28 °C Budapest
Streamwood, IL/USA - 12-07-2020:  Empty store shelves in the holiday aisle at Target as people prepare for quarantine

Sorra tűnnek el a dolgozók a boltokból karácsony előtt: mi lesz így az ünnepi roham alatt?

2021. november 22. 13:28

A harmadik negyedévben tízezerrel kevesebb volt a foglalkoztatottak száma a boltokban a második negyedévhez képest. A járvány előtti 2019-es esztendő azonos időszakához képest 15 ezerrel kisebb a létszám. Igaz, közben csökkent a boltok száma, tovább ugrott a webpiac, nem tért magához az iparcikkes boltok köre, és szaporodtak az önkiszolgáló pénztárak is.

2021 harmadik negyedévében éppen annyival csökkent a boltos létszám, mint amennyivel a szállodák, vendéglátóhelyek foglalkoztatottainak száma emelkedett, így feltehetően visszamentek a pincérek a boltokból a vendéglőbe (bár még mindig kevesen vannak ők is a kelleténél) - írja a blokkk.com. Az égető munkaerőhiányt jelzi, hogy például a piacvezető Lidl 187 álláspozíciót hirdet. Az uniós foglalkoztatási portál (Eures) 115 ezer bolti eladónak kínál munkát, és aki be is van oltva, könnyebben válogathat. Mindez a karácsonyi, ünnepi időszak kapujában, az utolsó pillanatokban a remélt nagy ajándékvásárlási hullám előtt.

A kereskedelem bérollója 118 ezer forint (az autószalonban az eladó havi bruttója  333 ezer forint, a zöldséges boltban 215 ezer forint), a nemzetgazdaság fizikai dolgozóinak átlagkeresete pedig 15 ezerrel több a boltosokénál. Lehet válogatni boltok között is a munkában, válogatnak is a boltos dolgozók. 

2019

I. negyedév II. negyedév III. negyedév
374 372 367

2020

I. negyedév II. negyedév III. negyedév
378 360 378

2021

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
I. negyedév II. negyedév III. negyedév
351 362 352

Forrás: KSH, foglalkoztatottak száma, érték: ezer fő, kiskereskedelem, blokkk

A részmunkaidős foglalkoztatottak száma 21 ezerről 23 ezerre nőtt 2021-ben első negyedévről a harmadikra (a másodikban nagyobb volt az ugrás). A szövetkezeti tagok szintén hiányoznak a boltos foglalkoztatotti statisztikából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm