11 °C Budapest

Jókora drágulás jön: mit adnak nekünk a svájciak?

2015. január 16. 11:38

Jókora drágulás is jöhet a magyar boltokban, ha tartósan gyenge marad a forint. A Svájcból importált termékek esetén ugyanis a kereskedők előbb-utóbb kénytelenek lesznek érvényesíteni az árfolyamingadozásból származó veszteségüket.

A tegnapi rendkívüli devizapiaci sokk, amit a svájci árfolyamküszöb eltörlése okozott, hazánk fizetőeszközébe is jó nagyot belerúgott. Bár péntekre némileg enyhült a hangulat, a frankjegyzések így is bőven 310 fölött ragadtak.

Jelenleg 316 forintot adnak egy svájci frankért, ami a svájci jegybank lépése előtti ~265-270-es CHF/HUF árfolyamhoz képest jó 50 forintos drágulást jelent.

A lépés a forintosításból kimaradt devizahitelesek (autóhitel-, autólízing-, személyi kölcsön-, folyószámla-hitel szerződések) és a külföldi utazást fontolgatók mellett több hazánkban forgalmazott termék árára is azonnali hatással lehet.

A nem várt nemzetközi esemény több hazánkban működő vállalkozásra, és rajtuk keresztül a fogyasztókra is hatással lehet. Az exportáló cégekre természetesen pozitívan hathat, viszont az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat. Így a Svájcból behozott és idehaza forgalmazott termékek ára akár rövid távon is nagymértékben emelkedhet a magyar boltokban. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a kereskedelmi kapcsolataink Svájccal nem túl élénkek, így ennek nemzetgazdasági szinten nem lesz jelentős hatása

- mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Mit adnak nekünk a svájciak?

Bár az elmúlt hetekben többen is meglepődtek a hazai gyógyszertárakban, amikor nem tudták használni egészségpénztári kártyájukat; most újabb fejfájást okozhat a Svájcból érkező gyógyszerek árának drasztikus emelkedése. Bár a hazai gyógyszerpiac szabályozott keretek között működik, vagyis a teljes gyógyszerkörre rögzítve vannak a kiskereskedelmi árak; a kemény árfolyamveszteséget elkerülendő még az OEP is kénytelen lehet hozzányúlni az árakhoz. A teljesség igénye nélkül ilyen termékek lehetnek a Novartis (Sandoz és a Ciba-Geigy összeolvadásából), a Roche, a Zyma, vagy például a Serono cégek gyógyszerei, gyógyászati segédeszközei.

Ha Svájc, akkor édesség és csokoládé! Senkinek sem kell bemutatni az alpesi ország édességiparát, elég a Lindt & Sprüngli csokoládégyár termékeire, vagy a Mövenpick jégkrémekre gondolni. De az édességek gyártása mellett ma már a világ egyik legnagyobb élelmiszergyártó csoportjaként tekinthetünk a svájci gyáróriásra, a Nestlére is (Nescafé, Nespresso, Maggi, Friskies, stb.). Ez utóbbinak egyébként itthon is vannak érdekeltségei; az itthon előállított és értékesített termékek esetében természetesen nem feltétlenül jelenik majd meg az árfolyamingadozás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindemellett rengeteg ismert svájci cég termékei megfordulnak még Magyarországon. A teljesség igénye nélkül ilyenek például:

  • Holcim (a világ vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalatainak egyike)
  • Omega (óra; a Swatch Grouphoz tartozik)
  • Schindler (liftgyár)
  • Swatch Group AG (holding, magában foglalja a Swatch órákat is)
  • Syngenta (növényvédő szerek)
  • Victorinox (svájci tiszti kés)
  • Wenger (kés)

Azt egyelőre nehéz megmondani, pontosan milyen arányú lesz az áremelkedés. Ez ugyanis függ attól is, mennyire tartós a forintgyengülés, illetve, hogy milyen árfolyamot alkalmaznak jelenleg a kiskereskedők. Egy biztos, az import termékek fogyasztói árát három fő tényező határozza meg: a világpiaci beszerzési ár, a forint árfolyammozgása és az adótartalom. A beszerzési ár pedig ebből kb. 70-80 százalékot tesz ki.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?