27 °C Budapest
Inside Mega Alma-Ata Shopping Mall;tables and chairs from a fast food restaurant

Nagy lépésre készülnek a plázák: lehet, hogy már ezért is fizetnie kell majd a magyaroknak

2022. június 26. 10:30

A következő időszakban semmilyen áramkorlátozást nem vezetnének be a bevásárlóközpontok, azonban arra fel kell készülni, hogy egyre több komplexumban kell majd fizetni a mosdó használatáért.

A koronavírus miatti korlátozások, majd az azt követő gazdasági válság visszavett a kereskedelmi szektor boltjainak forgalmából, sőt bizonyos bevásárlóutcákban és bevásárlóközpontokban megemelkedtek a bérleti díjak – erről számolt be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutoljára publikált kereskedelmiingatlan-piaci jelentése.

Ebben nem csak az említett bérletidíj-emelkedésről számolnak be, hanem arról is, hogy idén várhatóan még több pénzt kell majd a kereskedőknek kifizetniük az üzleteik bérlésért: az emelkedő energiaárak és a forint gyengülése valamennyi ingatlanszegmensben növelik a bérlők költségeit, míg az árfolyamhatás – az euróban megállapított díjakon keresztül – az exportbevétellel kevésbé rendelkező kiskereskedelmi szegmensben okozhat leginkább nehézségeket a bérlőknek – áll a jelentésben.  

Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára elmondta: a plázákban a bérlők által fizetendő költségek a legtöbb esetben bérleti  és közösköltség-díjakból tevődik össze, ezek viszont fix, szerződésekben rögzített árak. Ezeken az üzemeltetők csak akkor változtatnak, ha az épületek fenntartási költségi olyan mértékben nőnek meg, amelyet már kénytelenek a közös költségbe beépíteni. A főtitkár azt viszont nem tudta megmondani, hogy az elszabadult energiaárak miatt mennyivel emelkedett meg az üzletközpontok rezsiszámlája, így azt sem tudható, hogy egy-egy bérlőnek mennyivel kell a közös költségbe többet fizetnie. 

Azt viszont Balatoni Judit hangsúlyozta, hogy mivel a boltok energiaszámláit a bérlők külön mérőórák alapján fizetik ki, így ezeknek alakulására az üzemeltetőknek nincs ráhatásuk, majd hozzátette: mivel az üzletközpontok eddig sem részesültek a kedvezményes árú energiából, így őket nem érinti a kormány nemrégiben bejelentett intézkedése, amely szerint már csak egy szűk vállalkozói kör kap engedményes áron energiát. A jelenlegi helyzetben a benzinárstop kivezetésének vége az, amely padlóra küldheti az üzletközpontokat, mert ha az üzemanyagok ára drasztikusan megemelkedik, akkor az emberek leteszik a gépkocsit, s akkor tényleg kiürülhetnek a plázák- emelte ki az Index.

Az orosz–ukrán háború miatt az egész Európai Uniót sújtó energiaválságra válaszul több országban is döntöttek arról, hogy korlátozásokat vezet be a nagy bevásárlóközpontokban, irodaházakban a légkondicionálók használatára. Olaszországban például már áprilisban megtiltották az üzemeltetőknek, hogy 19 fok fölé fűtsék, illetve 25 fok alá hűtsék a létesítményeket. A szabályszegőket 500–3000 euróra is büntethetik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Itthon ilyen állami szabályozásról egyelőre nem döntöttek, és a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének eddig semelyik pláza nem jelezte, hogy az egekbe szökött energiaárak miatt az alapszolgáltatások minőségéből visszavennének: magyarul senki nem tervezi, hogy az energiaszámlájának csökkentése érdekében változtatnának a klímák hőmérsékletén, vagy korlátoznák a mosdókban a vízhasználatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08