23 °C Budapest

Ez az igazi luxusvíz: egy liter 100 ezer forint

Pénzcentrum
2011. június 25. 14:02

A víz drága kincs. Már most is akár 100 ezer forintot is el lehet költeni egy palack különleges ásványvízre, de a csapvíz egyelőre bárki számára megfizethető. Még úgy is, hogy egy nemzetközi felmérés szerint Budapest a vízdíjak tekintetében a második legdrágább a világon. Az árak azonban a fogyó készletek és a dráguló ivóvíz előállítási és szennyvízkezelési költségek miatt a jövőben folyamatosan nőni fognak.

Bejárta a világsajtót egy ausztrál étterem esete. A Marque nevű vendéglátóipari egység tulajdonosa, Mark Best környezetvédelmi megfontolásból úgy döntött, hogy az átszámítva 2 ezer forintba kerülő fél literes ásványvíz helyett tisztított csapvizet kínál vendégeinek ezer forintnak megfelelő ausztrál dollárért.

Csakhogy lehet ennél jóval több pénzért is oltani a szomjunkat. Azokat az ásványvizeket most ne vegyük számba, amelyek különleges csomagolásban kerülnek a fogyasztók elé. A Bling H2O 750 milliliteres Swarowski kristályokkal díszített üvege ugyan 12-20 ezer forintba kerül, de a beletöltött vízben semmi különleges nincsen.

Más megítélés alá esnek azok a vizek, amelyek nehezen megközelíthető helyekről vulkánok közeléből, a tenger mélyéről vagy a gleccserekből származnak. Közülük is kiemelkedik a világ legdrágább ásványvizének tartott Kona Nigari. A hozzá szükséges vizet Hawaii közelében az óceánból, 600 méter mélyről emelik ki. A vízből kivonják a sót, tisztítják, majd palackozzák. Magában a víz nem iható, fogyasztás előtt desztillált vízzel kell higítani, mégis egy gallon (3,7 liter) 344 ezer forintba kerül belőle. Jóval olcsóbb a 10 Thousand BC fantázianevű termék, amely a kaliforniai Hat Mountain gleccser 10 ezer éves jegéből készül. Egy liter ebből a vízből 5-6 ezer forintba kerül.

A magyar fővárosban élők nem is gondolnák, hogy micsoda "kincset" töltenek a poharukba nap, mint nap. Egy tavaly év végén napvilágot látott, a világ nagyvárosainak vízdíjait vizsgáló NatGeo felmérés szerint a világ legdrágább vízdíját Koppenhága lakói fizetik, köbméterenként 3,4 USA dollárt. A második legdrágább város viszont Budapest, ahol 2,8 dollár egy köbméternyi ivóvíz. A víz nálunk drágább, mint Berlinben, vagy New Yorkban. Elgondolkodtató, hogy Pekingben csak 2 centet, Rómában fél dollárt, Kairóban pedig 0,03 centet kérnek egy köbméter vízért.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy biztos: a víz csak egyre drágább lesz a jövőben. Nem csak azért, mert egyre fogy a Föld ivóvízkészlete, hanem mert az iható víz előállításához szükséges költségek is rohamosan nőnek. A csapvizet ugyanis az ásványvízzel ellentétben előállítják és kezelik, majd utána juttatják el a fogyasztókhoz. Külön gondot jelent, hogy a meglévő vízkészletek is egyre rosszabb minőségűek, emiatt a tisztításra és a szennyvíz kezelése is egyre drágább lesz.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?