Jól fogy a támogatás-visszafizetési garancia

2009. december 31. 08:17

Az év legsikeresebb termékévé nőtte ki magát az EU-s pályázatokhoz adott támogatás-visszafizetési garancia a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél. A társaság december közepéig 7,5 milliárd forintra vállalt garanciát, ez ötszöröse a tavalyi egész éves garanciavállalásnak. Bár a termék immár hároméves, eddig egyetlen egyszer sem kellett a vállalkozók helyett visszafizetni a támogatási összeget.

A válság kitörése óta a rendkívül népszerű vállalkozói hitelgaranciánál is gyorsabban nő a Garantiqa támogatás-visszafizetési garanciaállománya. Az EU-s és egyes hazai támogatások esetében a pályázó cégeknek olyan pénzügyi garanciát kell bemutatniuk, amely biztosítja, hogy a nyertes visszafizeti a támogatás összegét, ha nem teljesíti a pályázatban vállaltakat.

A Garantiqa kezességvállalása csökkenti azt a pénzügyi kockázatot, amire a vállalkozások általában nincsenek felkészülve, hiszen a pályázaton elnyert forrást természetesen felhasználják, a visszafizetési kötelezettség megállapítása tehát nehéz likviditási helyzetbe sodorná őket, ha nem állna helyt helyettük a Garantiqa. Bár eddig mindösszesen 13 garanciakérelmet utasított el a társaság, a bírálati szempontokat sikerült úgy meghatározni, hogy ez idáig egyetlen visszafizetési kötelezettségért sem kellett helytállnia a Garantiqának.

A társaság a termék 2007-es megjelenése óta összesen 10 milliárd forint pályázati visszafizetési garanciát vállalt, nagyjából ugyanekkora összegű támogatás lehívását mozdítva elő. Idén december közepéig összesen 7,5 milliárd forint visszafizetésére vállalt készfizető kezességet a Garantiqa, ez máris több mint ötszöröse a tavalyi egész éves mennyiségnek.

"A támogatás-visszafizetési garancia a hitelekre vállalt garancia mellett az év legsikeresebb termékévé vált, ami azt mutatja, hogy felpörgött a vállalkozásfinanszírozásnak ez a módja: mind több pályázó kér és kap támogatást az Európai Uniótól" - véli Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója. Radnai 2010-ben az állomány további gyors bővülésére számít, amit alátámaszt az is, hogy már most további 5,5 milliárd forint garanciakérelem áll elbírálás alatt, amiből csaknem egymilliárd forintról még idén pozitív döntést hoz a társaság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A támogatás-visszafizetési garancia népszerűsége a vezérigazgató szerint nemcsak annak köszönhető, hogy egyre több cég indul EU-s pályázatokon, hanem annak is, hogy a termék olcsó és rendkívül rugalmas. A garanciához nem kell fedezet, nagy összegű, akár többmilliárdos pályázati forrásokhoz is igényelhető, sőt kérhető részösszegre is, ha a pályázó több részletben hívja le az EU-s támogatást.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?