Side view of a handsome young Caucasian delivery man, wearing a blue uniform and riding a bicycle, delivering fast food around the city and using a smart phone to check for the location of his delivery

Ez lehet a katások utolsó mentsvára: tényleg megéri így továbbvinni a vállalkozást?

2022. július 26. 16:02

A kormány gyakorlatilag 24 óra alatt döntött a Kisadózó vállalkozások tételes adójának, röviden a katának az átalakításáról. Hétfőn benyújtották a parlamentnek a törvénymódosítási javaslatot, amit kedden meg is szavaztak. Az új feltételeknek a nagyságrendileg 450 000 érintettből, körülbelül 100-150 ezren felelnek meg a jövőben, a többiek kénytelen más formában adózni, és többet fizetni. A CashTag, a Pénzcentrum videosorozatának legújabb része bemutatja, hogyan is működött a kata az elmúlt közel 10 évben, és hogy milyen adózást választhatnak azok, akik kiszorultak ebből az adónemből.

2013 decemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy népszerűsítette a katát, mint egy egyszerű és rugalmas, adónemet, amivel kevés az adminisztráció, és kevesebbet kell adózni is, kiemelve, hogy „nincs még egy olyan adózási mód vagy forma Magyarországon, ami ilyen minimális közteherviselési kötelezettséget jelent.”

2018 novemberében a katások száma átlépte a 300 ezret, ekkor Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „már majdnem minden harmadik cég ezt az európai uniós szinten is példaértékű adózási módot választja”. És azt is mondta, hogy a “kormány minél alacsonyabb adókkal kívánja segíteni a kisvállalkozókat”, a kata eredményei pedig „az ország versenyképessége szempontjából is jelentősek”. Emellett úgy vélte, az adónem „a magyar adózás történetének legegyszerűbb és a lehető legnagyobb megtakarítást biztosító adózási formája.”

A kata eddigi szabályozása szerint 12 millió forint éves árbevételig ,a havi tételes KATA díj ( 25, 50 vagy 75 ezer forint) lefedett szinte minden adót, de e fölött már 40%-os különadót kellett megfizetni. Ráadásul csak minimális adminisztrációval kellett számolni.

Egy havi 500 000 forint bevétellel rendelkező katás vállalkozó esetén jövedelem után a kata összege 50 ezer forint volt, ehhez hozzáadódott 2083 forint iparűzési adó, így maradt 447 916 forintja hónap végén, ha csak az adóterhekkel számolunk és más kiadásokkal nem.

Az első komoly kritikák 2020-ban érték a katát, amikor is az így adózók száma már a 400 000-et is átlépte. A katával szemben ugyanis felmerült, hogy sokan burkolt foglalkoztatás formájában használják ki az előnyöket, és olyanok is igénybe veszik, akik valójában munkavállalóként, egy cég alkalmazásában állnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány álláspontja szerint, a jelenlegi gazdasági helyzetben nem fér bele az ilyenformán az államkasszából hiányzó több milliárd forint, ezért léptek és drasztikusan átalakították a katát. Az új feltételeknek a 450 000 katásból, a becslések szerint körülbelül 100-150 ezren felelnek meg, a többiek kénytelen átállni más adózásra.

Hogy nekik milyen lehetőségeik vannak, és mennyivel kell majd többet fizetniük, kiderül a CashTag legújabb epizódjából!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm