Itt a pendrive-adó: a méret a lényeg!

2009. március 4. 05:55

Ezentúl a pendrive-ra is szerzői jogdíjat kell fizetni, ugyanúgy, ahogyan a flash memóriakártyákra: április közepétől minden termék csomagolására is felkerül a CD-lemezekről már ismert hologramos matrica. A drágulás átlagos mértéke néhány száz forint lehet.

Az új szabályozásnak megfelelően az 1 GB-os pendrive-ok után 100 forintot, a 2 GB-osok után 200 forintot fizetünk majd - ez érvényes az USB Flash drive-okra is.

A változás érinti a beépített tárolóegységgel rendelkező video felvevő-lejátszó készülékek, beépített tárolóegységgel rendelkező DVD-írók, merevlemezes TV-k, set-top-boxok és műholdvevők készülékek területét is. Díjat kell fizetni az audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas, hordozható multimédia eszközbe integrált tárolóegységek- azaz például a mobiltelefonok beépített memóriakártyái után is. A jogdíjak mértékét itt találja.


Szinger András, az Artisjus főigazgatója szerint nincs másról szó, mint hogy a technológia fejlődésével újabb-és újabb adathordozókról hallgatunk zenét, nézünk filmet. Már a nyolcvanas években is megfizettünk a magnókazetták jogdíját, aztán jött a videokazetta, a CD, a DVD- most pedig a pendrive és a memóriakártya van soron. A legutolsó felmérések szerint a felhasználók 35 százaléka zenét, 6 százalékuk pedig filmet tárol az USB- kulcsokon, a memóriakártyánál ez az arány 46 és 9 százalékos.

Mi az az Artisjus?
Az Artisjus a zeneszerzők, szövegírók, irodalmi szerzők egyesülete, ami azért jött létre, hogy bizonyos szerzői jogokat egy kézbe fogva hatékonyabban tudja érvényesíteni, ezzel növelje ezen szerzői jogok gazdasági értékét. Ez a tevékenység - jogdíjbeszedés és jogdíjfelosztás a szerzők javára - az úgynevezett közös jogkezelés.

Az Artisjus Egyesület tevékenységének jogalapja a szerzői jogi törvény
(1999. évi LXXVI. tv., Szjt.), valamint a Nemzeti Kulturális Örökség
Minisztériumának az Artisjus Egyesületet a közös jogkezelő szervezetek nyilvántartásába történt bejegyzése.


A főigazgató a Pénzcentrumnak elmondta: négy kivétellel (Nagy-Britannia, Írország, Luxemburg, Málta) az összes EU- tagállamban fizetnek a vásárlók hasonló jogdíjat a különböző adathordozók után - igaz, nem mindenhol jelölik ezt hologramos matricával. Tehát ha külföldről hozunk be pendrive-ot, jó eséllyel akkor is benne van a termék árában a jogdíj, csak nem a magyar jogosultakat juttatjuk bevételhez. Ha valamely itthon forgalmazó kereskedő más országban már megfizette a díjat, az Artisjus igazolása alapján azt visszaigényelheti.

Szinger András szerint az átlagosan néhány száz forintos díjtételek ellen a legnagyobb forgalmazók sem tiltakoztak. A befizetett jogdíjak -csak úgy, mint az eddig matricázott termékeknél- pedig több szervezet között oszlanak el, és a vásárlók végső soron a művészeket (filmkészítőket, zenészeket, fotósokat) támogatják. Az így keletkezett bevétel tehát egyfajta kompenzáció azoknak, akiknek "bevételkiesést" okozunk azzal, hogy magáncélra másoljuk alkotásaikat. A várható bevétel mértékét a főigazgató sem tudta megítélni, mint mondta, az idei év számainak tükrében ítélhető majd meg a szabályozás hatékonysága.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

És hogy miért kell fizetniük azoknak, akik csak saját dokumentumaikat, fényképeiket tárolják az adathordozókon? Nos, a felmérések szerint csak saját fotók, adatok tárolására a felhasználók mindössze egyharmada alkalmazza az eszközöket, és a gyakorlatban ezt az egyharmadot képtelenség kiszűrni, csak a díjak mértékének meghatározásakor lehet figyelembe venni.

Szánthó Balázs, az egyik legnagyobb, műszaki cikkeket forgalmazó üzletlánc, a Media Markt koncepciómenedzsere a Pénzcentrumnak elmondta: néhány hete kaptak tájékoztatást a változásokról, amelyet tudomásul vettek.

A most készleten levő termékekre még ingyen kapják a matricákat, amelyeket április 15-ig kell felragasztani. Az ezután érkező termékeknél a beszállítók belekalkulálják a jogdíjat az árba, ám azt még nehéz megmondani, hogy ez megmutatkozik-e majd az árcédulán is. Elképzelhető az is, hogy egyes termékeknél növekszik a fogyasztói ár, másoknál pedig nem: ez nagyban függ a piac későbbi magatartásától.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?