9 °C Budapest

Jövőre jön a 30%-os EVA

Pénzcentrum
2009. szeptember 7. 12:02

Növekedni fognak jövőre az EVA-zók terhei. Jön a 30%-os kulcs, és a piaci viszonyoknak megfelelő jövedelem - írja a Napi Gazdaság.


Mintegy 1700 vállalkozóval kevesebben, nagyjából 96.300 egyéni- és társas vállalkozás választotta 2008-ban az egyszerűsített vállalkozói adót. A társas vállalkozások aránya 53%-ról 55%-ra növekedett 2007-ről 2008-ra, a két csoport együttesen, pedig infláció körüli mértékkel (6,5%-kal) több bevételt könyvelhetett el 2008-ban, összesen 654 milliárd forintot.

Idén még nagyon megéri az egyszerűsített adózás, mivel a júliusban 20-ról 25%-ra emelt ÁFA kulcsok okozta bevétel növekedést nem vette el az állam az adókulcs megemelésével. Jövőre azonban a jelenleg 25%-os EVA kulcs 30%-ra fog emelkedni, emellett bevezetésre kerül az úgynevezett piaci viszonyoknak megfelelő jövedelem. Ennek a szabályozásnak értelmében a jövő évtől kezdődően az egyéni vállalkozásban főállásban dolgozók illetve a társaságok főállásban közreműködő tagjai, már nem minimálbér után (idén 71.500 Ft) számított járulékokat kell, hogy fizessék, hanem ennél egy jóval magasabb összeg után.

Az APEH adatai szerint a szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalkozóknak (ilyen az evázók többsége) a piaci viszonyoknak megfelelő jövedelem havi 159 ezer forint, ami komoly terhet jelenthet annak a közel 35.000 EVA alanynak, akiknek az éves bevételük 2,5 millió forint alatt maradt 2008-ban.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?