21 °C Budapest

Jól fogy a támogatás-visszafizetési garancia

2009. december 31. 08:17

Az év legsikeresebb termékévé nőtte ki magát az EU-s pályázatokhoz adott támogatás-visszafizetési garancia a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél. A társaság december közepéig 7,5 milliárd forintra vállalt garanciát, ez ötszöröse a tavalyi egész éves garanciavállalásnak. Bár a termék immár hároméves, eddig egyetlen egyszer sem kellett a vállalkozók helyett visszafizetni a támogatási összeget.

A válság kitörése óta a rendkívül népszerű vállalkozói hitelgaranciánál is gyorsabban nő a Garantiqa támogatás-visszafizetési garanciaállománya. Az EU-s és egyes hazai támogatások esetében a pályázó cégeknek olyan pénzügyi garanciát kell bemutatniuk, amely biztosítja, hogy a nyertes visszafizeti a támogatás összegét, ha nem teljesíti a pályázatban vállaltakat.

A Garantiqa kezességvállalása csökkenti azt a pénzügyi kockázatot, amire a vállalkozások általában nincsenek felkészülve, hiszen a pályázaton elnyert forrást természetesen felhasználják, a visszafizetési kötelezettség megállapítása tehát nehéz likviditási helyzetbe sodorná őket, ha nem állna helyt helyettük a Garantiqa. Bár eddig mindösszesen 13 garanciakérelmet utasított el a társaság, a bírálati szempontokat sikerült úgy meghatározni, hogy ez idáig egyetlen visszafizetési kötelezettségért sem kellett helytállnia a Garantiqának.

A társaság a termék 2007-es megjelenése óta összesen 10 milliárd forint pályázati visszafizetési garanciát vállalt, nagyjából ugyanekkora összegű támogatás lehívását mozdítva elő. Idén december közepéig összesen 7,5 milliárd forint visszafizetésére vállalt készfizető kezességet a Garantiqa, ez máris több mint ötszöröse a tavalyi egész éves mennyiségnek.

"A támogatás-visszafizetési garancia a hitelekre vállalt garancia mellett az év legsikeresebb termékévé vált, ami azt mutatja, hogy felpörgött a vállalkozásfinanszírozásnak ez a módja: mind több pályázó kér és kap támogatást az Európai Uniótól" - véli Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója. Radnai 2010-ben az állomány további gyors bővülésére számít, amit alátámaszt az is, hogy már most további 5,5 milliárd forint garanciakérelem áll elbírálás alatt, amiből csaknem egymilliárd forintról még idén pozitív döntést hoz a társaság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A támogatás-visszafizetési garancia népszerűsége a vezérigazgató szerint nemcsak annak köszönhető, hogy egyre több cég indul EU-s pályázatokon, hanem annak is, hogy a termék olcsó és rendkívül rugalmas. A garanciához nem kell fedezet, nagy összegű, akár többmilliárdos pályázati forrásokhoz is igényelhető, sőt kérhető részösszegre is, ha a pályázó több részletben hívja le az EU-s támogatást.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem