2020. augusztus 12. szerda Klára

Tízezreket spórolhatsz nyaraláskor, ha így indulsz el Budapestről


Amikor Európán belül utazunk, akkor a légitársaságok legolcsóbb ajánlatai már jellemzően nem tartalmazzák a poggyászok viteldíját, azaz, ha van feladandó bőröndünk, azért külön kell fizetni. Nézzük, hogy alakulnak a poggyászdíjak a tíz Budapestről legtöbb utast szállító légitársaság esetén. Ezt is vedd figyelembe, amikor repjegyet foglalsz a nyaraláshoz, mert a különbség egy négytagú család esetén több tízezer forint is lehet. 

A légitársaságok poggyászszabályai eltérőek, de vannak azért általánosna mondható sajátosságok. Sokak által gyűlölt rendelkezés a fapados repülők nagyobbik részén, hogy az utastérbe csupán egy darab csomagot lehet további költségek nélkül felvinni, a kézi vagy laptop táskákat tehát be kellett tenni magába a kézipoggyászba. A legújabb kellemetlenkedés pedig abban merül ki, hogyha nem fizetünk extra díjat, akor a kézipoggyászunkat elveszik és beteszik a gép gyomrába, ami miatt jelentősen megnőhet az utazásunk időtartama. Ezeket a csomagokat ugyanis a repülés végén nem kapjuk vissza a betonon, hanem meg kell őket várnunk a szalagnál, mint a feladott bőröndöket.

Nézzük tehát a légitársaságok poggyászszabályait azon légitársaságok esetében, akik budapesti indulással vagy érkezéssel a legtöbb utast szállították 2017-ben. Mivel a bőröndök díjai időszakonként változhatnak, az árak összehasonlításához minden esetben július 1-i járatokat vettünk alapul. Eltérő lehet továbbá, hogy milyen szigorúan alkalmazzák a szabályokat a különböző légitársaságok, de általánosságban elmondható, hogy a fapadosokon (a lentiek közül ennek számít a WizzAir, a Ryanair, az EasyJet, az Eurowings és valamennyire a Norwegian is) jobban ragaszkodnak a szabályokhoz, a hagyományos légitársaságoknál pedig megengedőbbek.

1. WizzAir

A WizAir-t sem kerülte el a fent leírt új gyakorlat. Bár már nem kell fizetni a nagyobb méretű kézipoggyász utaztatásáért, a poggyászelkobzós módszer miatt mondhatjuk, hogy a kézipoggyász valamennyire elvesztette kézipoggyászjellegét. Mindenesetre egy 55 x 40 x 23 centiméteres, 10 kg-os csomagot vihetünk (f)el magunkkal ingyenesen a légitársaság járatain, egy 40x30x18-as kistáska vagy hátizsák esetén pedig garantálják, hogy nálunk is maradhat a kabinban a csomagunk. A bőröndökkel kapcsolatban a különböző úticélokra eltérő árazást alkalmaznak. London Luton repterére egy 20 kilós csomagot 10 900 forintért, egy 32 kilogrammosat pedig 13 150 forintért visznek el Budapestről.

2. Ryanair

A Ryanair-nél sem jobb a helyzet, mint a WizzAir-nél. A nagyobb méretű (55x40x20 cm), legfeljebb 10 kg-os kézipoggyászunkat a beszállásnál beteszik a gép gyomrába, a fedélzetre csak egy 35x20x20 cm-es csomagot vihetünk fel, ha külön nem fizetünk azért, hogy velünk maradhasson a csomagunk. Egy 20 kg-os bőröndöt egy Budapest - London Stantsted járaton 7600 forintért adhatunk fel, de csak ha a repjeggyel együtt azt is megvesszük, később drágább hozzáadni a foglalásunkhoz. Ez egyébként több légitársaságnál (a WizzAir-nél is) így van.

