16 °C Budapest

Start Tőkegarancia: 2009-ben 67 %kal nőtt a szerződésállomány

2010. január 26. 11:32

Dinamikus növekedéssel, 3 367 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az I. félévben 667 millió, a II. félévben pedig 705 millió forinttal nőtt, 92%-át a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalási szerződések tették ki.

"Helytállónak bizonyult az év elején megfogalmazott várakozásunk, miszerint a válság hatására egyre több EU-s támogatást elnyert vállalkozás bankgarancia helyett a fedezetet nem igénylő kezességvállalással fogja teljesíteni biztosítékadási kötelezettségét.

Ugyanakkor az elért eredmények még előzetes várakozásainkat is jóval felülmúlták. Januártól az ügyfelek számára kedvező változások léptek életbe a garanciavállalási feltételeinkben, melyek tovább szélesíthetik a az igénybevevő ügyfelek körét." - összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

2010. január 1-jével a felszámolásokban való érintettség megítélése módosul, olyan társaságok is igényelhetnek kezességvállalást, illetve garanciát, amelyek vezetői, vagy tulajdonosai voltak az előző 5 évben felszámolás alá került vállalkozásoknak, amennyiben az érintettek együttes részesedése a felszámolt vállalkozásban nem haladta meg a 25%-ot.

"Az elmúlt évben több jól működő vállalkozás igénylésének esetében okozott problémát a társaság vezetőinek és tulajdonosainak másik, felszámolás alá került társaságban meglévő töredék részesedése, belső szabályozásunk szerint a Start nem vállalhatott kezességet. Célunk, hogy minél több életképes vállalkozás működését megkönnyítsük, ezért változtattunk ezen a korláton."- emelte ki a vezérigazgató.

2010-től módosult a Start befektetési tőkegarancia azon feltétele, hogy a garancia nem csak a tőkeemeléses befektetés pénzügyi megvalósítása előtt, hanem az azt követő 60 napon belül is igényelhető.

"Így a már ténylegesen létrejött befektetések esetében is lehetőség nyílik a befektető kockázatainak csökkentésére. Adott esetben például a Jeremie-programban érintett befektetőknek is további két hónap áll rendelkezésére a ténylegesen megvalósult tőkeemelést követően." - mutatott rá Zoltán Csaba.

Pályázati kezességvállalás

A Start Tőkegarancia Zrt. 3 104 millió Ft értékű pályázati kezességre vonatkozó szerződésállománnyal zárta a 2009. évet. A társasághoz összesen 129 befogadható igénylés érkezett, melyek közül 53 esetben jött létre szerződés. A sikertelen igénylések magas száma a válság miatt bekövetkezett változásoknak tudható be, hiszen nagy számban igényeltek pályázati kezességvállalást olyan vállalkozások, amelyek pénzügyi helyzete jelentősen romlott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezekben az esetekben a Start a magas adósságállomány, az alacsony jövedelmezőség és a tervezett beruházáshoz hiányzó finanszírozási háttér miatt ítélte az elfogadhatónál magasabbnak a kezesség lehívásának kockázatát. Arra is volt példa, hogy a vállalkozás vonta vissza a kezesség igénylését, mivel a romló piaci kilátások és finanszírozási környezet miatt a beruházás elhalasztása mellett döntött.

"A portfolió minőségének fenntartása érdekében szigorítottuk kockázatértékelési és kockázatkezelési tevékenységünket, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy dacára a felszámolások 30%-os növekedésének, mindössze 110 millió forint értékű kezesség beváltásra került sor 2009 végéig." - értékelte az eredményeket Szakáll Gábor, üzletág-igazgató.

A 2009. évi 1 352 millió forintos növekedés mellett az elmúlt év során 465 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen.

Befektetési tőkegarancia

A Start befektetési tőkegaranciájával garanciát vállal a hazai KKV-kban tőkeemeléssel megvalósított befektetések legfeljebb 80%-ának megtérítésére, amennyiben a befektetést fogadó társaság ellen a garancia futamideje alatt felszámolás indul és így a befektető elveszti a társaságba befektetett tőkéjét. 2009-ben két befektetési tőkegarancia igénylést fogadott be a társaság, 85,2 millió Ft értékben. A Start az egyik igénylésről pozitív döntést hozott, így a Start befektetési tőkegarancia állománya 2009. végén 262,8 millió forint volt.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM