20 °C Budapest
The female judge is taking a final sentence after reading documents and is aboutto hit a gavel on wood.

Elindult a nagy rákper: mindenkit érint az ítélet, aki ilyen márkájú kozmetikumot használ

2024. május 23. 14:46

Rákbetegek egy csoportja perelte be a Johnson & Johnson vállalatot csalás miatt, mivel állításuk szerint a cég fedővállalatok csődjének felhasználásával próbálta megakadályozni, hogy több tízezer, a termékeik által károsult felperes bíróság elé állhasson - közölte a Reuters.

New Yorkban egy csoport rákbeteg perelte be a Johnson & Johnson vállalatot. A felperesek azt állítják, hogy a cég csalárd módon próbálta megoldani a zsírkövet tartalmazó termékeivel kapcsolatos több tízezer pert, melyeket azért indítottak, mert a felperesek szerint azok azbesztet tartalmaznak, így rákot okoznak. Az öt felperesek a new jersey-i szövetségi bíróságon nyújtották be a csoportos keresetüket.

Mike Papantonio, a felperesek ügyvédje szerint a J&J "sötét sakkjátszmát játszik" az amerikai pénzügyi és igazságszolgáltatási rendszerrel. Erik Haas, a J&J alelnöke viszont úgy véli, hogy a kereset csak az ügyvédek kísérlete arra, hogy mindenképp perekre kerülhessen sor.

A legtöbb perben petefészekrákos nők érintettek, de vannak olyan esetek is, amelyek mesotheliomás betegeket érintenek. A J&J állítása szerint termékei biztonságosak és nem tartalmaznak azbesztet.

A vállalat először egy "texasi kétlépéses" manővert alkalmazott a zsírkővel kapcsolatos kötelezettségeinek kezelésére, ami egy új leányvállalat csődjét jelentette 2021-ben. Ez megakadályozta a további perek folytatását. Azonban ez és egy második hasonló kísérlet sikertelen volt, mivel bíróságok úgy ítélték meg, hogy a J&J sem leányvállalata nem volt jogosult csődeljárásra. A vállalat most tervezi harmadik csődeljárását egy másik leánycégével kapcsolatban.

A perben azt akarják kimondatni, hogy ezek a tranzakciók csalások voltak és céljuk a J&J vagyonának megóvása volt. További tranzakciókat is emlegetve követelnek kártérítést és büntetőjogi felelősségrevonást. A J&J szerint a tervezett harmadik csődje eltérő lesz a korábbiaktól. Ezen felül korábban már egyezségeket kötött mezoteliómás betegeket képviselő ügyvédi irodákkal és bizonyos államokkal is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A J&J ellen indított perek viszont most újra kezdődtek, miután a második csődeljárásuk megindítása elutasításra került. Nemrégiben egy mezotelióma-ügyben 45 millió dollár megfizetésére kötelezték őket, miközben egy petefészekrákos nő elleni perben nekik adott igazat a bíróság.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem