0 °C Budapest
Streamwood, IL/USA - 12-07-2020:  Empty store shelves in the holiday aisle at Target as people prepare for quarantine

Sorra tűnnek el a dolgozók a boltokból karácsony előtt: mi lesz így az ünnepi roham alatt?

2021. november 22. 13:28

A harmadik negyedévben tízezerrel kevesebb volt a foglalkoztatottak száma a boltokban a második negyedévhez képest. A járvány előtti 2019-es esztendő azonos időszakához képest 15 ezerrel kisebb a létszám. Igaz, közben csökkent a boltok száma, tovább ugrott a webpiac, nem tért magához az iparcikkes boltok köre, és szaporodtak az önkiszolgáló pénztárak is.

2021 harmadik negyedévében éppen annyival csökkent a boltos létszám, mint amennyivel a szállodák, vendéglátóhelyek foglalkoztatottainak száma emelkedett, így feltehetően visszamentek a pincérek a boltokból a vendéglőbe (bár még mindig kevesen vannak ők is a kelleténél) - írja a blokkk.com. Az égető munkaerőhiányt jelzi, hogy például a piacvezető Lidl 187 álláspozíciót hirdet. Az uniós foglalkoztatási portál (Eures) 115 ezer bolti eladónak kínál munkát, és aki be is van oltva, könnyebben válogathat. Mindez a karácsonyi, ünnepi időszak kapujában, az utolsó pillanatokban a remélt nagy ajándékvásárlási hullám előtt.

A kereskedelem bérollója 118 ezer forint (az autószalonban az eladó havi bruttója  333 ezer forint, a zöldséges boltban 215 ezer forint), a nemzetgazdaság fizikai dolgozóinak átlagkeresete pedig 15 ezerrel több a boltosokénál. Lehet válogatni boltok között is a munkában, válogatnak is a boltos dolgozók. 

2019

I. negyedév II. negyedév III. negyedév
374 372 367

2020

I. negyedév II. negyedév III. negyedév
378 360 378

2021

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

I. negyedév II. negyedév III. negyedév
351 362 352

Forrás: KSH, foglalkoztatottak száma, érték: ezer fő, kiskereskedelem, blokkk

A részmunkaidős foglalkoztatottak száma 21 ezerről 23 ezerre nőtt 2021-ben első negyedévről a harmadikra (a másodikban nagyobb volt az ugrás). A szövetkezeti tagok szintén hiányoznak a boltos foglalkoztatotti statisztikából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53