23 °C Budapest

Foggyilkos ételek: így tudsz tízezreket spórolni a fogorvoson

2015. január 30. 15:04

Akár több százezer forintos költségektől is megkímélhetjük magunkat életünk során, ha vigyázunk a fogainkra. A rendszeres fogmosás mellett az is segít, ha a lehető legkevesebbet fogyasztunk például savanyú gumicukrot, vagy nem rágcsálunk citromgerezdeket. Egy orvos szakértő tanácsai a fogainkra veszélyes hatású ételekről.

Bizonyos fogászati kezelések a társadalombiztosítás részeként ingyenesen is igénybe vehetők, de a legtöbben inkább magánrendelésre mennek, ha valamilyen problémájuk akad. A magánpraxisoknál pedig egy kisebb vagyont is ki kell fizetniük:

  • egyszerűbb alapkezelések vagy szűrővizsgálat is 3-5 ezer forintról indul
  • de egy tömés 20 ezer forintról indul,
  • egy gyökérkezelés minimum 10-15 ezer forint
  • egy bio fogfehérítés 15 ezer forint
  • egy rendelői fogfehérítés 70 ezerről indul
  • a speciális változat pedig 120 ezer forint is lehet

Azt mindenki tudja, hogy számos élelmiszer kifejezetten rosszat tesz a fogainknak, de a dolgokat úgy is nézhetjük, hogy sok felesleges kiadástól megkímélhetjük magunkat, ha ezeket elkerüljük. Julie Powell fogorvos szakértő nyilatkozott az amerikai Thrillist oldalnak ezekről.

Az alapvetés az, hogy a nyálunk megvédi a fogainkat a fogszuvasodástól, a romlástól. De csak abban az esetben, ha megfelelő a PH-értéke. Az ember nap mint nap felborítja ezt az egyensúlyt, amikor túlságosan cukros, vagy savanyú ételeket, esetleg szénsavas üdítőket fogyaszt. Íme, ezek a legrosszabbak!

Feldolgozott szénhidrát - például fehér kenyér

A szénhidrátot egy enzim segítségével cukorrá alakítja a szervezet. A bontás már a szájban elkezdődik, így ha például kétszersültet, kekszet majszolsz egész nap, az olyan, mintha végig cukrot szopogatnál. A szádban tanyázó baktériumok megeszik a cukrot és savat képeznek belőle. A bacik elszaporodhatnak és megnövekedett savtermelésükkel fogszuvasodást okozhatnak.

Alkohol

A nyál az a védelmi rendszer, ami mindent megszűr, hígít neked. Így egyértelmű, hogy minden ami a szánkat kiszárítja, rossz nekünk. Ilyen például a túlzott alkoholfogyasztás. Ebben az állapotban pedig még többet inni, az a hab a tortán, hiszen így nincs ami védené a fogakat.

Jég

A fogorvos szakértő elmondása alapján egy évben többször is előfordul, hogy egy-egy páciensnek koronát kell készíteni, mert ráharapott egy jégdarabra. Legalább olyan rosszul tud elsülni a jégrágás, mintha kőre harapna rá valaki. Ha régi, nagy fogtöméseid vannak, még könnyebben letörhetsz a fogadból egy darabot egy rosszul sikerült harapással. Plusz a hideg amúgy is törékenyebbé teheti a fogaidat.

Szárított gyümölcs

A szárított gyümölcs ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint a rendes gyümölcs (de van ami pluszban még cukrozott is), ezenkívül ragacsos, és sokszor a fogadra tapad, beleragad. Sokan ilyesmit fogyasztanak édesség helyett, hiszen gyümölcs, így biztos egészséges is! Azonban így sok cukrot juttatunk a szánkba, ami aztán addig ott lébecol a fogaink körül, amíg meg nem mossuk.

Savanyúcukor, savanyú gumicukor

A savanyú cukrok azért rosszabbak, mint a sima cukor vagy gumicukor, mert a rengeteg cukor mellett hozzáadott citromsavat is jócskán tartalmaz. Beleragad a fogadba, így több ideje van a fogszuvasításra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Energiaital, sportitalok

A legrosszabbak a sportitalok, ezeket követik az energiaitalok, és a szóda. A sportitalokban nagyon sok a citromsav, ami igen káros a fogaknak. A fogorvos szakértő tapasztalata szerint a citromos-lime-os ízesítésűek a legrosszabbak. Plusz a cukortartalma is igen magas ezeknek az italoknak.

Szénsavas üdítők

A szóda alapból nem jó a fogaknak, ehhez hozzájön ezeknél az üdítőknél a töménytelen cukor is. Ezekben az üdítőkben lévő foszforsav és citromsav megtámadják a fogzománcot. Azt pedig már tudjuk, mit tesz a cukor, eteti a szánkban tanyázó bacikat, és termelődik a sav, fogszuvasodás a végeredmény. Azaz a kevesebb sav jobb fogvédelmet jelent. Ha nem tudsz nemet mondani ezekre az italokra, jobb ha minél előbb lehúzod őket, a kortyolgatással csak tovább és nagyobb gyakorisággal kerül a szádba a cukor.

Citrom és lime

A legrosszabb, ha elcsócsálsz egy gerezd citromot vagy lime-ot. Az elülső fogzománcot erőteljesen kikezdi ez a művelet, és sokkal érzékenyebbé válnak azok a fogak. Ha ezt lehet fokozni, akkor a tequilafogyasztás az igazi öngól, hiszen abban az esetben az alkohol szájszárító hatása egyesül a citrom zománcbontó erejével, hiszen a lehúzott feles után elcsócsálunk egy gerezdet, így hatványozzuk a fogromlást.

A gyomorsav

A hányás, a reflux egy fogorvos számára könnyen felismerhető sérüléseket okoz a fogakon. Hányás esetén a gyomorsav egy az egyben találkozik a fogakkal kifele menet. Amikor pedig valaki refluxos, a gyomorszája nem zár rendesen és savat enged vissza a nyelőcsőbe. A gyomorsav eljuthat egészen a szájüregig, ahol megtámadja a fogzománcot.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 9. 12:01
Váratlanul érte az alapkezelőket is a kormány múlt héten bejelentett rendeletcsomagja: augusztus 1-t...
MEDIA1  |  2023. június 9. 11:57
Egyikük jelenleg is súlyos sérülésekkel fekszik kórházban.
KonyhaKontrolling  |  2023. június 9. 07:45
Aki régebb óta követ engem, az talán tudja, hogy ha van lehetőségünk, akkor minden évben főzünk lekv...
Kasza Elliott-tal  |  2023. június 8. 14:14
2018-ban vettem SKT-t az osztalékáért. 2020-ban ezt lenullázta, 2021 óta újra fizet, és elég jól, fé...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?