12 °C Budapest

Ilyen nincs! A kínaiak lenyúlnak egy komplett osztrák falut

MTI
2011. június 18. 21:44

Az UNESCO Világörökség részét képező ausztriai hegyi falu, Hallstatt élethű másolata hamarosan a kínai Kanton (Guandong) tartományban is fölépül, a festői falu lakói közül azonban nem mindenki örül ennek.

A hallstattiak ugyan büszkék arra, hogy a 900 lelkes település megtetszett a kínai befektetőcégnek, és azt remélik, hogy a másolat megtekintésével talán az igazi Hallstattot is több turista fogja felkeresni.

A hongkongi határtól 100 kilométerre északra található Hujcsou (Huizhou) városban áprilisban kezdődött építkezésnek azonban jó néhányan nem örülnek, mert rossz érzéssel tölti el őket, hogy a beruházás a beleegyezésük nélkül indult.

"Nem tölt el jóérzéssel az a gondolat, hogy azok a turisták akik évekig jártak hozzánk, csak tanulmányozni akartak minket" - mondta a település központjában található 400 éves fogadó tulajdonosa. "Elvártam volna, hogy előre megmondják, miért készítik azt a sok fényképet, így ez egy kicsit olyan mintha a Nagy Testvér figyelne minket" - tette hozzá.

Az építkezés jelenlegi állapotában még egyáltalán nem hasonlít a faházakból álló alpesi településre, csupán néhány alacsonyabb épület készült el, és még azokat is bambuszállvány és zöld védőháló borítja. Jóllehet a másolat falunak kiszemelt 20 ezer négyzetméteres területet is hegyek veszik körül, az itt található zöldes színű és átláthatatlan vizű tó semmilyen szépséget sem tükröz.

A beruházó szerint Hallstatt minden turisztikai szempontból fontos értékét lemásolják, és egyebek mellett osztrák stílusú kristályüvegeket és más jellegzetes ajándéktárgyakat fognak értékesíteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Barbara Neubauer, az Osztrák Műemléki Hivatal elnöke elmondta, hogy még ha akarnák, akkor sem tehetnének semmit a falumásolók ellen. Jogi lépéseket csak az értékek tulajdonosai tehetnének, ha úgy érzik, hogy jogaikat sértették a kínai befektetők.

"Hallstattnak évszázados hagyományai vannak, és ez olyasvalami, amit nem lehet lemásolni" - hangsúlyozta Alexander Scheutz, Hallstatt polgármestere.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?