Százezer leendő nyugdíjas maradhat hoppon!

2009. december 10. 10:32

A kedvezményezett korosztályok többségének biztosan vissza kellene lépnie a tisztán állami tb-rendszerbe, azonban az előzetes statisztikák alapján az látható, hogy csak a tagok kis százaléka mozdult meg a hívó szóra - fejtette ki a Portfolio.hu-nak dr. Matits Ágnes, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal szakértője. A nyugdíjszakértő szerint a tagokban az a téveszme él, hogy még akkor sem kell aggódniuk, ha rossz döntést hoztak, hiszen az állam úgyis kimenti őket. A visszalépés pedig éppen erre a népi játékra erősít rá, miközben a Nyika szakértője szerint az is gondokat okoz, hogy a nyugdíjpénztárakra akarják hárítani a problémákat, miközben a törvényi szabályozás a ludas a kérdésben. A nyugdíjszakértő szerint az Országgyűlés előtt heverő törvénycsomag több sebből is vérzik, az alapgondolat az intézményi formaváltásnál és a járadékszabályozásnál még jó is lehetne, viszont a részletek már több buktatót is rejtenek. A kisebb, tagi érdekeket képviselő pénztárak többsége például nem tud majd megbírkózni a törvény adta környezettel, a konszolidáció pedig komoly csapást mérhet a versenyre Matits Ágnes szerint.

Portfolio.hu: A kormány nyáron elfogadta azt a törvényváltoztatást, ami lehetővé teszi, hogy egyes korosztályok visszalépjenek a tisztán állami nyugdíjrendszerbe. Ön szerint ez jó döntés volt a kormány részéről?

Matits Ágnes: A visszalépés önmagában nagyon rossz üzenet, mert az gondolhatják az emberek, hogy itt valami nincs rendben. Az igazi probléma, hogy a tagok azt gondolják, azért kell visszalépni, mert a magánnyugdíjpénztárak rosszak, miközben az egész problémát az a törvényi szabályozás okozta, hogy a vegyes nyugdíjrendszerbeli tagok a teljes szolgálati időre vonatkozóan, vagyis a nyugdíjpénztári belépést megelőző időszakra is elvesztették a tb-jogosultság 25 százalékát. Alapvetően elhibázott lépés volt megfosztani a vegyes rendszert választó embereket a már megszerzett nyugdíjjogosultságuktól, az pedig nagyon nagy károkat okoz, hogy most a nyugdíjpénztárak működésére vetítik a problémákat. Fontos leszögezni, hogy azért az érintettek maguk hozták meg a rossz döntéseket. Tudták vagy tudhatták volna, hogy elveszítik a 25 százalékos jogosultságukat, mégis beléptek egy pénztárba, egyrészt mert nem bíztak a tb-rendszerben, másrészt talán sokan úgy gondolták, hogy majdcsak lesz valahogy. Hát most lett! Az állam kompenzálja őket azzal, hogy ha tényleg rosszul döntöttél, lépj vissza. Ráadásul az is baj, hogy valójában nem csak azokat érintheti ez a probléma, akiknek most lehetővé teszik a visszalépést.

P.: Kiknek érheti meg a visszalépés?

M.Á.: Annak érdemes visszalépni, aki a belépéskor túl sok szolgálati idővel rendelkezett, hiszen ezeknek a tagoknak egyszerűen nem volt elegendő idejük a vegyes rendszerben a kompenzációhoz. Az nyilvánvaló ugyanis, hogy minél rövidebb idő van hátra a nyugdíjig, annál kevésbé valószínű az elveszett 25 százalék kompenzálása. Ebből az is következik, hogy csak kivételesen vannak olyan emberek, aki 52 évesek elmúltak, és érdemes maradniuk a vegyes rendszerben. Azért azt is tegyük hozzá, hogy aki ma 52 éven felüli, az tíz éve 42 éven felüli volt, és senki nem mondta neki, hogy biztosan megéri beszállnia a vegyes rendszerbe. Magyarországon az egy közkedvelt népi játék, hogy úgy gondolják az emberek a kockázatos döntéseiknek nem lesz következménye, mivel ha rosszul járnak, akkor az állam majd úgyis segít rajtuk. És úgy látszik ezúttal is az így vélekedőknek lett igaza.

A cikk folytatódik, kattints!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?