Százezrek fizettek itthon készpénz, mobil, bankkártya nélkül: csalás nem történt

Százezrek fizettek itthon készpénz, mobil, bankkártya nélkül: csalás nem történt

2018. július 15. 09:00

Az idei évben egy különleges fizetési megoldást vezettek be a legnagyobb hazai fesztiválokon, a karszalagos fizetést. A technológia a budapesti Gourmet után júliusban debütált a VOLT-on és a Balaton Soundon, de a Szigeten is ezzel lehet majd fizetni. Több százezer felhasználó kapott egy új eszközt, ami egy nagyon intenzív, néhány napos használattal óriási tranzakciószámot generált.

Februárban a Portfolio számolt be elsőként arról, hogy jelentős változás jön az idei évtől a legnagyobb hazai fesztiválok fizetési rendszerében: fesztiválkártyák helyett a karszalagba épített chippel tudnak fizetni a látogatók. A lényeg, hogy egy RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chippel ellátott karszalagot kapnak a fesztiválozók. A chip tartalmaz minden információt a jogosultságról, azaz ezzel lehet belépni a rendezvényre vagy a kempingbe, és ugyanez a chip működteti az érintéses fizető funkciót is - írta a Portfolio.

A májusi Gourmet Fesztivál volt a főpróba Magyarországon, az ott szerzett tapasztalatokat már beépítették a VOLT és a Balaton Sound idejére a rendszerbe. A fesztiválozók jellemzően szeretik, biztonságos, nem veszítik el, mindig náluk van, személyhez rendelhető, így nehezebb visszaélni vele és megkönnyíti az azonosítást is. Sokan szuvenírként haza is viszik magukkal a karszalagot - tudta meg a Portfolio Kaderják Dánieltől, a Festipay Zrt. vezérigazgatójától (a kifejezetten rendezvények fizetési megoldásaira specializálódott céget 2015-ben alapította a Cardnet és a Sziget).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

A VOLT-on és a Balaton Soundon összesen 325 ezer látogató fordult meg, ez a szám jól érzékelteti, milyen nagyságrendekről beszélünk tranzakciószámban. Bár konkrét számok nem érhetők el, az egyértelmű trendként látszik, hogy egyre népszerűbbek a különféle érintésmentes fizetési megoldások, és a rendezvények típusától függően a költési hajlandóság is emelkedő tendenciát mutat.

A több százezres rendezvényeken sikeres csalás, visszaélés nem történt, a Festipay-nél úgy látják, hogy a hibák jellemzően inkább ismerethiányból fakadnak. PayPass-os kártyás fizetés esetén gyakori, hogy a fesztiválozó kártyáját kibocsájtó bank limitálja az egy nap alatt bonyolítható érintésmentes fizetési tranzakciók számát (van olyan bank, amelyiknél ez alapból napi maximum 3 tranzakció.) Ha a fesztiválozó ennél többször próbálja használni a rendezvényen, akkor sikertelen tranzakciót jelző hibával fog szembesülni. Bár ez banki beállítási kérdése, gyakori, hogy a rendezvény fizetési szolgáltatóját hibáztatják amiatt, hogy nem tudnak például több sört vásárolni.

Szintén gyakori félreértés volt a mobilappon keresztüli visszautalás kérdése is: szabályozási és elszámolási okok miatt a rendezvényt követően az okostelefonos applikáción keresztül csak akkor van mód a fennmaradó egyenleg visszatérítésére, ha az adott karszalagot csakis mobilalkalmazáson keresztül töltötték fel, tehát nem történt a rendezvény közben mobilos és készpénzes feltöltés is ugyanarra a karszalagra. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden egyéb esetben a helyszínen van mód a fennmaradó egyenleg visszaváltására.

Az integrált beléptetésre és fizetésre szolgáló karszalag tavaly tesztüzemben először a romániai nagy fesztiválokon működött, ott a szolgáltató fontos tapasztaltokat szerezett ahhoz, hogy idén gördülékeny és problémamentes legyen a magyarországi bevezetés. A konstancai tengerparton megrendezett Neversea a Balaton Sounddal egyidőben zajlott. A tapasztalatok itt is pozitívak: a fesztiválozók szeretik és praktikusnak tartják karszalagot, például azért, mert a tengerparti bulizásnál különösen hasznos, ha az ember vízálló eszközzel fizethet és strandoláshoz sem kell magával vinnie a pénztárcáját.

A jelenleg is zajló EFOTT-on szintén karszalaggal fizethetnek a látogatók. Ennek a rendszernek az érdekessége, hogy a karszalag egyben egy prepaid Mastercard is, tehát a feltöltött egyenleg a fesztivál után is használható marad világszerte bármely PayPass-os bankkártyát elfogadó üzletben, amennyiben a karszalag appon keresztüli regisztrációja megtörténik. (Persze nem csak ezzel lehet fizetni, bankkártyát is elfogadnak az EFOTT-on.) Ezen a (nem a Sziget csoporthoz tartozó) rendezvényen nem az klasszikus integrált karszalag a megoldás, mert ez egy másik modell szerint működő fesztivál, a beléptetés és a fizetés külön rendszerben zajlik.

Prepaid karkötő az EFOTT-on (forrás: Mastercard)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07