5 °C Budapest

Mobilinternet: korlátlanságról ne is álmodj!

2009. november 25. 05:33

A szolgáltatók által mára bevett gyakorlat, hogy a mobilinternet-csomagba foglalt keret elérése után a korábban fizetendő túllépési díj helyett az elérhető sávszélességet korlátozzák. Ennek meg van az az előnye, hogy csökkentik a magas mobilszámlák kialakulásának veszélyét, ugyanakkor a korlátozás lehetőségei, illetve feltételei a hirdetések szövegében nem mindig egyértelműek.

A T-Mobile, valamint a Vodafone egyes csomagjainál nem kell keretben foglalt forgalmi mennyiség után plusz díjat fizetnünk, azonban előbbinél 128 kbps-re, míg utóbbinál 64/16 kbps-re csökken a letöltési/feltöltési sebesség.

A valóban korlátlan ajánlatok azonban már jóval korábban eltűntek a piacról, hiszen a szolgáltatók már év elején különféle megkötéseket nevesítettek. Ennek okaként általában arra hivatkoztak, hogy nagy forgalmat generáló felhasználók erősen túlterhelik a hálózatot, melynek bővítése igen költséges és lassú folyamat, ezért olcsó szolgáltatást csak bizonyos korlátok mellett tudják biztosítani

A Vodafone például 5 gigabájtos limitet vezetett be, mely fölött korlátozta a sávszélességet, a T-Mobile pedig március 1-től módosított szerződési feltételein, mely szerint túlzott mértékű használat esetén 14 napra lassíthatta az előfizető letöltési sebességét lassítani.

Az említett két cégre súlyos bírságot rótt ki a versenyhivatal, mivel tisztességtelennek minősítette azt a kereskedelmi gyakorlatot, melyben a korlátlanként hirdetett csomagok esetén is korlátozták a sávszélességet, lassították a sebességet, ha bizonyos forgalmi keretet túllépett a felhasználó.

A GVH döntése értelmében tehát ezentúl nem nevezhetik korlátlannak azon internetcsomogokat a szolgáltatók, ahol bármiféle sebességi korlátozással élnek a felhasználókkal szemben.

Még mindig bővül a piac

Szeptember végén a három magyarországi mobilszolgáltatónak 767 ezer mobilinternet-előfizetője volt, amely közel kétszázezerrel haladja meg az év eleji adatot. Közülük több mint 600 ezer előfizető aktívan használta is a szolgáltatást - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) mobilinternet-gyorsjelentéséből.

A statisztikák szerint szeptemberben a felhasználók a több mint 865 ezer GByte adatot forgalmaztak, ugyanakkor az egy előfizetőre jutó átlagos forgalom az év eleje óta folyamatosan csökken, a három szolgáltató átlagát tekintve 1,46 GByte-os volt.

A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján a T-Mobile piaci részesedése januárhoz képest némiképp csökkent 48,68 százalékos, a Pannoné 24,19 százalékos, a Vodafon pedig 27,13 százalékra növelte szeptember végére.

Mit, hol, mennyiért?

A legutóbbi, márciusi körképünk óta erősen átalakultak a szolgáltatók havi előfizetői díjas, nem akciós csomagjai, és az összehasonlítás lehetősége is teljesen megszűnt azáltal, hogy a T-Mobile és a Vodafone is megszűntette 5 GB-os csomagját.

A három szolgáltató közül a T-Mobilnál találjuk a legnagyobb választékot a csomagok méretét tekintve. A Vodafone-nál pedig most különféle akciókkal vásárolhatunk mobilinternet-előfizetést. A táblázatban feltünetett összegek a karácsonyi akciós árakat mutatják, amely 10 hónapig érvényes, de ha weben keresztül igényeljük ugyanezt, még 30 százalék kedvezményt is kapunk.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?