13 °C Budapest

Tarolnak a megújuló energiaforrások: a napkollektoré a jövő...

Pénzcentrum
2007. december 20. 08:45

Miközben a nyugat-európai piacon már gőzerővel száguld, itthon még csak most kezd beindulni a megújuló energiaforrások hasznosítása, így a jelenleg éppen kialakulni készülő piacon a magyar cégek igyekeznek jó helyet szerezni - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Genesis Energy Befektetési Nyrt. például 150 millió euros beruházást készül végrehajtani egy napelemgyártó üzem felépítésével. Viszont ő már nem az első, két éve a Sanyo indította el napelemek gyártását 10 millió euro befektetésével, és a nagy keresletre tekintettel azonnal elkezdték a további fejlesztéseket.

A kereslet ugyanis folyamatosan ível felfelé. Miközben 2003-ban a megújuló energiaforrások aránya mindössze 0,7 százalék volt, addig 2006-ra elérte a 4,5 százalékot. Ráadásul Európában az elmúlt évtizedekben alig fejlesztették az erőműveket, és a korábban szokásos energiahordozók aránya felszökött, a figyelem a megújuló források felé fordul.

Viszont van hátránya is a keresletnek, ugyanis például a szélerőművek építőinek akár két évet is várnia kell a megrendelt berendezések leszállítására. A Magyar Biogáz Egyesület ennek ellenére nem látja olyan fényesen a helyzetet, 2006-ban az egy főre jutó biogáz termelés tekintetében Magyarország volt az uniós országok közül az utolsó.

A melegvíz előállítására, és a fűtésrásegítésre alkalmas napkollektorok piaca viszont itt is bővül, az idén várhatón 2 400 négyzetméter napkollektort fognak értékesíteni, a tavalyi 2 000 helyett...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?