21 °C Budapest
Tőzsdére megy Schobert Norbi: érdemes beszállni az Update-bizniszbe?

Tőzsdére megy Schobert Norbi: érdemes beszállni az Update-bizniszbe?

Pénzcentrum
2014. augusztus 24. 10:05

Szeptemberben mehet tőzsdére Schóbert Norbert cége, a Norbi Update. A társaság az MNB engedély birtokában szeptember 8 és 26-a között tervezi a részvénykibocsátást. A kibocsátásra jegyzés keretében kerül sor, az előzetesen megállapított ársáv 920-990 forint, a jegyzésre magán és intézményi befektetőket is vár a cég.

Az MNB 2014. július 22. napján és 2014. augusztus 12. napján kelt határozataival engedélyezte a Norbi Update Lowcarb Nyrt. törzsrészvényeinek nyilvános forgalomba hozatalát. A részvény értékesítésre szeptember 8-26 között kerül sor, a jegyzésben magán és intézményi befektetők egyaránt részt vehetnek. A kibocsátási árfolyam egységesen 990 forint lesz.

A társaság a részvény értékesítés sikeres lezárása után kéri a törzsrészvényeinek a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriába történő bevezetését.

A részvényértékesítés vezető szervezője a Buda-Cash Brókerház Zrt, és a konzorcium tagjai: Erste Befektetési Zrt, Random Capital Zrt. és a Reálszisztéma Zrt.

A Norbi Update Magyarországon piacvezető az egészséges életmód termékcsoportban, és már elindította az értékesítési hálózatának a nemzetközi kiépítését is. Tavaly az értékesítés nettó árbevétele 425,6 millió forint, az üzemi eredménye 103,1 millió forint, az adózás előtti eredménye 104 millió forint, míg az adózott eredménye 94,3 millió forint volt. Bevételei 4 fő tevékenységi területről származnak:

  • hazai franchise bolthálózat jutaléka
  • külföldi franchise bolthálózatok jutaléka
  • ételkiszállítás jutaléka (Teletál Ételfutár)
  • egyebek: jogdíjak, fellépések, szponzoráció, egyszeri franchise díjak.

Lássuk a részleteket!
(a Buda-Cash által közzétett kibocsátási tájékoztató alapján):

  • a papírok kibocsátására jegyzés keretében kerül sor, a kibocsátási ársáv 920-990 Ft
  • a cég 5,2 millió darab, zárt körben kibocsátott részvényét vezetik be a tőzsdére
  • az eladó Schóbert Norbert és Schóbert Réka lesz...
  • ... akik legalább 880 ezer, legfeljebb 2,2 millió darab részvényt értékesítenek
  • a kibocsátást követően rendkívüli közgyűlést hívnak össze, zártkörű tőkeemelésről lesz döntés, amennyiben a nyilvános kibocsátás során befolyt összeg nem éri el az 1 milliárd forintot, a teljes befolyó összeg 84%-át tőkeemelésre fordítják. Ha eléri az 1 milliárd forintot, a befolyó összegből 840 millió forintot fordítanak tőkeemelésre.
  • a tőkeemelés célja az értékesítés bővítése és a nemzetközi terjeszkedést támogató marketing

 

A Portfolio elemzői véleménye

A tavalyi évi adózott eredménnyel, valamint az 5,2 millió darabos részvényszámmal számolva a 920-990 Ft-os kibocsátási árral 51-55-szeres visszatekintő árfolyam/nyereség (P/E) ráta adódik, vagyis a papírok árazása igencsak magasnak tekinthető. Ez utóbbi mellett szól az is, hogy általánosságban véve a magyar részvénypiac értékeltsége régiós viszonylatban is igen nyomott. (Érdemes azonban megjegyezni, hogy a legutóbbi lezárt pénzügyi éve a társaságnak 2013 áprilistól decemberig tartott, ha egész évre arányosítjuk az eredményt, akkor valamivel alacsonyabb, 40 körüli visszatekintő P/E szorzót kapunk, ami persze még így is magas.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdés persze, hogy a cégvezetés milyen növekedési kilátásokkal és jövedelmezőséggel számol az elkövetkező évekre. A kiskereskedelemben a profit marzsok jellemzően alacsonyak, a közzétett számok alapján kapott 24%-os üzemi és 22%-os nettó eredményhányad mindenesetre nem tűnik rossznak.

A kibocsátási ársáv alapján a Norbi Update 5 milliárd forint körüli piaci kapitalizációval rendelkezhet, amivel a magyar piacon a legkisebb vállalatok között lenne (a BUX index tagokat tekintve), bár olyan cégeket így is meg tudna előzni a sorban, mint a Synergon, vagy a Business Telecom. A kis cégméret - és az ezzel együtt járó alacsonyabb piaci likviditás - mellett a fentebb említett árazás még inkább elrugaszkodottnak tűnhet.
Szeptemberben tőzsdére megy a Norbi Update!

A tervek szerint a tulajdonosok 880 000 - 2 200 000 darab részvényt értékesítenének, vagyis a cég 17-42%-a kerülne eladásra. Ezek alapján a maximálisan befolyó tőkeösszeg 870 millió és 2,2 milliárd forint között lehet, vagyis a tulajdonosok az IPO-t követően is többségi tulajdonrésszel rendelkeznek majd a vállalatban.

A kibocsátást követően megvalósuló zártkörű tőkeemelésre a tulajdonosok kötelezettséget vállaltak, ami jelezheti, hogy továbbra is bíznak a vállalatban, a növekedési stratégia sikerességében. A tőkeemelés nyomán azonban befolyásuk tovább emelkedhet, a kisbefektetők tulajdoni hányada pedig hígulhat.

Ez már nem az első próbálkozás

A Norbi Update tőzsdére menetele korábban is felmerült már, a társaság még 2012 nyarán jelezte, hogy ősszel vezetné be a részvényeket a budapesti tőzsdére. Schóbert Norbert már akkor jelezte, a terjeszkedéshez szükség van tőkebevonásra. Ekkor a tulajdonos a Norbi Update International Kft.-t akarta tőzsdére vinni, melyből azóta kiszálltak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?