22 °C Budapest
Fontos változás élesedett a befektetési alapoknál: erre nem árt figyelni

Fontos változás élesedett a befektetési alapoknál: erre nem árt figyelni

2020. október 13. 20:02

Már fenntarthatósági szempontok alapján is kategorizálja a befektetési alapokat a szektor szakmai szövetsége. A világtrendekhez hasonlóan itthon is egyre többen szeretnének olyan portfólióba fektetni, amelyek mögött felelős környezeti és társadalmi hozzáállás áll. Három kategóriában érkeznek az ökológiai lábnyomukra odafigyelő alapok.

Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokkal egészült ki a befektetési alapok kategorizálása. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) ugyanis módosította a befektetési alapok kategorizálási szabályzatát, melynek eredményeként az alapok besorolási kategóriái kiegészülnek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos információkkal.

A BAMOSZ felidézi: kategorizálási szabályzatának elsődleges célja, hogy segítse a befektetőket az alapok közötti választásban azáltal, hogy az egyes alapokat a befektetési politikájuknak, jellemző portfolió összetételüknek megfelelően különböző kategóriákba sorolja. Hozzáteszik: az elmúlt időszakban a tőkepiaci befektetésekben is egyre nagyobb hangsúlyt és szerepet kapnak a felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok, azaz összefoglaló nevükön az "ESG - environmental, social, governance - szempontok". Hozzáteszik:

Hazánkban is egyre több, a befektetései során ezeket szempontokat figyelembe vevő alap működik és érezhetően nő a befektetői igény is ezek iránt.

Annak elősegítése érdekében, hogy azok a befektetők, akik ESG szempontokat figyelembe vevő alapokba szeretnék helyezni a megtakarításaikat, ezt minél könnyebben megtehessék, a BAMOSZ az alábbi kategóriákba sorolja a tagjai által kezelt befektetési alapokat attól függően, hogy azok befektetéseik során milyen mértékben követik a fenntartható fejlődéssel, valamint az egyéb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos szempontokat:

  • Az "ESG-minősített" kategória feltétele, hogy az alapkezelő az alap befektetéseit ESG szempontok alapján szűrje, az ESG szempontból nem elfogadható eszközökbe való befektetéseket kizárja.
  • "ESG-Plusz" megjelölést kaphat az az alap, amely az előbbi feltételeken túlmenően a portfólió elemeinek kiválasztási szempontjainál - megfelelő mértékben - felülsúlyozza a pozitív ESG minősítéssel rendelkező eszközöket.
  • "ESG-Impact" megjelölést kaphat az olyan tematikus, fenntartható gazdaságra, környezetvédelemre stb. fókuszáló alap, amely olyan szektorokba fektet, amelyek elsődlegesen a fenntarthatósággal kapcsolatosan tevékenykednek.

A BAMOSZ a honlapján teszi közzé a tagjai által kezelt befektetési alapok fontosabb adatait, melyek között 2021. január elsejétől szerepelni fog az alap ESG szempontok szerinti kategóriája is, így az ilyen termékek iránt érdeklődő befektetők a BAMOSZ honlapján könnyen megtalálják majd ezeket az alapokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?