Jönnek a törökök: döner-gyár nyílik Makón!

Pénzcentrum
2010. február 23. 15:32

A török tulajdonban levő Duna Döner Kft. makói élelmiszer-feldolgozó gyárában nyárra elindulhat a döner- és gyrosgyártás, a beruházás a terveknek megfelelő ütemben halad, már hetvenöt százalékos készültségben van - jelentették be az érintettek a helyszínen, a Makói Ipari Parkban sajtótájékoztatón, kedden.


Akteke Yunus ügyvezető elmondta: a sajtóban az utóbbi időben megjelent hírekkel ellentétben, minden rendben halad, a korábbi vállalásaikat teljesítik, csak a támogatás kifizetése akadt meg kissé. Az első ütemért járó kifizetést még nem kapták meg, melyre márciusi ígéretük van. Ezt a problémát a cég rövid időn belül banki hitellel hidalja át, hogy a 850 millió forintos beruházás üteme ne sérüljön, és az ígéret szerint nyár elejére elkészüljön.

A projekt 400 millió forintos uniós támogatással valósul meg, a többit a cég önerejéből biztosítja. A létesítményben már elkészült a gyárépület, és a berendezéseket, gyártósorokat is beszerelte a kivitelező. A beruházás első üteme októberben lezárult, azt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal januárban ellenőrizte és mindent rendben talált. Ennek megfelelően várja a cég most a támogatási összeg kifizetését, mely négy hónapot csúszik, de márciusra az ígéret szerint megkapják - mondta az ügyvezető.

Makó polgármestere és a Duna Döner Kft. képviselői 2008. május végén írták alá azt a szerződést, amely alapján a török befektető 1,4 hektár területet vett a Makói Ipari Parkban. A 850 millió forintos beruházás során a 2000 négyzetméteres gyárcsarnokban korszerű daraboló és kebab-gyártó üzemet hoznak létre.

A cég vállalta, hogy az első szakaszban 60 munkavállalót alkalmaz - kezdetben 30-at és később újabb 30-at -, végül pedig a termeléstől függően tovább is emelheti a létszámot. A termelés a tervek szerint az idén nyár elején kezdődik, s kifejezetten helybeli, illetve térségbeli szakmunkásokat keresnek, sőt vállalják az átképzést és a betanítást is.

A tervek szerint a munkaerő mellett az alapanyagot is Magyarországról szerzik be, később szeretnék a marhahúst és a szárnyast is helybeli tenyésztőktől vásárolni. A gyár elsősorban nyugat-európai piacra termel majd, török vendéglőknek fog szállítani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Korábban Buzás Péter a város polgármestere az MTI-nek elmondta: a török vállalkozás az első, amelyet az épülő autópálya vonzott a településre. A város minden segítséget megad a gyárnak, hisz az munkahelyet teremt majd sokaknak. Dolgozónként 500 ezer forint támogatást ígért a cégnek, amely így összesen 30 millió forintos önkormányzati támogatásban részesül. Ez a lehetőség egyébként bármelyik betelepülő számára adott.

Az 56,5 hektáros makói Ipari Park 1998-ban jött létre.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?