Start Tőkegarancia: 2009-ben 67 %kal nőtt a szerződésállomány

2010. január 26. 11:32

Dinamikus növekedéssel, 3 367 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az I. félévben 667 millió, a II. félévben pedig 705 millió forinttal nőtt, 92%-át a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalási szerződések tették ki.

"Helytállónak bizonyult az év elején megfogalmazott várakozásunk, miszerint a válság hatására egyre több EU-s támogatást elnyert vállalkozás bankgarancia helyett a fedezetet nem igénylő kezességvállalással fogja teljesíteni biztosítékadási kötelezettségét.

Ugyanakkor az elért eredmények még előzetes várakozásainkat is jóval felülmúlták. Januártól az ügyfelek számára kedvező változások léptek életbe a garanciavállalási feltételeinkben, melyek tovább szélesíthetik a az igénybevevő ügyfelek körét." - összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

2010. január 1-jével a felszámolásokban való érintettség megítélése módosul, olyan társaságok is igényelhetnek kezességvállalást, illetve garanciát, amelyek vezetői, vagy tulajdonosai voltak az előző 5 évben felszámolás alá került vállalkozásoknak, amennyiben az érintettek együttes részesedése a felszámolt vállalkozásban nem haladta meg a 25%-ot.

"Az elmúlt évben több jól működő vállalkozás igénylésének esetében okozott problémát a társaság vezetőinek és tulajdonosainak másik, felszámolás alá került társaságban meglévő töredék részesedése, belső szabályozásunk szerint a Start nem vállalhatott kezességet. Célunk, hogy minél több életképes vállalkozás működését megkönnyítsük, ezért változtattunk ezen a korláton."- emelte ki a vezérigazgató.

2010-től módosult a Start befektetési tőkegarancia azon feltétele, hogy a garancia nem csak a tőkeemeléses befektetés pénzügyi megvalósítása előtt, hanem az azt követő 60 napon belül is igényelhető.

"Így a már ténylegesen létrejött befektetések esetében is lehetőség nyílik a befektető kockázatainak csökkentésére. Adott esetben például a Jeremie-programban érintett befektetőknek is további két hónap áll rendelkezésére a ténylegesen megvalósult tőkeemelést követően." - mutatott rá Zoltán Csaba.

Pályázati kezességvállalás

A Start Tőkegarancia Zrt. 3 104 millió Ft értékű pályázati kezességre vonatkozó szerződésállománnyal zárta a 2009. évet. A társasághoz összesen 129 befogadható igénylés érkezett, melyek közül 53 esetben jött létre szerződés. A sikertelen igénylések magas száma a válság miatt bekövetkezett változásoknak tudható be, hiszen nagy számban igényeltek pályázati kezességvállalást olyan vállalkozások, amelyek pénzügyi helyzete jelentősen romlott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezekben az esetekben a Start a magas adósságállomány, az alacsony jövedelmezőség és a tervezett beruházáshoz hiányzó finanszírozási háttér miatt ítélte az elfogadhatónál magasabbnak a kezesség lehívásának kockázatát. Arra is volt példa, hogy a vállalkozás vonta vissza a kezesség igénylését, mivel a romló piaci kilátások és finanszírozási környezet miatt a beruházás elhalasztása mellett döntött.

"A portfolió minőségének fenntartása érdekében szigorítottuk kockázatértékelési és kockázatkezelési tevékenységünket, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy dacára a felszámolások 30%-os növekedésének, mindössze 110 millió forint értékű kezesség beváltásra került sor 2009 végéig." - értékelte az eredményeket Szakáll Gábor, üzletág-igazgató.

A 2009. évi 1 352 millió forintos növekedés mellett az elmúlt év során 465 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen.

Befektetési tőkegarancia

A Start befektetési tőkegaranciájával garanciát vállal a hazai KKV-kban tőkeemeléssel megvalósított befektetések legfeljebb 80%-ának megtérítésére, amennyiben a befektetést fogadó társaság ellen a garancia futamideje alatt felszámolás indul és így a befektető elveszti a társaságba befektetett tőkéjét. 2009-ben két befektetési tőkegarancia igénylést fogadott be a társaság, 85,2 millió Ft értékben. A Start az egyik igénylésről pozitív döntést hozott, így a Start befektetési tőkegarancia állománya 2009. végén 262,8 millió forint volt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16