18 °C Budapest

Hitelre éhes a magyar vállalkozás - van megoldás?

Pénzcentrum
2011. október 24. 17:02

Nincsenek jó bőrben a hazai kis- és közepes vállalkozások. Már a gazdasági válság előtt komoly gondokat okozott számukra, hogy kevés volt a tőkéjük és nemigen jutottak forráshoz. Ráadásul ezen a helyzeten a válság, majd az azt követő máig tartó bizonytalanság csak tovább rontotta. Piacaik elvesztése, a beruházások leállása, a romló fizetési fegyelem nem könnyítette tőkéhez jutási esélyeiket. Nagy kérdés, vajon ilyen nehéz időkben hogyan lehet pénzt szerezni a működés fenntartása, a cég fennmaradása érdekében?

Csodára vár a hazai kis- és középvállalati szektor. Arra, hogy a cégek életét megkeserítő válság hamarosan véget ér. Magatartásuk érthető, hiszen a válság komoly problémákat okozott az amúgy sem irigylésre méltó helyzetben lévő szektor számára. A kivitel visszaesett, és az ebből származó kiesést a belső piac sem tudta ellensúlyozni. A devizaárfolyamok elszálltak, növekvő terheket róva a devizában eladósodott cégekre. A beruházások leálltak, a fizetési fegyelem nagymértékben romlott. Mindezek a tényezők együttesen lerontották a vállalkozások eredményét, tőkevesztést vagy rosszabb esetben csődöt okozva.

Ilyen gazdasági helyzetben a vállalkozásoknak mindennél nagyobb szükségük lenne a bankok által biztosított forrásokra. Csakhogy a válság és a nyomában feltámadó bizonytalanság a pénzintézeteket is hitelezési politikájuk átgondolására késztette. Kivárnak és kétszer is meggondolják, kinek és mire adnak hitelt. Mindez azt jelenti, hogy az eddigieknél többet szeretnének megtudni leendő ügyfeleikről: mivel foglalkoznak, milyen piacokra szállítanak, pontosan miért és mire szeretnék költeni a megkapott forrást, milyen fedezet áll a hitel mögött?

Sok vállalkozásnak az a benyomása, hogy a bankok most annak a vállalkozásnak adnak hitelt, akinek erre egyébként nem is igazán lenne szüksége. Vajon tényleg így van ez? Reménytelen vállalkozás pénzt szerezni a magyar vállalkozásoknak? Mi lehet az oka annak, hogy oly sokan nem kapnak forrást a bankoktól? Meddig tarthat a tőkeínség? A pénzcentrum.hu ezekre a kérdésekre keres választ 2011. október 27. és november 4. között, a "Vállalati finanszírozás nehéz időkben" című tematikus hete alatt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A fenti témával kapcsolatban olvasóink is kérdezhetnek a Citibank vállalati finanszírozási szakértőjétől! Kérdéseiket legkésőbb november 2-ig várjuk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?