Jól fogy a támogatás-visszafizetési garancia

2009. december 31. 08:17

Az év legsikeresebb termékévé nőtte ki magát az EU-s pályázatokhoz adott támogatás-visszafizetési garancia a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél. A társaság december közepéig 7,5 milliárd forintra vállalt garanciát, ez ötszöröse a tavalyi egész éves garanciavállalásnak. Bár a termék immár hároméves, eddig egyetlen egyszer sem kellett a vállalkozók helyett visszafizetni a támogatási összeget.

A válság kitörése óta a rendkívül népszerű vállalkozói hitelgaranciánál is gyorsabban nő a Garantiqa támogatás-visszafizetési garanciaállománya. Az EU-s és egyes hazai támogatások esetében a pályázó cégeknek olyan pénzügyi garanciát kell bemutatniuk, amely biztosítja, hogy a nyertes visszafizeti a támogatás összegét, ha nem teljesíti a pályázatban vállaltakat.

A Garantiqa kezességvállalása csökkenti azt a pénzügyi kockázatot, amire a vállalkozások általában nincsenek felkészülve, hiszen a pályázaton elnyert forrást természetesen felhasználják, a visszafizetési kötelezettség megállapítása tehát nehéz likviditási helyzetbe sodorná őket, ha nem állna helyt helyettük a Garantiqa. Bár eddig mindösszesen 13 garanciakérelmet utasított el a társaság, a bírálati szempontokat sikerült úgy meghatározni, hogy ez idáig egyetlen visszafizetési kötelezettségért sem kellett helytállnia a Garantiqának.

A társaság a termék 2007-es megjelenése óta összesen 10 milliárd forint pályázati visszafizetési garanciát vállalt, nagyjából ugyanekkora összegű támogatás lehívását mozdítva elő. Idén december közepéig összesen 7,5 milliárd forint visszafizetésére vállalt készfizető kezességet a Garantiqa, ez máris több mint ötszöröse a tavalyi egész éves mennyiségnek.

"A támogatás-visszafizetési garancia a hitelekre vállalt garancia mellett az év legsikeresebb termékévé vált, ami azt mutatja, hogy felpörgött a vállalkozásfinanszírozásnak ez a módja: mind több pályázó kér és kap támogatást az Európai Uniótól" - véli Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója. Radnai 2010-ben az állomány további gyors bővülésére számít, amit alátámaszt az is, hogy már most további 5,5 milliárd forint garanciakérelem áll elbírálás alatt, amiből csaknem egymilliárd forintról még idén pozitív döntést hoz a társaság.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A támogatás-visszafizetési garancia népszerűsége a vezérigazgató szerint nemcsak annak köszönhető, hogy egyre több cég indul EU-s pályázatokon, hanem annak is, hogy a termék olcsó és rendkívül rugalmas. A garanciához nem kell fedezet, nagy összegű, akár többmilliárdos pályázati forrásokhoz is igényelhető, sőt kérhető részösszegre is, ha a pályázó több részletben hívja le az EU-s támogatást.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem