30 °C Budapest

Ilyen nincs! A kínaiak lenyúlnak egy komplett osztrák falut

MTI
2011. június 18. 21:44

Az UNESCO Világörökség részét képező ausztriai hegyi falu, Hallstatt élethű másolata hamarosan a kínai Kanton (Guandong) tartományban is fölépül, a festői falu lakói közül azonban nem mindenki örül ennek.

A hallstattiak ugyan büszkék arra, hogy a 900 lelkes település megtetszett a kínai befektetőcégnek, és azt remélik, hogy a másolat megtekintésével talán az igazi Hallstattot is több turista fogja felkeresni.

A hongkongi határtól 100 kilométerre északra található Hujcsou (Huizhou) városban áprilisban kezdődött építkezésnek azonban jó néhányan nem örülnek, mert rossz érzéssel tölti el őket, hogy a beruházás a beleegyezésük nélkül indult.

"Nem tölt el jóérzéssel az a gondolat, hogy azok a turisták akik évekig jártak hozzánk, csak tanulmányozni akartak minket" - mondta a település központjában található 400 éves fogadó tulajdonosa. "Elvártam volna, hogy előre megmondják, miért készítik azt a sok fényképet, így ez egy kicsit olyan mintha a Nagy Testvér figyelne minket" - tette hozzá.

Az építkezés jelenlegi állapotában még egyáltalán nem hasonlít a faházakból álló alpesi településre, csupán néhány alacsonyabb épület készült el, és még azokat is bambuszállvány és zöld védőháló borítja. Jóllehet a másolat falunak kiszemelt 20 ezer négyzetméteres területet is hegyek veszik körül, az itt található zöldes színű és átláthatatlan vizű tó semmilyen szépséget sem tükröz.

A beruházó szerint Hallstatt minden turisztikai szempontból fontos értékét lemásolják, és egyebek mellett osztrák stílusú kristályüvegeket és más jellegzetes ajándéktárgyakat fognak értékesíteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Barbara Neubauer, az Osztrák Műemléki Hivatal elnöke elmondta, hogy még ha akarnák, akkor sem tehetnének semmit a falumásolók ellen. Jogi lépéseket csak az értékek tulajdonosai tehetnének, ha úgy érzik, hogy jogaikat sértették a kínai befektetők.

"Hallstattnak évszázados hagyományai vannak, és ez olyasvalami, amit nem lehet lemásolni" - hangsúlyozta Alexander Scheutz, Hallstatt polgármestere.

 

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?