20 °C Budapest
detail of a man in suit opening his car with the control remote key

Veszélyes bűnözők portyáznak Magyarországon: egy egyszerű kínai kütyüvel törik fel az autókat

2022. május 2. 10:44

Futótűzként terjed az interneten egy videó, amit az egyik budapesti OMV benzinkút kamerája rögzített. A rendőrség által közzétett felvételen ugyanis tökéletesen látni lehet, hogy mennyire egyszerű az új típusú autókat feltörni és elvinni belőle minden értéket. A Telex most összeszedte, hogy hogyan is lehet feltörni másodpercek alatt egy több milliós, vagy akár tízmilliós autót.

Közel egy hónapja tette közzé a rendőrség azt a felvételt, amit egy benzinkút biztonsági kamerája rögzített. A felvételen azt láthatjuk, ahogyan egy úgynevezett entry-keyless go kényelmi rendszerrel felszerelt autót másodpercek alatt pakolnak ki: a fehér Renault-ból közel 70 millió forintnyi értéket vittek el a rablók, köztük befektetési aranyat és valutákat is.

Ennek a keyless technológiának a lényege, hogy nem kell már a kulccsal bajlódnunk, elég csak a közelébe mennünk a kártyával az autónak, így az már indításra készen áll. Maga az elmélet persze nagyon jól hangzik, viszont a jelek szerint egy egyszerű, Aliexpresszről rendelhető pár ezer forintos készülékkel is könnyedén kijátszhatja bárki: csupán egy úgynevezett jammer, vagyis egy jelzavaró eszköz szükséges ahhoz, hogy feltörjék a méregdrága kocsinkat. Ennek a blokkolónak ugyanis erősebb a rádiójele, mint a kulcsé vagy az autóé így, ha ezt használták a tolvajok valószínűleg az autó be se lett zárva.

Ezen az egyszerű módszeren kívül persze léteznek komplexebb, drágább megoldások is, amikkel a már jobb biztonsági rendszerrel felszerelt autókat törik fel, mint például, ha ellopják az indítókártya egyedi kódját. Vannak bizonyos beszerelhető rendszerek, mint a Blue 16, ami nehezíti az autó feltörését, de mi is tehetünk az ügy érdekében. Mindenképpen érdeklődjünk az autó gyártójától, hogy kikapcsolható-e a kulcs nélküli ajtónyitás funkciója, illetve érdemes olyan kulcstartót beszerezni, amely Faraday-kalitkaként működik, és egyszerűen leárnyékolja az elektronikus rádiójeleket. Ezen kívül, ha tehetjük, akkor éjszakára ne hagyjuk szabad ég alatt a néhány másodperc alatt kinyitható keyless autónkat, mivel a gyártók sajnos nem gondolták alaposan végig ennek a funkciónak a biztonsági oldalát, amikor megalkották azt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem