18 °C Budapest
USA, Oregon, Portland

Itt a lista: ezekben a boltokban lehet élelmiszerért is fizetni Szép-kártyával februártól

2022. január 21. 15:33

Bár a vendéglátósok nem örülnek annak, hogy februártól Szép-kártyával is lehet élelmiszert venni, a vásárlók egy részének azonban a lehetőség könnyítést jelenthet. Az még kérdés, hogy mely áruházláncok fogadják majd el a kártyát. A Spar és a CBA már jelezte, hogy boltjaikban februártól elfogadják a Szép-kártyás fizetést, de már most látszik, hogy rajtuk kívül még sok helyen lehet majd élni a lehetőséggel.

Masszív áremelkedéssel szembesül Magyarország, köztük minden vásárló. Elég csak arra gondolni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által mért éves infláció novemberben és decemberben is 7,4 százalékos volt, ami másfél évtizedes csúcsot jelent. Az áremelkedés pedig szinte minden területet érint, köztük az élelmiszereket is. Az inflációs adatok szerint az élelmiszerek ára éves szinten 8 százalékkal nőtt decemberben. A drágulás miatt a kormány élelmiszerár plafont rendelt el hét élelmiszernél – étolaj, cukor, csirkemell, csirkefarhát, sertéscomb, 2,8 százalékos tartós tej, liszt -, ezeket a kereskedők kötelesek a tavaly októberi szinten adni februártól - emlékeztet közleményében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Segíthet a Szép-kártya

Az élelmiszer-kiadások csökkentésében segíthet, hogy akiknek van Széchenyi Pihenő Kártyája (Szép-kártya), az azon lévő pénzből élelmiszerboltokban is vásárolhat. Erre egy a múlt év végén hozott jogszabály nyújt lehetőséget, korábban ezt nem lehetett megtenni a Szép-kártyásoknak. A kártyának három “zsebe” van, az egyikből vendéglátásra, a másikból élelmiszerre, a harmadikból szabadidős dolgokra lehet költeni. A múlt év végi jogszabályváltozás azonban lehetővé teszi az átjárhatóságot, azaz hiába van a vendéglátás zsebben adott összeg, nem muszáj azt étteremben elkölteni, élelmiszerre is lehet:

a SZÉP-kártya bármelyik zsebéből vásárolhatunk majd élelmiszert, a tervek szerint egyelőre február 1-étől május 31-éig.

A lehetőség persze egy dolog, az más kérdés, hogy az élelmiszerboltok élnek-e a lehetőséggel, azaz elfogadják-e a Szép-kártyát a vásárlóktól és létrehozzák az ehhez szükséges rendszert

Hol lehet?

A legnagyobb áruházláncok közé tartozó CBA és a Spar már jelezte, hogy elfogadják majd a Szép-kártyát, de rajtuk kívül még sok helyen lehet majd élni a lehetőséggel. A Spar a 24.hu hírportál érdeklődésére a következőt mondta: a céljuk, hogy a teljes országos hálózatban, amely közel 600 üzletet jelent, elérhetővé tegyék a vevők számára a Szép-kártya-elfogadást. A CBA szerint jónak látják a lehetőséget és élni kívánnak vele.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Franchise-láncként a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások önállóan döntenek a kérdésben, de arra számítanak, hogy széles körű lesz az elfogadás a hálózatba

-tette hozzá a boltlánc. Az még kérdés, hogy például a diszkontláncok közé tartozó Aldi és Lidl is beszáll-e. Egyelőre tehát nem egyértelmű, mely élelmiszerboltokban lehet két hét múlva, februártól Szép-kártyával élelmiszert vásárolni - írják a közleményben.

Annak, aki élni akar a lehetőséggel, vásárlás előtt érdemes ellenőriznie a Szép-kártya-kibocsátók elfogadóhely-keresőjében, hogy hova mehetnek. Az OTP keresője itt érhető el. Az MKB Bank keresője itt érhető el. A K&H Bank keresője pedig itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30