8 °C Budapest

Háztartási gépet vennél? Itt egy jó kis trükk: százezret is spórolhatsz

2016. július 4. 05:25

Mielőtt arról döntesz, hogy hol vegyél mosógépet, TV-t vagy egyéb háztartási gépet, nem árt utánamenni, hogyan tudod évekre bebiztosítani a termék működőképességét garancia kiterjesztéssel. Mutatjuk, hogy mire figyelj oda mindenképp!

A televíziód, a mosógéped vagy a hűtőszekrényed mind olyan háztartási gépek, melyekre viszonylag sokat költesz azért, hogy utána évekig szolgáljanak. Bár nem mindenkinek alakul ki személyes kötődése ezekhez a gépekhez, mindenki jobban érzi magát, ha kevesebbet és ritkábban kell ilyen eszközökre költenie. Az újonnan vásárolt tartós fogyasztási cikkek ugyanis általában csak néhány funkcióval jobbak elődjeiknél, és nem dobnak sokat az életszínvonaladon.

A tartósság érdekében ma már van más lehetőséged is, semmint, hogy a méreg drága, de valóban megbízhatóbb gépet vásárolod meg. Ez a lehetőség a garancia kiterjesztés, melynek segítségével akár százezer forintot is spórolhatsz néhány ezer forint befektetésével. Hogy jön ki ez a szám?

Vegyünk egy példát!

Szükségünk van egy legalább 220 literes, A++ energia tanúsítványú hűtőszekrényre, ami tuti nem jegesedik be, más extrára (jégkészítés, hideg víz töltése, stb.) viszont nem tartunk igényt. Ilyen paraméterekkel temérdek hűtőszekrényt találtunk az egyik ár-összehasonlító oldalon.

Dönthetnénk úgy, hogy megvesszük a megbízhatónak tartott svájci gyártó, paramétereknek megfelelő hűtőjét, a legolcsóbb elérhető áron. Erre két év garanciát kapunk, de a gyártó híre miatt szinte biztosak lehetünk abban, hogy két évnél jóval tovább tarthatjuk majd benne jéghidegen élelmiszereinket.

KATTINTS: Háztartási gépet vennél? Mutatjuk, melyek a legmegbízhatóbb márkák

A másik lehetőségünk, hogy veszünk egy olcsóbb, de a paramétereinknek megfelelő hűtőt. A gyártó híre ebben az esetben rosszabb, de bebiztosítjuk magunkat öt évre, mivel az alapból járó két éves garancia időt meghosszabítjuk még hárommal.

Az első esetben a megbízható svájci hűtőért 269 900 forintot fizetnénk, a második esetben pedig beszereznénk a gagyibbat 160 000 forintért és kötnénk hozzá egy kiterjesztett garancia biztosítást 17 000 forintért. Ennek fejében, hiába a kevésbé megbízható terméket vettük meg, az eredeti garanciával együtt

öt éven keresztül fedezve vannak szervízelési, javítási és esetleges csere költségeink, és még meg is spóroltunk 92 900 forintot a vásárlásnál.

Természetesen a drágább hűtő mellé is lehet kötni kiterjesztett garancia biztosítást, ha olyan helyen vásároljuk meg, ahol ez a szolgáltatás elérhető, de példánk kedvéért most nem vettünk hozzá, hiszen bízunk a svájci gyártó tartósságában.

Mielőtt azonban végleges döntést hoznánk, hogy akkor mostantól csak gagyi márkát veszünk olcsón, kiterjesztett garancia biztosítással, érdemes azon is elgondolkodni, hogy hány évig szeretnénk használni egy hűtőt? Az Energiaklub néhány évvel ezelőtti tanulmánya alapján ugyanis bizonyos hűtőtípusokat sokkal tovább használunk, mint 5 év. Ennek megfelelően egy gyengébb minőségű géppel nagyobb valószínűséggel lesznek problémáink a termék életszakaszának második felében, amikor már sem a bolti, sem a kiterjesztett garancia védelmét nem élvezhetjük.

Vigyázz! Vannak azért csapdák

Mielőtt azonban mindenki rohanna kiterjesztett garancia biztosításért a boltba, nem árt rendesen tájékozódni. A piacon ugyanis többfajta szolgáltatás is található és jelentősen eltérhetnek egymástól a különböző ajánlatok.

A legtöbb kiterjesztett garancia szolgáltatást biztosítók nyújtják, ugyanakkor van arra is példa a hazai piacon, hogy a kötelezettséget nem egy biztosító, hanem egy közepes méretű kft nyújtja, amelynek az értékesítési nettó árbevétele 2014-ben nem érte el a 150 millió forintot sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem megbízható szolgáltató, de talán mindenki nyugodtabban alszik, ha egy esetleges szolgáltatásra nem egy kisebb vállalkozás, hanem egy nagy és stabil biztosító vállal kötelezettséget.

Amire szintén érdemes odafigyelni, hogy csak belső meghibásodás, baleset, esetleg lopás vagy rablás esetére is nyújt-e fedezetet a szolgáltatás. Ennek pontos megértéséhez tisztáznunk kell először, hogy tulajdonképpen mire is vagyunk jogosultak, amikor háztartási gépet vásárolunk.

Jótállás, szavatosság, garancia és a kritikus első három nap
Amikor Magyarországon háztartási gépet vásárolunk, több fajta védelem illeti meg a vásárlót. Először is fontos, hogy amennyiben a vásárlás utáni első három munkanapon belül olyan hibát észlelünk a készüléken, ami akadályozza annak rendeltetésszerű használatát, akkor jogosultak vagyunk a termék cseréjére. Amennyiben ez valamilyen okból nem megoldható (mondjuk elfogyott a termék) elállhatunk a vásárlástól és így visszakapjuk a vételárat.

A vásárlást követő egy éven belül Magyarországon két fajta védelem illeti meg a vásárlót, tehát ha elromlik az áltatunk vásárolt háztartási gép, két fajta igényt érvényesíthetünk:szavatossági és jótállási (vagy másik nevén garanciális) igényt.

Szavatossági igény esetén a fogyasztónak kell azt bizonyítania, hogy az általa megvásárolt termék már a vásárlás pillanatában hordozta magában azt a hibát, mely miatt később teljesen vagy részlegesen használhatatlanná vált.

Garanciális jog esetén viszont ez a bizonyítás nem szükséges. Ha az eladó meg akarja tagadni a szolgáltatást, akkor neki kell azt bizonyítania, hogy a terméket hiba nélkül adta át a vásárlónak és a meghibásodás a termék nem rendeltetésszerű használata miatt következett be.

Ez alapján természetesen, a termék meghibásodása esetén, a vásárlás utáni első évben a garanciális jogokat érdemes érvényesíteni, majd a második év alatt a szavatossági jogokat.

Bár a bizonyítás terhe különbözik, de mind a szavatossági, mind a garanciális jogaink ugyanarra jogosítanak fel bennünket: a termék cseréjére, az áru javítására, árleszállításra másik termék vásárlásához, vagy a vásárlástól való elállásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden esetben a legészszerűbb megoldáshoz van jogunk. Egy több százezer forintos háztartási gépen hiába romlik el egy néhány ezer forintos alkatrész, mi csak akkor leszünk jogosultak egy újra, ha az eladó nem tudja lecserélni vagy lecseréltetni az elromlott alkatrészt.

Mindennél fontosabb ugyanakkor, hogy kinél lehet érvényesíteni a garanciális vagy szavatossági jogunkat. Minden esetben az eladónál, tehát nem helyes az a piaci gyakorlat, hogy a szervizre mutogatnak a boltok, amikor probléma merül fel garanciális vagy szavatossági jogaink érvényesítése közben.

Vissza a garancia kiterjesztéshez

Most, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mit lehet kiterjeszteni, érdemes körülnézni a különböző szolgáltatások között. Fontos kiemelni, hogy a garanciát lehet időben kiterjeszteni. Ebben az esetben az eredeti garanciális jogainkat érvényesíthetjük az eredetinél jóval tovább, igaz, már nem az eladóval, hanem a kiterjesztést végző szolgáltatóval szemben. Továbbá ki lehet terjeszteni a garanciát olyan eseményekre is, amik az eredeti garanciális jogainknak nem képezik részét. Ilyen esemény lehet a termék balesetből eredő meghibásodása illetve a lopás vagy a rablás is.

A piac egyik legkomplexebb szolgáltatását nyújtja a francia bankóriás hazai biztosítója, a BNP Paribas Cardif. Az ő biztosításaik a Media Marktban és az Auchanban vásárolt háztartási gépek mellé érhetőek el. Bár nem minden háztartási gépre érhető el az összes biztosítási csomagjuk, általánosságban elmondhatjuk, hogy biztosítási védelmük kiterjed az elektronikai eszközök elromlása, lopása, baleseti meghibásodása vagy elrablása esetére is.

Mivel ez egy biztosítás, ezért természetesen önrészt fizetni kell javításkor, mely 1% és 35% közé esik, illetve csere esetén is csak egy avultatott értékre (tehát nem a vásárláskori árra) vagyunk jogosultak. Érdekes ugyanakkor, hogy a biztosító eltekint az önrésztől, ha az eszközeinket tokban tartjuk és a tokot be tudjuk mutatni, amikor javításra visszük megsérült készülékünket.

