11 °C Budapest

Felveszik a kesztyűt a hipermarketek - egyre nehezebb lesz a csalás

Pénzcentrum
2008. november 13. 16:00

Míg itthon inkább az ellen kell még küzdeni, hogy a fogyasztók a megfelelő minőségű árut és kiszolgálását kapják a pénzükért, addig a tengerentúlon fordulni látszik a helyzet. A karácsonyi vásárlási szezon elindulásával ugyanis a nagy bevásárlóláncok, hipermarketek új módszereket keresnek arra, hogy kiküszöbölhessék a vásárlók áru-visszavételi csalásait.

A kiskereskedelmi szegmens szereplői, illetve az Amerikai Kiskereskedelmi Szövetség adatai szerint az idei évi ünnepi szezon alatt ezek a csalások 3,5 milliárd dolláros (753 milliárd forintos) kárt is okozhatnak. A visszavételi csalások miatt keletkezett kár az idei évben várhatóan eléri a 11,8 milliárd dollárt (2,5 ezer milliárd forintot), szemben a tavalyi évi 1 milliárd dolláros (215 milliárd forintos) értékkel.

A számokból kitűnik, az év végére a visszaélések nagy számával kalkulálnak. Ezeknél a visszavételes csalásoknál gyakorlatilag arról van szó, hogy a csalók lopott árukat váltanak vissza, vagy olyan termékeket, melyeket már egy ideje használtak.

Persze a kereskedelmi láncot felveszik a kesztyűt a csalók ellen, egyre szerteágazóbb a használt eszközök köre. Így például sokan különleges adatbázisokat alkalmaznak, vagy olyan blokkot adnak a termékről, amely különböző biztonsági elemekkel van ellátva, így nehéz a másolása, sokszorosítása.

Az idei évben az összes visszavételnek várhatóan 7,5 százaléka lesz hamis, szemben a tavalyi évi 5,4 százalékos aránnyal. Az emelés irányába az is hat, hogy idén a válság miatt várhatóan kevesebbet költenek majd az emberek a boltokban, s hogy ezt ellensúlyozzák, a nagy áruházak lazítanak majd kikötéseiken.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A csalások emelkedése mögött az húzódik meg, hogy ma már professzionális bandák szakosodtak az ilyen visszaélésekre, míg néhány évvel ezelőtt csupán a tizenévesek próbáltak meg így egy kis zsebpénzhez jutni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?