Nagy üzlet a chipgyártás

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 09:42

A processzorgyártó megkérdőjelezhetetlen fölényére világít rá egy új elemzés, amely azonban néhány érdekes részletre is kiterjed. Többek között arra, hogy a chipek átlagos előállítása költsége mindössze 40 dollár. - írta az SG.hu Hírmagazin

 
A processzorgyártó megkérdőjelezhetetlen fölényére világít rá egy új elemzés, amely azonban néhány érdekes részletre is kiterjed. Többek között arra, hogy a chipek átlagos előállítása költsége mindössze 40 dollár. – írta az SG.hu Hírmagazin
Az In-Stat legújabb elemzése az Intel döntő szerepét hivatott tanulmányozni és egyben megindokolni. Az elemzés kitér a vállalat jelenlegi kapacitására, a piacon elfoglalt pozíciójára, illetve az alacsony költségekre, amelyek révén az Intel a szűkösebb esztendőkben is megtartotta pozitívumát. A kutatócég szerint ezzel indokolható, hogy a vállalat helyzete nem gyengült, sőt, továbbra is megtartotta vezető helyét, amelyet nemigen tudnak kikezdeni a rivális gyártók.
Az In-Stat adatai szerint az Intel jelenleg 90 nanométeres gyártósorra támaszkodik, ám a következő évben már négy helyen gyárthatnak 65 nanométeres chipeket. Az új technológia azonban új kihívásokat is jelent, főleg a szivárgás miatt (az áramkörök közötti kis távolság zavarokat okoz a szomszédos tranzisztorokban), illetve azzal, hogy a végsőkig feszítik a jelenlegi technológia lehetőségeit. A piacon éppen ezért tapasztalható nagyobb hajlandóság az együttműködésre, ám az Intel azon kevesek egyike, amely nem szorul rá más gyártók segítségére. "A 90 nanométeres csíkszélességre, illetve a 300 mm-es ostyákra történő átállással a cég közel egymilliárd dollárt spórolt a gyártási költségeken" - jelentette ki Jim McGregor, az In-Stat elemzője.
Márpedig ez korántsem volt túl nagy: számításaik szerint az Intel 2003 óta mindössze 40 dollárból, azaz mintegy 8 ezer forintból állít elő egyetlen processzort. Ez még akkor is szép eredmény, ha az elemzésben nem vették figyelembe a tervezéssel és marketinggel járó kiadásokat. Az új gyártástechnológiák alkalmazásával - 64 és 45 nanométer - ez még lejjebb szorítható, ám az ekkor jelentkező problémák miatt jelentősen nőhetnek a költségek. Mindenképpen nagy kihívás elé néz tehát az Intel, még akkor is, ha a piacon egyedül ők engedhetik meg a gyors ütemű fejlesztést és a korai generációváltást.
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?