6 °C Budapest

Tarolnak a megújuló energiaforrások: a napkollektoré a jövő...

Pénzcentrum
2007. december 20. 08:45

Miközben a nyugat-európai piacon már gőzerővel száguld, itthon még csak most kezd beindulni a megújuló energiaforrások hasznosítása, így a jelenleg éppen kialakulni készülő piacon a magyar cégek igyekeznek jó helyet szerezni - írja a Világgazdaság.

A Genesis Energy Befektetési Nyrt. például 150 millió euros beruházást készül végrehajtani egy napelemgyártó üzem felépítésével. Viszont ő már nem az első, két éve a Sanyo indította el napelemek gyártását 10 millió euro befektetésével, és a nagy keresletre tekintettel azonnal elkezdték a további fejlesztéseket.

A kereslet ugyanis folyamatosan ível felfelé. Miközben 2003-ban a megújuló energiaforrások aránya mindössze 0,7 százalék volt, addig 2006-ra elérte a 4,5 százalékot. Ráadásul Európában az elmúlt évtizedekben alig fejlesztették az erőműveket, és a korábban szokásos energiahordozók aránya felszökött, a figyelem a megújuló források felé fordul.

Viszont van hátránya is a keresletnek, ugyanis például a szélerőművek építőinek akár két évet is várnia kell a megrendelt berendezések leszállítására. A Magyar Biogáz Egyesület ennek ellenére nem látja olyan fényesen a helyzetet, 2006-ban az egy főre jutó biogáz termelés tekintetében Magyarország volt az uniós országok közül az utolsó.

A melegvíz előállítására, és a fűtésrásegítésre alkalmas napkollektorok piaca viszont itt is bővül, az idén várhatón 2 400 négyzetméter napkollektort fognak értékesíteni, a tavalyi 2 000 helyett...

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?