18 °C Budapest

Jól fogy a támogatás-visszafizetési garancia

2009. december 31. 08:17

Az év legsikeresebb termékévé nőtte ki magát az EU-s pályázatokhoz adott támogatás-visszafizetési garancia a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél. A társaság december közepéig 7,5 milliárd forintra vállalt garanciát, ez ötszöröse a tavalyi egész éves garanciavállalásnak. Bár a termék immár hároméves, eddig egyetlen egyszer sem kellett a vállalkozók helyett visszafizetni a támogatási összeget.

A válság kitörése óta a rendkívül népszerű vállalkozói hitelgaranciánál is gyorsabban nő a Garantiqa támogatás-visszafizetési garanciaállománya. Az EU-s és egyes hazai támogatások esetében a pályázó cégeknek olyan pénzügyi garanciát kell bemutatniuk, amely biztosítja, hogy a nyertes visszafizeti a támogatás összegét, ha nem teljesíti a pályázatban vállaltakat.

A Garantiqa kezességvállalása csökkenti azt a pénzügyi kockázatot, amire a vállalkozások általában nincsenek felkészülve, hiszen a pályázaton elnyert forrást természetesen felhasználják, a visszafizetési kötelezettség megállapítása tehát nehéz likviditási helyzetbe sodorná őket, ha nem állna helyt helyettük a Garantiqa. Bár eddig mindösszesen 13 garanciakérelmet utasított el a társaság, a bírálati szempontokat sikerült úgy meghatározni, hogy ez idáig egyetlen visszafizetési kötelezettségért sem kellett helytállnia a Garantiqának.

A társaság a termék 2007-es megjelenése óta összesen 10 milliárd forint pályázati visszafizetési garanciát vállalt, nagyjából ugyanekkora összegű támogatás lehívását mozdítva elő. Idén december közepéig összesen 7,5 milliárd forint visszafizetésére vállalt készfizető kezességet a Garantiqa, ez máris több mint ötszöröse a tavalyi egész éves mennyiségnek.

"A támogatás-visszafizetési garancia a hitelekre vállalt garancia mellett az év legsikeresebb termékévé vált, ami azt mutatja, hogy felpörgött a vállalkozásfinanszírozásnak ez a módja: mind több pályázó kér és kap támogatást az Európai Uniótól" - véli Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója. Radnai 2010-ben az állomány további gyors bővülésére számít, amit alátámaszt az is, hogy már most további 5,5 milliárd forint garanciakérelem áll elbírálás alatt, amiből csaknem egymilliárd forintról még idén pozitív döntést hoz a társaság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A támogatás-visszafizetési garancia népszerűsége a vezérigazgató szerint nemcsak annak köszönhető, hogy egyre több cég indul EU-s pályázatokon, hanem annak is, hogy a termék olcsó és rendkívül rugalmas. A garanciához nem kell fedezet, nagy összegű, akár többmilliárdos pályázati forrásokhoz is igényelhető, sőt kérhető részösszegre is, ha a pályázó több részletben hívja le az EU-s támogatást.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?