14 °C Budapest

A három évvel ezelőtti szintre húzódott vissza a fogyasztás

Pénzcentrum
2009. február 25. 08:45

A KSH legfrissebb adatai szerint a kisboltok lemorzsolódásának felgyorsulása mellett a nagy hipermarketek forgalma is megtorpant. Jobban teljesítenek ellenben a szaküzletek, illetve a közepes méretű, lakóhelyhez közeli bolttípusok: a szupermarketek és a diszkontok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tavaly decemberben 3,9 százalékkal esett vissza a forgalom az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közzétett adataiból.

A 2008-as kiskereskedelmi mérleg azt mutatja, hogy valamelyest lassuló ütemben, de tovább folytatódott a hazai fogyasztás 2007 eleje óta tartó csökkenése. Míg 2007-ben 3 százalékkal esett vissza a forgalom az előző évhez képest, addig tavaly 2,1 százalékkal estek vissza az eladások, és már az eddig leginkább stagnáló élelmiszer-fogyasztás is csökkenni kezdett.

Ugyanakkor a KSH adataiból az is kiderül, hogy a tavaly a kiskereskedelemben összesen értékesített 6350 milliárd forintnyi áru reálértéken számolva 36 százalékkal magasabb fogyasztási szintet jelent, mint az ezredforduló átlaga.

Így az ágazatban két éve tartó recesszió nyomán mára nagyjából a 2005-ös szintre húzódott vissza a hazai összfogyasztás. A jelek szerint a forgalomcsökkenés már nem csak a kisméretű boltok problémája, amelyek az utóbbi években rendre alulmaradtak a nagyobb üzlettípusokkal szemben. 2008. decemberben ugyanis az eladások 92 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (zömében hiper- és szupermarketek és diszkontok) forgalma 1,8 százalékkal, egész évre vetítve pedig 1,2 százalékkal csökkent 2007-hez képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tavaly az is szembetűnővé vált, hogy a kisboltok számára a szakosodás jelenti a kiutat: a piac töredékét jelentő élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai ugyanis 2008-ban nem csökkentek, sőt, a karácsonyi hajrában éppenséggel 2,3 százalékkal növelték eladásaikat.

A recesszió vesztesei a bútor-, háztartásicikk-, az építőanyag-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletek voltak, amelyek 5,7 százalékos forgalomcsökkenést tapasztalhattak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?