4 °C Budapest

Hatmilliárd eurós beruházásélénkítés a kormánytól

2009. február 11. 15:45

Több tízezer munkahely megmentését várja a kormány attól a beruházás-élénkítő csomagtól, amelyet a mai napon jelentett be Bajnai Gordon gazdasági miniszter.

A közép-európai régió országai közül elsőként, és eddig példátlanul nagy összeget, több mint 1 800 milliárd forintot, vagyis 6 milliárd eurót fordít a kormány új beruházásokra, amelyek elsősorban az építőipar számára biztosítanak folyamatos megrendeléseket a következő másfél évben. A beruházás-élénkítő csomag tételesen, határidőkre lebontva tartalmazza azokat az uniós fejlesztéseket, amelyek során többek között 267 iskola, 24 rendelőintézet, 78 városi terület újulhat meg, több mint 400 km vasúti és mintegy 350 km közúti beruházás valósulhat meg.

A most bejelentett, 1800 milliárd forintos csomag kiegészíti a kormány által tavaly novemberben útjára indított 1400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéssorozatot, amelynek folyamatos megvalósításával mára már több mint 560 milliárd forint vált elérhetővé a hazai vállalkozások számára. Ezekkel az eszközökkel Magyarország képes lehet a világgazdasági válság negatív hatásait részben csökkenteni, több tízezer munkahelyet megmenteni és további reformokkal együtt az ország hosszú távú fejlődését megalapozni.

A beruházás-élénkítő csomag keretében 636 nagyobb beruházás indulhat meg a közeljövőben, amelyek pénzügyi forrását az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott fejlesztési pénzek teremtik meg. A programlista részletesen tartalmazza a beruházásokhoz szükséges közbeszerzési kiírások és a kivitelezés tervezett kezdetének dátumát. A program keretében kerülne megvalósításra többek közt az M4-es autóút hiányzó Pest megyei szakaszának kiépítése vagy a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal rekonstrukciója és még 633 másik nagyobb építőipari beruházás. A beruházásélénkítő csomagban szereplő projektek kereshető adatbázisban megtalálhatók a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, az Építőipari Piactéren.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm