8 °C Budapest

Fiatalság. Bolondság? 2.0

Pénzcentrum
2006. május 5. 10:47

Előbb a kormánypárti oldal fiataljai vétettek górcső alá, most következzen a régi-új ellenzék ifjú üstökösei. Valóban aktívabbak-e a jobboldali fiatalok? Valóban túlnyomó többségben vannak 18-30 éves korosztályban azok, akik a Fidesszel szimpatizálnak? Csak nem mentek el szavazni? Valóban földrengéstől pusztul el Atlantisz? Egyik kérdésre sem fogunk kielégítő választ kapni. Fiatalság. Bolondság

Előbb a kormánypárti oldal fiataljai vétettek górcső alá, most következzen a régi-új ellenzék ifjú üstökösei. Valóban aktívabbak-e a jobboldali fiatalok? Valóban túlnyomó többségben vannak 18-30 éves korosztályban azok, akik a Fidesszel szimpatizálnak? Csak nem mentek el szavazni? Valóban földrengéstől pusztul el Atlantisz? Egyik kérdésre sem fogunk kielégítő választ kapni.

Fiatalság. Bolondság?

Ifjúsági Demokrata Fórum

A kisebbik ellenzéki erő központi vezetéséhez mindeddig hű Ifjúsági Demokrata Fórumot (www.idf.hu) 1989-ben alapították Martélyon, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a konzervatív-keresztény értékrend mentén próbálja orientálni a fiatalokat. Saját bevallásuk szerint hiszik a magyar nemzet kulturális egységét (a honlap tanúsága szerint minden július 4-én tartanak Trianon-megemlékezést), a keresztény erkölcsiségben megszilárdult ifjúsági politikát.

Az országos listáról a Parlamentbe jutott, egykoron a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöki székét is birtokló Almássy Kornél irányítja jelenleg az IDF-et. De innen síklórepült az országos poltika fellegei közé az drogszakértő-epermozgalmár (www.epermozgalom.hu) Pettkó András is, aki büszkén gyarapítja az "én-még-nem-léptem-ki-a-fórumból-klub" meglehetősen gyér táborát.

A papíron 3,200 tagot számláló ifjúdávidista mozgalom - többek között ezért is volt meglepetés az MDF által elért 5.04% - túlzottan nem aktivizálódott a kampány hevében, többször is elhangzott fórumos részről, hogy nincs megfelelő mennyiségű mobilizálható mozgalmár. Mindezek ellenére hivatalosan nyolc szakmai kollégium működik az IDF-en belül (például egyházügyi, vagy magyar-magyar), és serény tagjai az Európai Néppárt (mely finoman oldalbabökte az MDF-et a két forduló között, ugyan, segítsék már egymást a tagpártok) ifjúsági szervezetének, a YEPP-nek (www.yepp-online.net) is. Itt europérkodik a Fidelitas is, ennek - és annak, hogy az IDF öndefiniciója szerint nyitott minden nemzeti, keresztény, konzervatív ifjúsági szervezettel való együttműködésre - fényében pedig igencsak nehezen érthető, miért nem próbálkozott meg az IDF legalább csak csitítani anyuék (MDF-Fidesz) marakodását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Annyian, mint az oroszok

A Fidesz mellett, mint ifjúsági társszervezet egészen a legutóbbi időkig egyedül az 1996-ban alapított Fidelitas működött (www.fidelitas.hu). A tagozatok létrehozásának verítékes munkájában azonban a Fideszen belülre is szerveztek egy, a pubertásokat tömörítő blokkot, az Ifjúsági Tagozatot (www.ifjusagitagozat.hu) Loppert Dániel vezetésével. Természetesen a serdülők mutáló hangját továbbra is a több, mint tízezer tagot számláló Fidelitas viszi tova a magyar ugarba.

Az elsőként Gyürk András által vezényelt "markánsan jobbközép irányultságú nemzedéki tömörülést" - aki azóta már EP-képviselő - ma a közgazdász végzettségű Szijjártó Péter irányítja, mellette tizenkét szakmai kabinet ad fundámentumot a nagyok szakpolitikáihoz.

A Fidesz mostani mozgósító kampányában is hathatós segítséget nyújtó civil szervezet a többi, rokon ifjúsági tömörüléshez képest jóvalta nagyobb médiafelületen jelenik meg, rendszeresek a Fidelitas-szervezte akciók, demonstációk - ámbátor az elmúlt időkben a FiB is kezdett ráérezni az aktivizálódás zamatos ízére ("akció-kaland-lendület").

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm