Mobilinternet: korlátlanságról ne is álmodj!

2009. november 25. 05:33

A szolgáltatók által mára bevett gyakorlat, hogy a mobilinternet-csomagba foglalt keret elérése után a korábban fizetendő túllépési díj helyett az elérhető sávszélességet korlátozzák. Ennek meg van az az előnye, hogy csökkentik a magas mobilszámlák kialakulásának veszélyét, ugyanakkor a korlátozás lehetőségei, illetve feltételei a hirdetések szövegében nem mindig egyértelműek.

A T-Mobile, valamint a Vodafone egyes csomagjainál nem kell keretben foglalt forgalmi mennyiség után plusz díjat fizetnünk, azonban előbbinél 128 kbps-re, míg utóbbinál 64/16 kbps-re csökken a letöltési/feltöltési sebesség.

A valóban korlátlan ajánlatok azonban már jóval korábban eltűntek a piacról, hiszen a szolgáltatók már év elején különféle megkötéseket nevesítettek. Ennek okaként általában arra hivatkoztak, hogy nagy forgalmat generáló felhasználók erősen túlterhelik a hálózatot, melynek bővítése igen költséges és lassú folyamat, ezért olcsó szolgáltatást csak bizonyos korlátok mellett tudják biztosítani

A Vodafone például 5 gigabájtos limitet vezetett be, mely fölött korlátozta a sávszélességet, a T-Mobile pedig március 1-től módosított szerződési feltételein, mely szerint túlzott mértékű használat esetén 14 napra lassíthatta az előfizető letöltési sebességét lassítani.

Az említett két cégre súlyos bírságot rótt ki a versenyhivatal, mivel tisztességtelennek minősítette azt a kereskedelmi gyakorlatot, melyben a korlátlanként hirdetett csomagok esetén is korlátozták a sávszélességet, lassították a sebességet, ha bizonyos forgalmi keretet túllépett a felhasználó.

A GVH döntése értelmében tehát ezentúl nem nevezhetik korlátlannak azon internetcsomogokat a szolgáltatók, ahol bármiféle sebességi korlátozással élnek a felhasználókkal szemben.

Még mindig bővül a piac

Szeptember végén a három magyarországi mobilszolgáltatónak 767 ezer mobilinternet-előfizetője volt, amely közel kétszázezerrel haladja meg az év eleji adatot. Közülük több mint 600 ezer előfizető aktívan használta is a szolgáltatást - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) mobilinternet-gyorsjelentéséből.

A statisztikák szerint szeptemberben a felhasználók a több mint 865 ezer GByte adatot forgalmaztak, ugyanakkor az egy előfizetőre jutó átlagos forgalom az év eleje óta folyamatosan csökken, a három szolgáltató átlagát tekintve 1,46 GByte-os volt.

A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján a T-Mobile piaci részesedése januárhoz képest némiképp csökkent 48,68 százalékos, a Pannoné 24,19 százalékos, a Vodafon pedig 27,13 százalékra növelte szeptember végére.

Mit, hol, mennyiért?

A legutóbbi, márciusi körképünk óta erősen átalakultak a szolgáltatók havi előfizetői díjas, nem akciós csomagjai, és az összehasonlítás lehetősége is teljesen megszűnt azáltal, hogy a T-Mobile és a Vodafone is megszűntette 5 GB-os csomagját.

A három szolgáltató közül a T-Mobilnál találjuk a legnagyobb választékot a csomagok méretét tekintve. A Vodafone-nál pedig most különféle akciókkal vásárolhatunk mobilinternet-előfizetést. A táblázatban feltünetett összegek a karácsonyi akciós árakat mutatják, amely 10 hónapig érvényes, de ha weben keresztül igényeljük ugyanezt, még 30 százalék kedvezményt is kapunk.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?