21 °C Budapest

Özönlenek a vásárlók a magyar boltokba: hova és miért?

2014. június 17. 05:32

A karácsonyi csúcsszezonhoz hasonlítható a sportruházati üzletek forgalma ezekben a hetekben. Az időjárásnak, a szabadtéri sportoknak és a labdarúgó világbajnokságnak köszönhetően látványosan megugrott a vásárlók száma a legtöbb sportboltban - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu. És még csak most jönnek a nyári akciók...

Karácsonykor van olyan jó forgalmuk a sportruházati boltoknak, mint ezekben a hetekben - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu. A budapesti bevásárlóközpontokban található sportboltok forgalma látványosan megugrott, van olyan üzlet, ahol már május végére teljesítették a negyedéves bevételi előirányzatot.

Információink szerint alapvetően három okra vezethető vissza a forgalomnövekedés:

  • a nyári időjárás miatt sokan most frissítek fel ruhatárukat: rövidnadrágokat, pólókat vásárolnak
  • sokan most vásárolnak felszerelést (például futócipőt) a szabadtéri sportokhoz
  • a labdarúgó világbajnoksághoz kapcsolódó termékeket (mezek, focicipők) is egyre többen keresik.

A vevők ráadásul nem sajnálják a pénzt a drága felszerelésekre: a márkás futócipők ára 18 ezer forinttól indul (de sokan akár 45-55 ezer forintot is kiadnak egy-egy profibb cipőért), de hivatalos VB-mezt is alig kapni 20 ezer forint alatt. Hasonlóan drágák a labdák, a márkás focicipők is.

A piac egyik legnagyobb szereplője, a 25 áruházat működtető Hervis arról tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t, hogy egyre keresettebbek a futáshoz és kerékpározással kapcsolatos termékek. Tavaly például 30 százalékkal nőtt a futófelszerelések (futóruházat, futócipők) piaca, 25 százalékkal a kerékpároké és 15 százalékkal a speciális sportruházaté.

Mint azt Kis Judit, a cég marketingvezetője lapunknak elmondta, az elmúlt hetekben a Hervisnél is egyértelmű forgalomnövekedést tapasztaltak - igaz, náluk elsősorban az akciók miatt vásároltak többet. A legnépszerűbb termék a hivatalos VB-labda ezekben a hetekben, de ugyancsak élénk az érdeklődést tapasztaltak a nemzeti pólók (az adott ország neve és zászlaja szerepel rajta) iránt.

Óvatosan, de indulnak a nyári leárazások

Információink szerint más ruházati boltok irigykedve nézik a sportszer-forgalmazókat: egyáltalán nem általános a forgalomnövekedés a ruházati piacon, kimondottan a sportboltok forgalma ugrott meg. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy elindultak a nyári leértékelések. A januári után ez számít az év egyik legnagyobb kiárusítási hullámának, a kampány fokozatosan indul be, egyre több terméket kínálnak egyre nagyobb kedvezménnyel az üzletek. Most leginkább a tavaszi kollekció kiárusítása zajlik, a leértékelések augusztusra érhetik el csúcspontjukat.

Általános jelenség, hogy azok a boltok, amelyek már most 70-80 százalékos árengedményt kínálnak, szinte biztosan felpumpálták az árakat az akció előtti napokban, az így kozmetikázott kedvezmények pedig értelemszerűen sokkal nagyobb vonzerőt jelentek a vásárlók számára. Reálisan az ilyen nagy arányú akciókra csak akkor kerülhetne sor, amikor a készlet jelentős része már elfogyott (például augusztusban).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Úgy tudjuk, a kereskedők arra készülnek, hogy a nyár végéig elhúzzák a vevőket az üzletekbe csábító kedvezményes időszakot: a nyári szünet miatt sok tinédzser vásárol ilyenkor, vannak, akik a nyaralásra vesznek új ruhákat, sok szülő pedig már most bevásárol a következő tanévhez szükséges utcai-és sportruházatból. Az sem elhanyagolható tény, hogy vannak, akik a kánikula elől a légkondicionált bevásárlóközpontokban keresnek menedéket.

Rutinos online vásárlók már az elmúlt hetekben is találkozhattak egy leértékelési hullámmal. Sok online üzletben már június első napjaiban megjelentek a SALE feliratok a kezdőlapokon, érdemes böngészni az amerikai, európai webshopok kínálatát is.

Fontos tudni: az akciós termékre is van garancia!

Sokszor találkozhatunk azzal a kereskedői reakcióval, mely szerint akciós terméket nem váltanak vissza, nem cserélnek. Fontos tudnunk, hogy akciós termék esetén is ugyanazon jogokkal rendelkezünk, mintha nem leértékelt terméket vettünk volna. Azaz megilletnek bennünket a szavatossági, jótállási jogaink, függetlenül az árcsökkenéstől, mely meglehetősen gyakori karácsony táján. Mindez alól egyetlen kivétel van: ha azért akciós az áru, mert valamilyen hibája van, és ezt a vásárláskor a tudomásunkra hozzák, ezen hiba miatt nem reklamálhatunk.

Szintén gyakorta találkozunk azzal a kereskedői módszerrel, melynek értelmében a hibás termék javítása, vagy ugyanolyan árura történő cseréje helyett egy másik, hasonló árucikket ajánlanak fel részünkre, akár plusz ráfordítás nélkül, akár további ráfizetés mellett. Azaz levásárolhatjuk a hibás termék árát, akár egy kapott kupon, vagy bón segítségével. Természetesen elfogadhatjuk ezen felkínált lehetőséget, de nem kötelezhet bennünket a kereskedő a levásárlásra, azt nem vagyunk kötelesek elfogadni, és ragaszkodhatunk szavatossági, jótállási jogainkhoz.

Azt is tudnunk kell, hogy tartós fogyasztási cikk esetén - melynek körét jogszabály határozza meg, ide tartoznak tipikusan a műszaki, háztartási cikkek többek között -, ha a vásárlástól számított három munkanapon belül élünk hibás termék miatt csereigénnyel, úgy nem hivatkozhat a kereskedő arra, hogy az esetleges aránytalan többletköltség miatt inkább javítja csere helyett a terméket. Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos: vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk az egyes termékekről és lehetőségeinkről. Ha pedig hibásnak minősül az áru, ne féljünk élni lehetőségeinkkel, merjük jogainkat érvényesíteni.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm