20 °C Budapest
Gyakorlatilag elvitte a boltok profitját a kiskerekedelmi adó: üzent a döntéshozóknak a Kereskedelmi Szövetség főtitkára

Gyakorlatilag elvitte a boltok profitját a kiskerekedelmi adó: üzent a döntéshozóknak a Kereskedelmi Szövetség főtitkára

2024. április 11. 14:46

Dr. Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) frissen kinevezett főtitkára is beszélt a Pénzcentrum által szervezett RETAIL DAY 2024 konferencián. Előadásában a kereskedelem változó szerkezetéről beszélt, mint kifejtette, a társadalom alsó és felső 20 százalékának jövedelme egyre távolodik egymástól Magyarországon. Erősödik az elszegényedés - jelntette ki. A főtitkár szerint a kiskereskedelmi szektor nyereségszintje 2-3% körül alakul, magyarán a kiskereskedelmi adó gyakorlatilag elvitte a profitot

Mint arról korábban beszámoltunk, Dr. Kozák Tamás közgazdász váltotta március 23-tól Vámos Györgyöt az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkári pozíciójában. Dr. Kozák Tamás első szakmai előadását, mint az OKSZ főtitkára, a Pénzcentrum által szervezett RETAIL DAY 2024 konferencián tartotta április 11-én.

A kereskedelem helyéről, szerepéről beszélt elsősorban előadásában. Mint kifejtette, a háztartási fogyasztás alapvetően GDP, reáljövedelem függő. 2023-ban a kereskedelem elszakadt a fogyasztástól, ennek az egyik olvasata az, hogy az emberek többet költöttek egyéb szolgáltatásokra.

A fogyasztási szerkezet átalakulása figyelhető meg jelenleg Magyarországon. Jelenleg 100 forint GDP-ből 60 forintot költünk fogyasztásra, ez Szlovákiában 67 %, Norvégiában 37% - sokat elárul a gazdaság szerkezetéről. Persze a fogyasztásnak van ciklikussága, gondoljunk csak az év eleji prémiumokra

- mondta a főtitkár.

A szolgáltatáson belül a kereskedelem a legfontosabb alágazat, a GDP-hez a hozzáadott értéke 10%, második legnagyobb, ám ez csökken, ezzel együtt a hozzáadott értéke, szerepe, jelentősége csökken, és 2023-ban is ez a folyamat ment végbe az előzetes adatok szerint.

A kereskedelem a gazdaság fő drivere lehetne, Magyarországon ez nem így van – ezen érdemes lehet elgondolkodnia a döntéshozóknak, fogalmazott.

Az élelmiszerek aránya folyamatosan nő – ez a fejlettebb gazdaságokban nem így van. Miért van ez a magyar sajátosság? A fogyasztási szerkezet átalakul. E mögött jövedelmi egyenlőtlenségek vannak: a legfelső 20 és a legalsó 20 százalék jövedelme egyre távolodik egymástól. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon erősödik az elszegényedés – ezt mutatja, hogy nő az élelmiszerre költött összeg - hívta fel a figyelmet előadásában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ágazati nyereségszint

Azzal kapcsolatban, hogy miként alakult a kiskereskedelmi vállalkozások gazdálkodása, a főtitkár elmondta, hogy a szektor a nyereségszintje 2-3%.

A kiskereskedelmi adó gyakorlatilag elvitte a nyereséget - jelntette ki.

Jövedelmezőséget legjobban a „small gets smaller – big gets smaller” mondás írja le, a legkisebb és a legnagyobb árbevételű kategóriában figyelhető meg a legkomolyabb visszaesés, a középkategóriás cégek hozzák a nyereséget. Az árrés szint is folyamatosan csökken, tehát ez azt jelenti, hogy a kereskedők nem hárították tovább az elmúlt évek során keletkező pluszköltségeket Dr. Kozák Tamás szerint, ezért is csökken a kereskedelem hozzáadott értéke a GDP-hez. Mint kifejtette, visszafogott a beruházás a középkategóriájú vállalatoknál, emellett meg kell említeni, hogy javul a kereskedelemben az élőmunka-hatékonysága  - félmillióan dolgoznak a szektorban.

Címlapkép: Berecz Valter

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem