24 °C Budapest

Jövőre jön a 30%-os EVA

Pénzcentrum
2009. szeptember 7. 12:02

Növekedni fognak jövőre az EVA-zók terhei. Jön a 30%-os kulcs, és a piaci viszonyoknak megfelelő jövedelem - írja a Napi Gazdaság.


Mintegy 1700 vállalkozóval kevesebben, nagyjából 96.300 egyéni- és társas vállalkozás választotta 2008-ban az egyszerűsített vállalkozói adót. A társas vállalkozások aránya 53%-ról 55%-ra növekedett 2007-ről 2008-ra, a két csoport együttesen, pedig infláció körüli mértékkel (6,5%-kal) több bevételt könyvelhetett el 2008-ban, összesen 654 milliárd forintot.

Idén még nagyon megéri az egyszerűsített adózás, mivel a júliusban 20-ról 25%-ra emelt ÁFA kulcsok okozta bevétel növekedést nem vette el az állam az adókulcs megemelésével. Jövőre azonban a jelenleg 25%-os EVA kulcs 30%-ra fog emelkedni, emellett bevezetésre kerül az úgynevezett piaci viszonyoknak megfelelő jövedelem. Ennek a szabályozásnak értelmében a jövő évtől kezdődően az egyéni vállalkozásban főállásban dolgozók illetve a társaságok főállásban közreműködő tagjai, már nem minimálbér után (idén 71.500 Ft) számított járulékokat kell, hogy fizessék, hanem ennél egy jóval magasabb összeg után.

Az APEH adatai szerint a szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalkozóknak (ilyen az evázók többsége) a piaci viszonyoknak megfelelő jövedelem havi 159 ezer forint, ami komoly terhet jelenthet annak a közel 35.000 EVA alanynak, akiknek az éves bevételük 2,5 millió forint alatt maradt 2008-ban.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem