12 °C Budapest

Fontos változás élesedett a befektetési alapoknál: erre nem árt figyelni

2020. október 13. 20:02

Már fenntarthatósági szempontok alapján is kategorizálja a befektetési alapokat a szektor szakmai szövetsége. A világtrendekhez hasonlóan itthon is egyre többen szeretnének olyan portfólióba fektetni, amelyek mögött felelős környezeti és társadalmi hozzáállás áll. Három kategóriában érkeznek az ökológiai lábnyomukra odafigyelő alapok.

Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokkal egészült ki a befektetési alapok kategorizálása. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) ugyanis módosította a befektetési alapok kategorizálási szabályzatát, melynek eredményeként az alapok besorolási kategóriái kiegészülnek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos információkkal.

A BAMOSZ felidézi: kategorizálási szabályzatának elsődleges célja, hogy segítse a befektetőket az alapok közötti választásban azáltal, hogy az egyes alapokat a befektetési politikájuknak, jellemző portfolió összetételüknek megfelelően különböző kategóriákba sorolja. Hozzáteszik: az elmúlt időszakban a tőkepiaci befektetésekben is egyre nagyobb hangsúlyt és szerepet kapnak a felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok, azaz összefoglaló nevükön az "ESG - environmental, social, governance - szempontok". Hozzáteszik:

Hazánkban is egyre több, a befektetései során ezeket szempontokat figyelembe vevő alap működik és érezhetően nő a befektetői igény is ezek iránt.

Annak elősegítése érdekében, hogy azok a befektetők, akik ESG szempontokat figyelembe vevő alapokba szeretnék helyezni a megtakarításaikat, ezt minél könnyebben megtehessék, a BAMOSZ az alábbi kategóriákba sorolja a tagjai által kezelt befektetési alapokat attól függően, hogy azok befektetéseik során milyen mértékben követik a fenntartható fejlődéssel, valamint az egyéb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos szempontokat:

  • Az "ESG-minősített" kategória feltétele, hogy az alapkezelő az alap befektetéseit ESG szempontok alapján szűrje, az ESG szempontból nem elfogadható eszközökbe való befektetéseket kizárja.
  • "ESG-Plusz" megjelölést kaphat az az alap, amely az előbbi feltételeken túlmenően a portfólió elemeinek kiválasztási szempontjainál - megfelelő mértékben - felülsúlyozza a pozitív ESG minősítéssel rendelkező eszközöket.
  • "ESG-Impact" megjelölést kaphat az olyan tematikus, fenntartható gazdaságra, környezetvédelemre stb. fókuszáló alap, amely olyan szektorokba fektet, amelyek elsődlegesen a fenntarthatósággal kapcsolatosan tevékenykednek.

A BAMOSZ a honlapján teszi közzé a tagjai által kezelt befektetési alapok fontosabb adatait, melyek között 2021. január elsejétől szerepelni fog az alap ESG szempontok szerinti kategóriája is, így az ilyen termékek iránt érdeklődő befektetők a BAMOSZ honlapján könnyen megtalálják majd ezeket az alapokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem