13 °C Budapest

Ez az igazi luxusvíz: egy liter 100 ezer forint

Pénzcentrum
2011. június 25. 14:02

A víz drága kincs. Már most is akár 100 ezer forintot is el lehet költeni egy palack különleges ásványvízre, de a csapvíz egyelőre bárki számára megfizethető. Még úgy is, hogy egy nemzetközi felmérés szerint Budapest a vízdíjak tekintetében a második legdrágább a világon. Az árak azonban a fogyó készletek és a dráguló ivóvíz előállítási és szennyvízkezelési költségek miatt a jövőben folyamatosan nőni fognak.

Bejárta a világsajtót egy ausztrál étterem esete. A Marque nevű vendéglátóipari egység tulajdonosa, Mark Best környezetvédelmi megfontolásból úgy döntött, hogy az átszámítva 2 ezer forintba kerülő fél literes ásványvíz helyett tisztított csapvizet kínál vendégeinek ezer forintnak megfelelő ausztrál dollárért.

Csakhogy lehet ennél jóval több pénzért is oltani a szomjunkat. Azokat az ásványvizeket most ne vegyük számba, amelyek különleges csomagolásban kerülnek a fogyasztók elé. A Bling H2O 750 milliliteres Swarowski kristályokkal díszített üvege ugyan 12-20 ezer forintba kerül, de a beletöltött vízben semmi különleges nincsen.

Más megítélés alá esnek azok a vizek, amelyek nehezen megközelíthető helyekről vulkánok közeléből, a tenger mélyéről vagy a gleccserekből származnak. Közülük is kiemelkedik a világ legdrágább ásványvizének tartott Kona Nigari. A hozzá szükséges vizet Hawaii közelében az óceánból, 600 méter mélyről emelik ki. A vízből kivonják a sót, tisztítják, majd palackozzák. Magában a víz nem iható, fogyasztás előtt desztillált vízzel kell higítani, mégis egy gallon (3,7 liter) 344 ezer forintba kerül belőle. Jóval olcsóbb a 10 Thousand BC fantázianevű termék, amely a kaliforniai Hat Mountain gleccser 10 ezer éves jegéből készül. Egy liter ebből a vízből 5-6 ezer forintba kerül.

A magyar fővárosban élők nem is gondolnák, hogy micsoda "kincset" töltenek a poharukba nap, mint nap. Egy tavaly év végén napvilágot látott, a világ nagyvárosainak vízdíjait vizsgáló NatGeo felmérés szerint a világ legdrágább vízdíját Koppenhága lakói fizetik, köbméterenként 3,4 USA dollárt. A második legdrágább város viszont Budapest, ahol 2,8 dollár egy köbméternyi ivóvíz. A víz nálunk drágább, mint Berlinben, vagy New Yorkban. Elgondolkodtató, hogy Pekingben csak 2 centet, Rómában fél dollárt, Kairóban pedig 0,03 centet kérnek egy köbméter vízért.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy biztos: a víz csak egyre drágább lesz a jövőben. Nem csak azért, mert egyre fogy a Föld ivóvízkészlete, hanem mert az iható víz előállításához szükséges költségek is rohamosan nőnek. A csapvizet ugyanis az ásványvízzel ellentétben előállítják és kezelik, majd utána juttatják el a fogyasztókhoz. Külön gondot jelent, hogy a meglévő vízkészletek is egyre rosszabb minőségűek, emiatt a tisztításra és a szennyvíz kezelése is egyre drágább lesz.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20