27 °C Budapest
successful cheerful business woman throwing euro banknotes in office. falling money

Kiderült a sikeres magyarok félve őrzött titka: csak így elérhető a gondtalan élet itthon?

2024. március 20. 11:32

Az Erste felmérése szerint a gazdasági szempontok mellett a család és a barátok támogató ereje is elengedhetetlen ahhoz, hogy a kisvállalkozók igazán jól tudjanak teljesíteni abban, amibe belevágtak.

A hazai kisvállalkozók számára nem csak induláskor, hanem később, működésük során is nagyon fontosak a családi és baráti kapcsolatok. Az anyagi támogatás és a munkaerőben nyújtott segítség mellett legalább ennyit számít az önbizalom és a motiváció fenntartása, a vállalkozók közvetlen környezetétől érkező pozitív visszajelzések – derül ki az Erste felmérésből.

A pénzintézet kisvállalkozókat (egyéni vállalkozókat, mikro- és kisvállalkozások vezetőit) kérdezett arról, milyen segítséget jelentettek az indulásnál a család és a barátok, illetve milyen támogatást kapnak tőlük a működésük során. A válaszadók több mint felénél komoly szerepet vállalt családja a vállalkozás elindításhoz kapcsolódó költségek finanszírozásában. Több mint harmaduk nyilatkozott például arról, hogy az induláshoz szükséges eszközöket, gépeket, berendezéseket is családi támogatással szerezték be.

A pénzügyi támogatásnál is nagyobb arányban támaszkodnak a kisvállalkozók a rokonok, barátok kapcsolatrendszerére. A válaszadók négyötöde emelte ki a család és barátok szerepét vállalkozásuk ügyfélkörének megtalálásában, potenciális beszállítókkal, partnerekkel való összekapcsolásban.

A rokonok és ismerősök munkájukkal, szakértelmükkel is szívesen hozzájárulnak a kisvállalkozók mindennapjaihoz. A megkérdezett vállalkozók több mint 80 százaléka gondolta úgy, hogy a hozzájuk közel álló családtagok és barátok rendszeresen segítenek nekik saját munkájukkal a vállalkozás működésének fenntartásában. Ez jelenthet általános, napi munkafolyamatokban való rendszeres segítséget (csomagolás, címkézés, postázás), de akár egészen konkrét szakértői szolgáltatásokban való segítséget (adózás, számlázás, marketing) is. A válaszadók jelentős része, kétharmada emelte még ki a vállalkozással kapcsolatos hírek, események megosztását a közösségi médiában, a jó hírnév terjesztését.

Az anyagiakban kifejezhető segítség mellett azonban legalább ilyen fontos a kisvállalkozók számára az érzelmi támogatás, amit valóban csak a hozzájuk közel állóktól kaphatnak meg. A válaszadók háromnegyede jelezte, hogy vállalkozása sikerének fenntartásához folyamatosan szüksége van a közvetlen környezetétől érkező pozitív visszacsatolásra. Ez lehet egy konkrét döntési helyzethez kapcsolódó megerősítés, vagy akárcsak a folyamatos támogatás az általános jövőbeli sikerbe vetett hitben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kisvállalkozók 75 százaléka azt is nagyon fontos szempontként jelölte meg, hogy a családnak kritikus szerepe van a nehézségeken való túljutásban, a vállalkozási ötlet melletti kitartásban és a motiváció fenntartásában.

Ugyanilyen meghatározó a közvetlen környezet hozzájárulása a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzéséhez. A válaszadók háromnegyede szintén azt jelezte, hogy egy megértő, támogató és védelmező környezet nélkül nem tudták volna sikerre vinni vállalkozási ötletüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm