23 °C Budapest

Mobilinternet: korlátlanságról ne is álmodj!

2009. november 25. 05:33

A szolgáltatók által mára bevett gyakorlat, hogy a mobilinternet-csomagba foglalt keret elérése után a korábban fizetendő túllépési díj helyett az elérhető sávszélességet korlátozzák. Ennek meg van az az előnye, hogy csökkentik a magas mobilszámlák kialakulásának veszélyét, ugyanakkor a korlátozás lehetőségei, illetve feltételei a hirdetések szövegében nem mindig egyértelműek.

A T-Mobile, valamint a Vodafone egyes csomagjainál nem kell keretben foglalt forgalmi mennyiség után plusz díjat fizetnünk, azonban előbbinél 128 kbps-re, míg utóbbinál 64/16 kbps-re csökken a letöltési/feltöltési sebesség.

A valóban korlátlan ajánlatok azonban már jóval korábban eltűntek a piacról, hiszen a szolgáltatók már év elején különféle megkötéseket nevesítettek. Ennek okaként általában arra hivatkoztak, hogy nagy forgalmat generáló felhasználók erősen túlterhelik a hálózatot, melynek bővítése igen költséges és lassú folyamat, ezért olcsó szolgáltatást csak bizonyos korlátok mellett tudják biztosítani

A Vodafone például 5 gigabájtos limitet vezetett be, mely fölött korlátozta a sávszélességet, a T-Mobile pedig március 1-től módosított szerződési feltételein, mely szerint túlzott mértékű használat esetén 14 napra lassíthatta az előfizető letöltési sebességét lassítani.

Az említett két cégre súlyos bírságot rótt ki a versenyhivatal, mivel tisztességtelennek minősítette azt a kereskedelmi gyakorlatot, melyben a korlátlanként hirdetett csomagok esetén is korlátozták a sávszélességet, lassították a sebességet, ha bizonyos forgalmi keretet túllépett a felhasználó.

A GVH döntése értelmében tehát ezentúl nem nevezhetik korlátlannak azon internetcsomogokat a szolgáltatók, ahol bármiféle sebességi korlátozással élnek a felhasználókkal szemben.

Még mindig bővül a piac

Szeptember végén a három magyarországi mobilszolgáltatónak 767 ezer mobilinternet-előfizetője volt, amely közel kétszázezerrel haladja meg az év eleji adatot. Közülük több mint 600 ezer előfizető aktívan használta is a szolgáltatást - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) mobilinternet-gyorsjelentéséből.

A statisztikák szerint szeptemberben a felhasználók a több mint 865 ezer GByte adatot forgalmaztak, ugyanakkor az egy előfizetőre jutó átlagos forgalom az év eleje óta folyamatosan csökken, a három szolgáltató átlagát tekintve 1,46 GByte-os volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján a T-Mobile piaci részesedése januárhoz képest némiképp csökkent 48,68 százalékos, a Pannoné 24,19 százalékos, a Vodafon pedig 27,13 százalékra növelte szeptember végére.

Mit, hol, mennyiért?

A legutóbbi, márciusi körképünk óta erősen átalakultak a szolgáltatók havi előfizetői díjas, nem akciós csomagjai, és az összehasonlítás lehetősége is teljesen megszűnt azáltal, hogy a T-Mobile és a Vodafone is megszűntette 5 GB-os csomagját.

A három szolgáltató közül a T-Mobilnál találjuk a legnagyobb választékot a csomagok méretét tekintve. A Vodafone-nál pedig most különféle akciókkal vásárolhatunk mobilinternet-előfizetést. A táblázatban feltünetett összegek a karácsonyi akciós árakat mutatják, amely 10 hónapig érvényes, de ha weben keresztül igényeljük ugyanezt, még 30 százalék kedvezményt is kapunk.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem