3 °C Budapest

Fiatalság. Bolondság? 2.0

Pénzcentrum
2006. május 5. 10:47

Előbb a kormánypárti oldal fiataljai vétettek górcső alá, most következzen a régi-új ellenzék ifjú üstökösei. Valóban aktívabbak-e a jobboldali fiatalok? Valóban túlnyomó többségben vannak 18-30 éves korosztályban azok, akik a Fidesszel szimpatizálnak? Csak nem mentek el szavazni? Valóban földrengéstől pusztul el Atlantisz? Egyik kérdésre sem fogunk kielégítő választ kapni. Fiatalság. Bolondság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Előbb a kormánypárti oldal fiataljai vétettek górcső alá, most következzen a régi-új ellenzék ifjú üstökösei. Valóban aktívabbak-e a jobboldali fiatalok? Valóban túlnyomó többségben vannak 18-30 éves korosztályban azok, akik a Fidesszel szimpatizálnak? Csak nem mentek el szavazni? Valóban földrengéstől pusztul el Atlantisz? Egyik kérdésre sem fogunk kielégítő választ kapni.

Fiatalság. Bolondság?

Ifjúsági Demokrata Fórum

A kisebbik ellenzéki erő központi vezetéséhez mindeddig hű Ifjúsági Demokrata Fórumot (www.idf.hu) 1989-ben alapították Martélyon, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a konzervatív-keresztény értékrend mentén próbálja orientálni a fiatalokat. Saját bevallásuk szerint hiszik a magyar nemzet kulturális egységét (a honlap tanúsága szerint minden július 4-én tartanak Trianon-megemlékezést), a keresztény erkölcsiségben megszilárdult ifjúsági politikát.

Az országos listáról a Parlamentbe jutott, egykoron a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöki székét is birtokló Almássy Kornél irányítja jelenleg az IDF-et. De innen síklórepült az országos poltika fellegei közé az drogszakértő-epermozgalmár (www.epermozgalom.hu) Pettkó András is, aki büszkén gyarapítja az "én-még-nem-léptem-ki-a-fórumból-klub" meglehetősen gyér táborát.

A papíron 3,200 tagot számláló ifjúdávidista mozgalom - többek között ezért is volt meglepetés az MDF által elért 5.04% - túlzottan nem aktivizálódott a kampány hevében, többször is elhangzott fórumos részről, hogy nincs megfelelő mennyiségű mobilizálható mozgalmár. Mindezek ellenére hivatalosan nyolc szakmai kollégium működik az IDF-en belül (például egyházügyi, vagy magyar-magyar), és serény tagjai az Európai Néppárt (mely finoman oldalbabökte az MDF-et a két forduló között, ugyan, segítsék már egymást a tagpártok) ifjúsági szervezetének, a YEPP-nek (www.yepp-online.net) is. Itt europérkodik a Fidelitas is, ennek - és annak, hogy az IDF öndefiniciója szerint nyitott minden nemzeti, keresztény, konzervatív ifjúsági szervezettel való együttműködésre - fényében pedig igencsak nehezen érthető, miért nem próbálkozott meg az IDF legalább csak csitítani anyuék (MDF-Fidesz) marakodását.

Annyian, mint az oroszok

A Fidesz mellett, mint ifjúsági társszervezet egészen a legutóbbi időkig egyedül az 1996-ban alapított Fidelitas működött (www.fidelitas.hu). A tagozatok létrehozásának verítékes munkájában azonban a Fideszen belülre is szerveztek egy, a pubertásokat tömörítő blokkot, az Ifjúsági Tagozatot (www.ifjusagitagozat.hu) Loppert Dániel vezetésével. Természetesen a serdülők mutáló hangját továbbra is a több, mint tízezer tagot számláló Fidelitas viszi tova a magyar ugarba.

Az elsőként Gyürk András által vezényelt "markánsan jobbközép irányultságú nemzedéki tömörülést" - aki azóta már EP-képviselő - ma a közgazdász végzettségű Szijjártó Péter irányítja, mellette tizenkét szakmai kabinet ad fundámentumot a nagyok szakpolitikáihoz.

A Fidesz mostani mozgósító kampányában is hathatós segítséget nyújtó civil szervezet a többi, rokon ifjúsági tömörüléshez képest jóvalta nagyobb médiafelületen jelenik meg, rendszeresek a Fidelitas-szervezte akciók, demonstációk - ámbátor az elmúlt időkben a FiB is kezdett ráérezni az aktivizálódás zamatos ízére ("akció-kaland-lendület").

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?