3 °C Budapest

Hatmilliárd eurós beruházásélénkítés a kormánytól

2009. február 11. 15:45

Több tízezer munkahely megmentését várja a kormány attól a beruházás-élénkítő csomagtól, amelyet a mai napon jelentett be Bajnai Gordon gazdasági miniszter.

A közép-európai régió országai közül elsőként, és eddig példátlanul nagy összeget, több mint 1 800 milliárd forintot, vagyis 6 milliárd eurót fordít a kormány új beruházásokra, amelyek elsősorban az építőipar számára biztosítanak folyamatos megrendeléseket a következő másfél évben. A beruházás-élénkítő csomag tételesen, határidőkre lebontva tartalmazza azokat az uniós fejlesztéseket, amelyek során többek között 267 iskola, 24 rendelőintézet, 78 városi terület újulhat meg, több mint 400 km vasúti és mintegy 350 km közúti beruházás valósulhat meg.

A most bejelentett, 1800 milliárd forintos csomag kiegészíti a kormány által tavaly novemberben útjára indított 1400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéssorozatot, amelynek folyamatos megvalósításával mára már több mint 560 milliárd forint vált elérhetővé a hazai vállalkozások számára. Ezekkel az eszközökkel Magyarország képes lehet a világgazdasági válság negatív hatásait részben csökkenteni, több tízezer munkahelyet megmenteni és további reformokkal együtt az ország hosszú távú fejlődését megalapozni.

A beruházás-élénkítő csomag keretében 636 nagyobb beruházás indulhat meg a közeljövőben, amelyek pénzügyi forrását az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott fejlesztési pénzek teremtik meg. A programlista részletesen tartalmazza a beruházásokhoz szükséges közbeszerzési kiírások és a kivitelezés tervezett kezdetének dátumát. A program keretében kerülne megvalósításra többek közt az M4-es autóút hiányzó Pest megyei szakaszának kiépítése vagy a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal rekonstrukciója és még 633 másik nagyobb építőipari beruházás. A beruházásélénkítő csomagban szereplő projektek kereshető adatbázisban megtalálhatók a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, az Építőipari Piactéren.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?