3. Lufthansa

A Lufthansa az egyik olyan hagyományos légitársaság, amelynek a rövid távú járatain már külön kell fizetni, ha bőröndöt adnánk fel. Egy Budapest - München járaton egy 23 kilós poggyászt 7900 forintért visznek el. A kézipoggyászunk súlya nem haladhatja meg a 8 kilót és legfeljebb 55 x 40 x 23 centiméteres lehet, ugyanakkor a Lufthansa-járatokra nyugodtan felvihetünk magunkkal egy extra kézi táskát, 40x30x10 centis méretig ugyanis benne van az árban.

4. EasyJet

Az EasyJetnél ugyancsak egy darab poggyászt vihetünk fel ingyen a fedélzetre, melynek mérete legfeljebb 56x45x25 centis lehet, jó hír azonban, hogy 

ennek a csomagnak nincs súlykorlátja, az egyetlen szabály, hogy egyedül fel kell tudni tenni a kabin felső csomagtartójába a bőröndöt.

A feladott poggyászok esetében, egy Budapest - London Gatwick járaton három opció közül választhatunk. 

  • Egy 15 kg-os csomagot 12 194 forintért, 
  • egy 23 kilósat 13 649 forintért,
  • egy 26 kilogrammosat pedig 17 249 forintért adhatunk fel.

5. Norwegian

A Norwegian egy skandináv fapados légitársaság, az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a legtöbb járatán van ingyenes Wifi, tehát lehet netezni. Az ingyenes, legfeljebb 10 kg-os, 55x40x23 centiméteres kézipoggyászon túl egy kisebb táskát is felvihetünk 25x33x20 centis méretig, egy 20 kg-os bőrönd feladása pedig egy Budapest - Koppenhága útvonalon 12 euróba, tehát körülbelül 3800 forintba kerül.

6. Eurowings

Az Eurowings a Lufthansa fapados leányvállalata, ahol az anyával ellentétben fizetni kell, ha az ingyenes, legfeljebb 8 kilós, 55x40x23 centis kézipoggyászon kívül, egy második csomagot (mondjuk egy laptop táskát) is fel szeretnénk vinni a fedélzetre. Egy Budapest - Hamburg útvonalon egy 23 kilós bőröndöt 4469 forintért, egy 32 kilósat viszont 20 233 forintért lehet feladni. Ha magyaros leleményességgel inkább két 23 kilósat foglalnál, mint egy 32 kilósat, akkor rossz hír, hogy nem jársz jobban. A második feladott bőröndöt (sok más légitársasággal egyetemben) jelentősen drágábban viszik csak el.

7. KLM, 8. Air France

A hetedik és nyolcadik legnagyobb budapesti forgalmú légitársaságok esetében teljesen megegyeznek a poggyászfeltételek (valószínűleg nem véletlenül, hiszen ők ketten egy céget alkotnak). A fedélzetre egy legfeljebb 12 kilós, 55x35x25-ös csomagot lehet felvinni, egy Budapest-Amszterdam illetve egy Budapest - Párizs Charles De Gaulle járatra pedig egyaránt 7900 forintért lehet feladni egy 23 kg-os bőröndöt.

9. Birtish Airways

A British Airways-en nem kell spórolnunk a kilókkal a kézipoggyász esetén, egy legfeljebb 23 kilós, 56x45x25 centis csomagot vihetünk magunkkal fel a repülőre. Egy Budapest - London Heathrow járat esetében pedig 5800 forint egy 23 kilós csomag feladása, igaz, ezért a pénzért cserébe 48 órával az indulás előtt helyet is választhatunk a gépen magunknak és valamivel rugalmasabb jegyet is kapunk.

10. Turkish Airlines

A 10 legnagyobb budapesti forgalmú légitársaság közül, egyedül a Turkish-nél adhatunk fel teljesen ingyen bőröndöt, amelynek tömege egy Budapest - Isztambul járaton nem haladhatja meg a 20 kilót.

Kézipoggyászt természetesen itt is felvihetünk magunkkal ingyen, melynek tömege nem haladhatja meg a 8 kilót, mérete pedig legfeljebb 55 x 40 x 23 centis lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.