Az Euronics üzleteiben vásárolt háztartási termékek mellé az UNION Biztosítótól vehetünk garancia kiterjesztést. Itt két fajta csomagot választhatunk:

  • Az egyik a garancia időt hosszabbítja meg legfeljebb 5 évre,

  • a másik csomag pedig ezen túlmenően olyan esetekre is védelmet nyújt, mint a készüléktulajdonosok ügyetlenségéből adódó károk, villámcsapás vagy vizesedés.

Önrészt az UNION Biztosító is alkalmaz, de az csak akkor fizetendő, ha a meghibásodás a készüléktulajdonos ügyetlenségéből adódik.

Az UNION Biztosítón és a BNP Paribas Cardifon kívül hasonló szolgáltatást kínál még a piacon a Groupama Garancia Biztosító is, igaz, ők nevükhöz méltóan, csak a garancia időt terjesztik ki. Baleseti szolgáltatásuk a termék hazaszállítására, összeszerelésére és rögzítésére korlátozódik.

A legkisebb is számít

A TESCO-ban vásárolt gépek sem maradnak garancia kiterjesztési lehetőség nélkül, itt ezt a lehetőséget a Business Box Kft biztosítja és csinos online kalkulátort is fejlesztettek a megfelelő tájékozódás és könnyű értékesítés érdekében. Ők egyébként az Expert áruházlánc partnerei is, és említett kalkulátorukkal olyan gépek garanciaidejét is meg lehet hosszabbítani, amelyeket partneri körükön kívül vagy korábban vásároltunk meg.

Az Allianz Hungária biztosító is jelen van a piacon a többi szolgáltatóhoz hasonló termékstruktúrával, náluk lehet biztosítást kötni az Extreme Digital üzleteiben és webshopjában vásárolt háztartási gépekre.

Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb áruházakban vásárolt termékek mellé lehet kötni kiterjesztett garancia biztosítást, ami jót tesz a biztosítási szoilgáltatás ismertségének és elterjedésének. Fontos ugyanakkor a tájékozódás: Ne csak az eladókat kérdezzük meg, hanem olvassuk át a feltételeket is, mielőtt biztosítást kötünk.

Ne feledjük, hogy a biztosítás legklasszikusabb formája a hajón szállított áruk vagyonbiztosítása, ezért érthető, hogy a koncepció ráhúzása elektronikai cikkek használatára rengeteg részletszabályozást igényel.

Ne felejts el tájékozódni vásárlás előtt, hogy a kinézett biztosítás vonatkozik-e balesetre vagy lopásra, esetleg kizárja-e a biztosító, ha a kárt a gyermeked okozza.

Bár bevett piaci gyakorlatnak számít, hogy az értékesítési pontokon már a termék megvásárlásakor kacsintva mondja el az eladó, hogy mit kéne majd mondani a biztosítónak egy esetleges jövőbeni káresemény bejelentésénél, nyugodtan tegyük fel magunknak a kérdést. Megéri-e néhány tízezer forintért biztosítási csalást elkövetni, mely 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat (amely büntetés ideje alatt a börtönszabályok miatt nagy valószínűséggel még a háztartási gépünket sem tudnánk használni).

Van ebben a piaci szegmensben is innováció

A CIB Banknál elérhető olyan hitelkártya, mely regisztrációért cserébe automatikusan meghosszabítja azoknak a háztartási gépeknek a garancia idejét, amelyeket a kártyával vásároltunk.

A másik innovatív megoldás, hogy létezik olyan biztosítás is a piacon, mely néhány ezer forint éves díjért cserébe meghosszabbítja az összes olyan háztartási gép garanciáját, mely a tulajdonunkban van és újonnan vettük őket. Ezt biztosítást az Aegon nyújtja.

Reméljük már ide sem kéne írni, de azért a biztonság kedvéért megtesszük, hogy mielőtt bármilyen pénzügyi terméket vásárol, tájékozódjon a szerződési feltételekről!
Ma indul a hűtőcsere program!
Ha le szeretné cserélni hűtőjét vagy fagyasztóját, akkor ezt akár 45 000 forint állami támogatással is megteheti a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ma nyíló pályázatán. Előnyt élveznek a nagycsaládosok és a nyugdíjasok, de mindenki pályázhat, aki még nem cserélte le hűtőjét állami támogatással. Részletekért klikk ide!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 13:45
Gulyás Jánossal, a Magyar Reklámszövetség elnökével részletesen is átbeszéltük mindazt, ami a magyar...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem