Mobilinternet: korlátlanságról ne is álmodj!

2009. november 25. 05:33

A szolgáltatók által mára bevett gyakorlat, hogy a mobilinternet-csomagba foglalt keret elérése után a korábban fizetendő túllépési díj helyett az elérhető sávszélességet korlátozzák. Ennek meg van az az előnye, hogy csökkentik a magas mobilszámlák kialakulásának veszélyét, ugyanakkor a korlátozás lehetőségei, illetve feltételei a hirdetések szövegében nem mindig egyértelműek.

A T-Mobile, valamint a Vodafone egyes csomagjainál nem kell keretben foglalt forgalmi mennyiség után plusz díjat fizetnünk, azonban előbbinél 128 kbps-re, míg utóbbinál 64/16 kbps-re csökken a letöltési/feltöltési sebesség.

A valóban korlátlan ajánlatok azonban már jóval korábban eltűntek a piacról, hiszen a szolgáltatók már év elején különféle megkötéseket nevesítettek. Ennek okaként általában arra hivatkoztak, hogy nagy forgalmat generáló felhasználók erősen túlterhelik a hálózatot, melynek bővítése igen költséges és lassú folyamat, ezért olcsó szolgáltatást csak bizonyos korlátok mellett tudják biztosítani

A Vodafone például 5 gigabájtos limitet vezetett be, mely fölött korlátozta a sávszélességet, a T-Mobile pedig március 1-től módosított szerződési feltételein, mely szerint túlzott mértékű használat esetén 14 napra lassíthatta az előfizető letöltési sebességét lassítani.

Az említett két cégre súlyos bírságot rótt ki a versenyhivatal, mivel tisztességtelennek minősítette azt a kereskedelmi gyakorlatot, melyben a korlátlanként hirdetett csomagok esetén is korlátozták a sávszélességet, lassították a sebességet, ha bizonyos forgalmi keretet túllépett a felhasználó.

A GVH döntése értelmében tehát ezentúl nem nevezhetik korlátlannak azon internetcsomogokat a szolgáltatók, ahol bármiféle sebességi korlátozással élnek a felhasználókkal szemben.

Még mindig bővül a piac

Szeptember végén a három magyarországi mobilszolgáltatónak 767 ezer mobilinternet-előfizetője volt, amely közel kétszázezerrel haladja meg az év eleji adatot. Közülük több mint 600 ezer előfizető aktívan használta is a szolgáltatást - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) mobilinternet-gyorsjelentéséből.

A statisztikák szerint szeptemberben a felhasználók a több mint 865 ezer GByte adatot forgalmaztak, ugyanakkor az egy előfizetőre jutó átlagos forgalom az év eleje óta folyamatosan csökken, a három szolgáltató átlagát tekintve 1,46 GByte-os volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján a T-Mobile piaci részesedése januárhoz képest némiképp csökkent 48,68 százalékos, a Pannoné 24,19 százalékos, a Vodafon pedig 27,13 százalékra növelte szeptember végére.

Mit, hol, mennyiért?

A legutóbbi, márciusi körképünk óta erősen átalakultak a szolgáltatók havi előfizetői díjas, nem akciós csomagjai, és az összehasonlítás lehetősége is teljesen megszűnt azáltal, hogy a T-Mobile és a Vodafone is megszűntette 5 GB-os csomagját.

A három szolgáltató közül a T-Mobilnál találjuk a legnagyobb választékot a csomagok méretét tekintve. A Vodafone-nál pedig most különféle akciókkal vásárolhatunk mobilinternet-előfizetést. A táblázatban feltünetett összegek a karácsonyi akciós árakat mutatják, amely 10 hónapig érvényes, de ha weben keresztül igényeljük ugyanezt, még 30 százalék kedvezményt is kapunk.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem