Man looks in rearview mirror.

Friss szabály, amiről sok autós nem tud: azonnal ugorhat a jogsi, egyre több magyart érint

2022. november 28. 10:02

Egyre többen keresik fel az autós iskolákat, hogy felfrissítsék vezetési tudásukat, vagy több év kihagyás után visszarázódjanak a forgalomba. Sokan azonban nem tudják, hogy a jogosítvány maga soha nem jár le, évül el, az orvosi vizsgálat után bármennyi kihagyás után meghosszabbítható. A közlekedési szakember szerint bár az ehhez szükséges kérdőív önbevalláson alapul, nem érdemes elsumákolni a betegségeinket, mert jobb esetben a háziorvos bírálja felül az állapotunkat, rosszabb esetben egy balesetnél derül ki a dolog - és megüthetjük a bokánkat. A Magyar Alvás Szövetség elnöke arra figyelmeztetett, hogy a Covid-időszak után jelentősen romlottak az alvás minőségi mutatók, amelyeknek hatásai előbb-utóbb jelentkeznek a közutakon is.

Egyre több olyan magyar sofőr jelentkeznik az autós iskolákba, akiknek ugyan van jogosítványa, ám azt valamiért jópár éve nem hosszabbíttatták meg, vagy szimplán több éve nem vezettek, és fel akarják frissíteni a tudásukat - számolt be a Pénzcentrumnak Pető Attila.

A Kreszprofesszor néven ismert közlekedési szakember és vezetésoktató elmondta, hogy a tudásfrissítést mindenkinek ajánlani szokták, aki már jópár éve nem vezetett, mert lehetnek olyan "időzített bombák", amiket nem is ismerünk fel szakember segítsége nélkül, és nagy baj lehet belőle.

Viccesen szoktam mondani, hogy ugyan benne van a KRESZ-ben, hogy nem vezethetsz alkoholos állapotban, fáradtan, jogsi nélkül, és a többi, de az viszont nincs benne, hogy nem vezethetsz, ha nem tudsz! Ha van jogosítványod, ugyan alanyi jogon jogosult vagy autót vezetni, de a jogszabály "biztonságos vezetésre alkalmas állapotban" kitétele feltételezi azt is, hogy értesz a kocsik kezeléséhez, vezetéséhez. Ha úgy érzed, hogy ezzel gondok vannak, akkor érdemes felkeresni egy autósiskolát, pár órát venni oktató mellett. Van, aki úgy jön el, hogy csak pár óra, aztán végül 30-40 után mer ténylegesen visszamenni a forgalomba

- magyarázta a szakember. Kérdésünkre pedig azt is kifejtette, a legnagyobb gond az, hogy ha valaki sokáig nem ül a volán mögé, akkor idővel kikopik a rutinja is.

Jellemzően a zebrát, vagy a jobbkezes utcát nem veszik elég komolyan, többsávos úton nem találják meg a helyüket, ehhez mind rutin kell. Illetve gyakori, hogy azért jelentkeznek hozzánk, hogy a parkolási tudásukat frissítsük fel

- sorolta Pető Attila.

Erről sokan megfeledkeznek

A Kreszprofesszor szerint a jelentkezők két fontos dolgot nem szoktak tudni a jogosítványok rendszerével kapcsolatban.

Az egyik, hogy ha valakinek egyszer meglett a jogosítványa - mindegy, hogy 20 éve szerezte, de nem hosszabbíttatta meg -, az soha nem évül el, hanem az orvosi alkalmassági vizsgálat után újra kiváltható az okmányirodában. Volt olyan jelentkezőnk, aki 30 éve szerzett jogsit, és be akart újra iratkozni tanfolyamra mondván, hogy neki már biztosan elévült, mert anno nem hosszabbította meg. Pedig a megszerzett jogosítvány életünk végéig érvényes, még akkor is, ha az aktuális lejárat után évekig nem megyünk el az orvoshoz hosszabbításért

- magyarázta a szakértő, aki szerint a másik fontos dolog, hogy hivatalosan mindig a választott háziorvosunk végezheti az alkalmassági vizsgálatot, bizonyos esetekben az üzemorvos, vagy más háziorvos is megcsinálhatja, de csak akkor - ez rajta is van az igénylőlapon -, ha erről értesíti a választott háziorvost. Ez azért fontos, mert a választott háziorvos tudja, hogy milyen nyavalyáink vannak, főleg idősebb korban biztosan gyakrabban jár hozzá az igénylő - magyarázta.

Nem érdemes hazudni!

Ugyan a vizsgálati lap kitöltése önbevallásos alapú, de a Kreszprofesszor szerint egyáltalán nem érdemes elsumákolni a betegségeinket még akkor sem, ha valamiért nem a háziorvos csinálja a jogsihosszabbítást.

Mivel ez egy hivatalos nyomtatvány, büntetőjogi felelősségel kijelented, hogy a rajta szereplő adatok a valóságot tükrözik - és ez vonatkozik az egészségügyi állapotra is! Ha mondjuk beírod, hogy nincs alvászavarod, miközben mégis van, abból nagyon nagy gond lehet. Amennyiben utólag, mondjuk egy balesetnél kiderül, hogy mégis valamilyen, a vezetés szempontjából hátráltató egészségügyi problémád van, akkor nem csak téged vehetnek elő, de az orvost is, aki megadta az alkalmasságit

- húzta alá Pető Attila, aki szerint éppen ezért az orvosok is szigorúan veszik a jogsihosszabbítást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha bármilyen gyanú felmerül, akkor bizony a háziorvos elrendelhet különféle vizsgálatokat: elküldhet szemészetre, vagy laborra, ha felmerül mondjuk a cukorbetegség gyanúja - nehogy bekómálj vezetés közben -, és az epilepsziásoknak is bizonyos időközönként kontrollra kell járnia

- sorolta.

Ne vedd félvállról az alvásprolémákat!

Különösen az alvászavarok tekintetében nem érdemes hazudni a vizsgálati lapon, hanem saját érdekünkben és a többi közlekedő védelmében inkább vállalni a vizsgálatokat és a kezelést. A nemzetközi alvás szervezetek és a WHO szorgalmazására 2015-től Magyarországon is módosultak, szigorodtak a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmasság feltételei - emlékeztette lapunkat G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Azoknál a gépjárművezetőknél, akiknél felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív apnoé gyanúja, a jogosítvány kiadása előtt alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni. A jogszabály módosításának a célja, hogy megelőzze és jelentősen csökkentse az egyik legveszélyesebb alvászavarban lévő betegek által okozott közlekedési balesetek kockázatát. Mint ismeretes egyre több úgynevezett elalvásos közúti közlekedési baleset kap nagy nyilvánosságot, gondoljunk csak a néhány évvel ezelőtti tragikus veronai buszbalesetre, amelynek bizonyított oka, hogy a sofőr alvás betegségben szenvedett

- magyarázta az elnök, aki hangsúlyozta, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint, amelyeket egyébként a hazai adatok is megerősítenek, az alvási apnoés betegek körében többszörös a kockázata annak, hogy közlekedési balesetet okoznak.

Ezek a betegek egyébként megfelelő kezelés mellett továbbra is részt vehetnek a közlekedésben. Az EU 2020-as évekre szóló közlekedésbiztonsági programjának keretében bekerültek a 2014/85/EU bizottsági irányelvbe, amely alapján egyébként 2015. április 1-jén lépett hatályba Magyarországon is az irányelvet érvényesítő jogszabály. Azoknál a kérelmezőknél, akiknél a fiziológiai jellemzői alapján felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma gyanúja, a vezetői engedély kiadását, illetve megújítását megelőzően alvászavar vizsgálatra kell beutalni. Amennyiben a korábbi adatok alapján alvási apnoé gyanúja merül fel, az orvos elrendelheti a szakvélemény bekérését, mely kizárólag akkreditált intézményben és szomnológus végzettségű szakorvos véleményezésével érvényes

- húzta alá G. Németh György. Emlékeztetett: a poliszomnográfiás vizsgálatot alvásdiagnosztikai központban végzik el, és ennek segítségével lesz biztosan kijelenthető, hogy a buszsofőr nem szenved alvási apnoéban.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató legújabb tudományos magyarországi felmérései megerősítik, hogy a Covid-időszak után jelentősen romlottak az alvás minőségi mutatók, amelyeknek hatásai előbb-utóbb jelentkeznek a közutakon is

- figyelmezetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05