21 °C Budapest

Vége lehet az autósok rémálmának: jöhetnek az új szabályok?

Pénzcentrum
2013. szeptember 19. 05:13

Kérdés, mennyire unják már az autósok, hogy egy baleset után egy olyan biztosítóval kell egyezkednie, amelyik ellenérdekelt a kárrendezésben. A megoldás a direkt kárrendezés lehet, vagyis az, ha a saját biztosító fizeti ki a keletkezett kárt, amit végül behajt a vétkes fél biztosítóján.

Jobb lenne, ha egy baleset után a saját biztosítónk rendezné a kárt? - teszi fel a kérdést a PSZÁF legújabb vitaanyaga, ami alapján a biztosítók közösen eldöntik majd, hogy direkt kárrendezés bevezetésre kerülhet Magyarországon. A pénzcentrum.hu-n most te is beleszólhatsz, hogy milyen legyen a jövő kgfb-je.

A direkt kárrendezés lényege tehát egyszerű, elsőre talán túl jól is hangzik. Egy baleset után a keletkezett kárt az a biztosító fizesse, akivel szerződésben állunk, aki elméletileg még érdekelt is abban, hogy minél gyorsabban megoldja a dolgot, hiszen egy elégedett ügyfelet akar, aki a következő évben is neki fizeti be a csekkjeit.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a direkt biztosításnak?
+ Egyértelmű, hogy ki rendezi a kárt.
+ A biztosítónak érdeke jól kiszolgálni az ügyfelet.
+ Nem a kárösszeg leszorításában érdekelt a biztosító.
- Díjak emelkedhetnek.


A rendszer első ránézésre nagyon is előnyös az ügyfelek számára, de sokak szerint ma is jól működik a külső szakértőkkel megerősített kárrendezés. Egyébként meg szinte biztosra vehető, hogy egy hasonló rendszer áremelkedést hozna magával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyrészt sokan hajlandóak lennének többet fizetni a jobb szolgáltatásért, de lennének olyan tényezők is, amelyek tényleges előnyök nélkül drágítanák a biztosítási díjakat. Például a biztosítók túl nagy kárösszeget állapítanak meg, hiszen azt a másik intézet úgyis kifizeti nekik, de az autósok is kevésbé vezetnek biztonságosan, ha kár esetén biztosabban hozzájutnak a pénzükhöz. Ez utóbbi elhanyagolható hatású, míg a másikra is van megoldás. De minek változtassunk bármin, ha a jelenlegi rendszer is jól működik? Szavazz te is, hogy mi legyen a kötelezőkkel!

 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem