiesünk a munkából, akkor az első 15 napra betegszabadságot vehetünk ki, amit a munkáltatónk fizet ki. A betegszabadság idejére a távolléti díj 70 százaléka jár, mégpedig úgy, hogy ez az összeg adó‐ és járulékköteles is. Abban az esetben azonban, ha egy évben 15 napnál hosszabb ideig vagyunk betegek, akkor már csak táppénzt igényelhetünk.

A táppénzre jogosultságnak három alapfeltétele van:

  • fennálló biztosítási jogviszony,
  • a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett,
  • az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség

A táppénz tehát az igazolt keresőképtelenség időszakára jár, legfeljebb azonban egy éven át, ha a munkaviszonyunk fennáll és rendelkezünk, legalább egy év folyamatos biztosításban töltött idővel.

Az elmúlt években több százezer alakommal igényeltek táppénzt az érintettek. 2015-ben kifejezetten sokszor, akkor összesen 1 082 700 alkalommal vettek táppénzt igénybe a magyarok, átlagosan 21-24 napig.

Mennyi táppénzt kaphatunk?

A táppénz összegére több tényező is hatással van, de elsődlegesen az a jövedelmünk befolyásolja, amely után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetünk, hiszen a számítás során a táppénz alapját ennek a jövedelem naptári napi átlaga képezi.

A pontos összeg mértéke általában biztosításban töltött időtől és a kórházi ápolástól függően a napi átlagkereset 60 - illetve 50 százaléka.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A táppénz, baleseti táppénz egy napra jutó bruttó összege 2015-ben 3 257 forint volt. Az igénybevevők 10 százaléka (egy napra jutó táppénz alsó tizede) 1 313 forintnál kevesebb táppénzt kapott egy napra. A felső 10 százalékba tartozó eseteknél az egy napra jutó táppénz bruttó összege meghaladta a 6 045 forintot

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Egészség Pénztár (OEP).

Akik azonban valamilyen okból táppénzre szorulnak, könnyen szembesülhetnek azzal, hogy a legnagyobb gondot talán nem is a csökkentett fizetésünk jelenti, hanem az, hogy erre akár több tíz napot is várnunk kell.

Hogyan kaphatjuk ezt meg?

A táppénz iránti kérelmünket a foglalkoztatónkhoz kell benyújtanunk. Ha munkáltatónknál nem működik társadalombiztosítási kifizetőhely, akkor egy "foglalkoztatói igazolással" és a dokumentumainkkal együtt, a munkáltatónk 5 napon belül a székhelye szerinti illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalhoz továbbítja a kérelmünket.

Az ügyintézési határidő a kérelem elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervez történő beérkezést követő napon kezdődik. Ha a benyújtáskor az elbíráláshoz szükséges adatok teljeskörűen rendelkezésre állnak, és az igény teljes mértékben teljesíthető, az ügyintézési határidő 8 nap, egyéb esetben 21 nap.

- tette hozzá az OEP.

A fenti ábra a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) X. revíziója alapján készült. Ennek alapján pedig elmondható, hogy sokan kényszerültek 2015-ben táppénzre heveny légúti fertőzések miatt, de a vírusbetegségeket miatt is sokan maradtak ki hosszabb időre a munkából.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?