17 °C Budapest

Hitelgarancia: 25%-os díjemelés a Garantiqánál

2010. február 9. 15:32

Március 1-től átlagosan 25%-os díjemelést hajt végre a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., mert a vállalkozói hitelpiacon megindult folyamatok lehetővé teszik - az eddigi üzletpolitika fenntartása mellett - az elhalasztott díjemelés egy részének pótlását.

"A KKV hitelezés fenntartása érdekében tulajdonosaink egyetértése mellett vállaltuk, hogy még veszteség árán is fenntartjuk a dinamikus portfólió növekedést. A hitelpiaci pánik elmúltával azonban - díjaink piaci díjszinthez történő közelítésével - vissza szeretnénk térni arra a pályára, amely lehetővé teszi jegyzett tőkénk reálértékének tartós megőrzését - indokolta a döntést dr. Radnai György vezérigazgató.

Átlagosan 25%-os garanciadíj emelést hajt végre a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. - jelentette be a társaság azután, hogy a lépésről egyeztetett a tulajdonosokkal, azaz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel és a hitelezést folytató pénzintézetekkel.

"A válság kitörése óta minden létező eszközzel azon vagyunk, hogy fennmaradjon a kis- és középvállalkozások hitelezése" - mondta dr. Radnai György a Garantiqa vezérigazgatója.

Ez jelentős veszteségeket okozott a cégnek, mert a gazdaságpolitikai megfontolások előtérbe helyezésével nem igazította díjait a banki portfóliók romlása miatt megugró kifizetésekhez. A társaság ennek eredményeként 2009-ben veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

"Ez önmagában nem jelent problémát, mivel a cég tőketartaléka a veszteség ellenére is többszöröse a prudens, biztonságos, a jogszabályok által megköveteltnek. Ennek ellenére 2011-re ismét eredményes pályára kell állítanunk a társaságot." - mondja Radnai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ehhez pedig most kell lépni. A garancia lehívás ugyanis némi késéssel követi a bankok romló hitelpozícióját, és ez a bedőlések további növekedését vetíti előre. Egyes bankokban a bedőlő hitelek aránya a KKV portfolióban már ma megközelíti, vagy el is éri a 10%-ot, a Garantiqa azonban 5,5%-os garancia lehívási hányaddal zárta az évet, tehát a portfólió további romlása már beépült a rendszerbe.

"Ha semmit nem teszünk, akkor az idei veszteség a tavalyi többszöröse is lehet, és jövőre sem áll nyereséges pályára cég. A díjemelés viszont csökkentheti az idei veszteséget, és biztosítja a jövő évi pozitív eredményt" - magyarázza a döntést dr. Radnai György.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?