14 °C Budapest

Hitelre éhes a magyar vállalkozás - van megoldás?

Pénzcentrum
2011. október 24. 17:02

Nincsenek jó bőrben a hazai kis- és közepes vállalkozások. Már a gazdasági válság előtt komoly gondokat okozott számukra, hogy kevés volt a tőkéjük és nemigen jutottak forráshoz. Ráadásul ezen a helyzeten a válság, majd az azt követő máig tartó bizonytalanság csak tovább rontotta. Piacaik elvesztése, a beruházások leállása, a romló fizetési fegyelem nem könnyítette tőkéhez jutási esélyeiket. Nagy kérdés, vajon ilyen nehéz időkben hogyan lehet pénzt szerezni a működés fenntartása, a cég fennmaradása érdekében?

Csodára vár a hazai kis- és középvállalati szektor. Arra, hogy a cégek életét megkeserítő válság hamarosan véget ér. Magatartásuk érthető, hiszen a válság komoly problémákat okozott az amúgy sem irigylésre méltó helyzetben lévő szektor számára. A kivitel visszaesett, és az ebből származó kiesést a belső piac sem tudta ellensúlyozni. A devizaárfolyamok elszálltak, növekvő terheket róva a devizában eladósodott cégekre. A beruházások leálltak, a fizetési fegyelem nagymértékben romlott. Mindezek a tényezők együttesen lerontották a vállalkozások eredményét, tőkevesztést vagy rosszabb esetben csődöt okozva.

Ilyen gazdasági helyzetben a vállalkozásoknak mindennél nagyobb szükségük lenne a bankok által biztosított forrásokra. Csakhogy a válság és a nyomában feltámadó bizonytalanság a pénzintézeteket is hitelezési politikájuk átgondolására késztette. Kivárnak és kétszer is meggondolják, kinek és mire adnak hitelt. Mindez azt jelenti, hogy az eddigieknél többet szeretnének megtudni leendő ügyfeleikről: mivel foglalkoznak, milyen piacokra szállítanak, pontosan miért és mire szeretnék költeni a megkapott forrást, milyen fedezet áll a hitel mögött?

Sok vállalkozásnak az a benyomása, hogy a bankok most annak a vállalkozásnak adnak hitelt, akinek erre egyébként nem is igazán lenne szüksége. Vajon tényleg így van ez? Reménytelen vállalkozás pénzt szerezni a magyar vállalkozásoknak? Mi lehet az oka annak, hogy oly sokan nem kapnak forrást a bankoktól? Meddig tarthat a tőkeínség? A pénzcentrum.hu ezekre a kérdésekre keres választ 2011. október 27. és november 4. között, a "Vállalati finanszírozás nehéz időkben" című tematikus hete alatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fenti témával kapcsolatban olvasóink is kérdezhetnek a Citibank vállalati finanszírozási szakértőjétől! Kérdéseiket legkésőbb november 2-ig várjuk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre!

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?