Crispy Fried Greasy Potato Chips fall out or are spilled out of the package, on a white background or table. The concept of unhealthy diet and lifestyle, accumulation of excess weight.

Hihetetlen drágulást hozhat az adóemelés a magyar boltokba: itt az érintett termékek listája

2022. június 23. 20:01

Júliustól 30-50 százalékkal emelik a chipsadót, valamint az érintett termékek köre is bővítül: a müzlik és a gabonapelyhek is beleesnek a szabályozásba. A cél, hogy csökkentsék a cukorfogyasztást – számolt be a módosításról az RTL Híradó.

A népegészségügyi adó – közismert nevén csipszadó – 11 éve került bevezetésre a magas cukor-, só, szénhidrát- és koffeintartalmú ételekre és italokra. Most bővül az ez alá eső termékek köre, az adó mértéke pedig 30-50 százalékkal nőhet.

Így a sós tészták, a müzlik és a kandírozott gyyümölcsök utás in pluszban kell majd fizetni, de olyan áruk után is, melyekkel eddig trükközni próbáltak a gyártók az RTL riportja szerint. Így minden üdítő, még a cukormentes termékek is adókötelesek lesznek, bár ezeknél a teher mértéke csak harmada lesz annak, mint amit a cukros termékek után kell fizetni. A módosítás viszont nem érint minden cukor- és sótartalmú terméket, így például a felvágottakat és a kenyereket sem.

A kormány elmondása szerint a csipszadó az egészséget hívatott megóvni, valamitn a rezsicsökkentés költésgeit akarják így fedezni. A Dietetikusok Szövetségénél úgy számolnak, a só fogyasztása enyhén csökkent, a cukoré viszont tovább nőtt, amióta a kormány bevezette a chipsadót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm