6 °C Budapest

Így rendelhetsz olcsón az online boltokból

Pénzcentrum
2013. március 31. 18:20

Újabb konfliktust hozhatnak az irodákba az újabb online áruházak. Kinek mennyit kell bevállalnia a házhoz szállítási díjból? A rendelt mennyiség döntsön vagy mindenki fizessen ugyanannyit? A legigazságosabb és pénzügyileg is legindokoltabb megoldást kerestük, az iroda békéje érdekében. Nem könnyű kérdés.

Az irodai dolgozók egyik legfőbb problémája, hogy minél olcsóbban és kényelmesebben szerezzék be ásványkészletüket. A Tesco és a CBA is csatlakozott a G'Roby és több más kisebb online bolthoz, így már több helyről is házhoz vagy munkahelyre lehet szállítani a boltok kínálatát. Akár egy társasházban is összefoghatnak a családok, de az irodában jellemzőbb probléma lehet, hogy ezek a szolgáltatások csak egy magasabb összeghatár felett ingyenesek. Ki mennyit fizessen tehát a futárnak?

Két megoldás lehetséges, de egyik sem jó

Ha mindenki ugyanannyit fizet a házhoz szállítási díjból, akkor nem éri meg keveset rendelni. Az irodában kimaradnak azok, akik csak egy-két ásványvizet vagy mást szeretnének hozatni, hiszen viszonylag nagy tétel jut rájuk az áru értékéhez képest. Persze az irodai Döbrögi mindenképp hangoztatni fogja, hogy ez a legjobb megoldás, hiszen "ha rendelünk, akkor minimum a két karton" - állítja.

Vajon tényleg jobban jár a csapat, ha kizárják azokat, akik csak kevesebbet rendelnének? Ha minél többfelé szeretnénk osztani a szállítási díjat, akkor az áruk értékének arányában is osztozkodhatunk. Ekkor viszont sokan úgy érzik, hogy a fél iroda rajtuk potyázik, míg ők kifizetik szinte a teljes szállítási díjat.

Vegyük komolyan a kérdést

Komoly társadalmi probléma húzódik a házhoz szállítás mögött, nagyban sokszor döntünk hasonló problémákban, vagy döntenek helyettünk. Például az olyan közszolgáltatásokért, mint a kórház, óvoda, iskola stb. többet fizetnek a gazdagok, pedig néha még kevesebb szolgáltatást vesznek igénybe, kevésbé lesznek beteget, hiszen egészségesebben táplálkoznak, de a magánrendeléseket is szívesebben látogatják. Az utak építésére is több pénz folyik be azoktól, akik több benzint tankolnak és még sorolhatnánk a példákat. Az államnak épp az a feladata, hogy ilyen helyzetekben igazságot tegyen és megtalálja az optimális megoldást.

És az optimális megoldás az irodai példánkban nem más, minthogy minél többen jussanak ásványvízhez és a házhoz szállítás átlagos költsége a lehető legkisebb legyen. Ezt úgy lehet elérni, ha az áru értékének megfelelően osztjuk el a költségeket, és akár néhány forintos ráfizetéssel egy csokit is lehet hozatni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csak nehogy megsértődjön Döbrögi

Az se biztos, hogy szívesen kifizeti a teljes házhoz szállítási díjat, aki a legnagyobb összegben rendel. Érdemes lehet egy minimumösszeget megadni, amivel kötelező hozzájárulni a kiszállítás. Ennek egyszerűen az a logikája, nem sokkal kevesebb fáradságba lemenni két ásványvízért, mint háromért. Hiszen a járkálás a leginkább fárasztó, nem a plusz egy üveg víz. Lehetséges, hogy a nagyobb értékben rendelők inkább maguk mennek el bevásárolni, ha túl nagy a rájuk eső teher, hiszen a fizetési hajlandóságuk nem pontosan az áru értékével vagy súlyával arányos. Tehát a "potyázóknak" is érdemes többet fizetni a házhoz szállításért, mint a rendelés értéke, hiszen nem akarják, hogy a nagyok kiszálljanak a csapatból és a végén senki se rendeljen.

Mit tegyünk?

Megállapíthatunk egy minimumösszeget, amit mindenképp állni kell egy szállítás esetén. Ennek mértékét viszont főnök legyen a talpán, aki jól meg tudja állapítani, hogy minél többen rendeljenek...Ti hogy csináljátok?

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm