27 °C Budapest

Start Tőkegarancia: 2009-ben 67 %kal nőtt a szerződésállomány

2010. január 26. 11:32

Dinamikus növekedéssel, 3 367 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az I. félévben 667 millió, a II. félévben pedig 705 millió forinttal nőtt, 92%-át a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalási szerződések tették ki.

"Helytállónak bizonyult az év elején megfogalmazott várakozásunk, miszerint a válság hatására egyre több EU-s támogatást elnyert vállalkozás bankgarancia helyett a fedezetet nem igénylő kezességvállalással fogja teljesíteni biztosítékadási kötelezettségét.

Ugyanakkor az elért eredmények még előzetes várakozásainkat is jóval felülmúlták. Januártól az ügyfelek számára kedvező változások léptek életbe a garanciavállalási feltételeinkben, melyek tovább szélesíthetik a az igénybevevő ügyfelek körét." - összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

2010. január 1-jével a felszámolásokban való érintettség megítélése módosul, olyan társaságok is igényelhetnek kezességvállalást, illetve garanciát, amelyek vezetői, vagy tulajdonosai voltak az előző 5 évben felszámolás alá került vállalkozásoknak, amennyiben az érintettek együttes részesedése a felszámolt vállalkozásban nem haladta meg a 25%-ot.

"Az elmúlt évben több jól működő vállalkozás igénylésének esetében okozott problémát a társaság vezetőinek és tulajdonosainak másik, felszámolás alá került társaságban meglévő töredék részesedése, belső szabályozásunk szerint a Start nem vállalhatott kezességet. Célunk, hogy minél több életképes vállalkozás működését megkönnyítsük, ezért változtattunk ezen a korláton."- emelte ki a vezérigazgató.

2010-től módosult a Start befektetési tőkegarancia azon feltétele, hogy a garancia nem csak a tőkeemeléses befektetés pénzügyi megvalósítása előtt, hanem az azt követő 60 napon belül is igényelhető.

"Így a már ténylegesen létrejött befektetések esetében is lehetőség nyílik a befektető kockázatainak csökkentésére. Adott esetben például a Jeremie-programban érintett befektetőknek is további két hónap áll rendelkezésére a ténylegesen megvalósult tőkeemelést követően." - mutatott rá Zoltán Csaba.

Pályázati kezességvállalás

A Start Tőkegarancia Zrt. 3 104 millió Ft értékű pályázati kezességre vonatkozó szerződésállománnyal zárta a 2009. évet. A társasághoz összesen 129 befogadható igénylés érkezett, melyek közül 53 esetben jött létre szerződés. A sikertelen igénylések magas száma a válság miatt bekövetkezett változásoknak tudható be, hiszen nagy számban igényeltek pályázati kezességvállalást olyan vállalkozások, amelyek pénzügyi helyzete jelentősen romlott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezekben az esetekben a Start a magas adósságállomány, az alacsony jövedelmezőség és a tervezett beruházáshoz hiányzó finanszírozási háttér miatt ítélte az elfogadhatónál magasabbnak a kezesség lehívásának kockázatát. Arra is volt példa, hogy a vállalkozás vonta vissza a kezesség igénylését, mivel a romló piaci kilátások és finanszírozási környezet miatt a beruházás elhalasztása mellett döntött.

"A portfolió minőségének fenntartása érdekében szigorítottuk kockázatértékelési és kockázatkezelési tevékenységünket, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy dacára a felszámolások 30%-os növekedésének, mindössze 110 millió forint értékű kezesség beváltásra került sor 2009 végéig." - értékelte az eredményeket Szakáll Gábor, üzletág-igazgató.

A 2009. évi 1 352 millió forintos növekedés mellett az elmúlt év során 465 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen.

Befektetési tőkegarancia

A Start befektetési tőkegaranciájával garanciát vállal a hazai KKV-kban tőkeemeléssel megvalósított befektetések legfeljebb 80%-ának megtérítésére, amennyiben a befektetést fogadó társaság ellen a garancia futamideje alatt felszámolás indul és így a befektető elveszti a társaságba befektetett tőkéjét. 2009-ben két befektetési tőkegarancia igénylést fogadott be a társaság, 85,2 millió Ft értékben. A Start az egyik igénylésről pozitív döntést hozott, így a Start befektetési tőkegarancia állománya 2009. végén 262,8 millió forint volt.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?